in

Spašavanje banaka potaknulo rast Wall Streeta

Spašavanje banaka potaknulo rast Wall Streeta
Slatka-Tajna.Eu
Spašavanje banaka potaknulo rast Wall Streeta

Spašavanje banaka potaknulo rast Wall Streeta

Foto: Guerin Charles/ABACA / ABACA

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli jer su, zahvaljujući spašavanju dviju banaka, popustila strahovanja od krize i jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 1,17 posto, na 32.246 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,76 posto, na 3.960 bodova, a Nasdaq indeks 2,48 posto, na 11.717 bodova.

Nakon što je danima bio pod pritiskom zbog propasti dvije američke banke – Silicon Valley (SVB) i Signature jučer je S&P 500 indeks bankarskog sektora porastao više od 2 posto jer je ulagače ohrabrilo spašavanje First Republic banke.

Zbog financijskih problema, cijena dionice te banke oštro je pala prethodnih dana, no jučer je skupina velikih banaka, uključujući JP Morgan Chase i Morgan Stanley, odlučila položiti u First Republic 30 milijardi dolara.

Banke paze jedna na drugu. Prošloga su vikenda dvije banke propale, što je narušilo povjerenje u sustav, pa sada najveće banke spašavaju onu koju smatraju važnijom, kaže John Augustine, direktor u Huntington Private Bank.

Zahvaljujući tome, popustila su strahovanja od bankarske krize. Tim više što je dan prije švicarska središnja banka odobrila kreditnu liniju od 54 milijarde dolara za pomoć Credit Suisseu.

Pozitivno na tržište utječu i špekulacije da bi zbog problema u bankarskom sustavu i popuštanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

Što će Fed učiniti idućega tjedna, ostaje da se vidi.

Europska središnja banka (ECB) jučer je, pak, povećala ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, premda se na tržištu špekuliralo kako bi problemi u bankama mogli navesti ECB na blaže povećanje kamata.

Unatoč odlučnosti ECB-a, na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,89 posto, na 7.410 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,57 posto, na 14.967 bodova, a pariški CAC 2,03 posto, na 7.025 bodova

Azijske burze prate rast Wall Streeta

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su strahovanja od bankarske krize popustila nakon spašavanja švicarske banke Credit Suisse i američke First Republic.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto, no i dalje je na putu gubitaka u ovom tjednu.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,4 i 1,7 posto.

Tako azijske burze prate jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 1,2 posto, dok je S&P 500 porastao 1,8, a Nasdaq indeks 2,5 posto.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,11 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,58 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 133,05 na 133,25 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0645 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0590 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, pa su na putu gubitaka u ovom tjednu od oko 10 posto. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,30 posto, na 74,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,27 posto, na 68,15 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BH Telecom se oglasio: Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema se vrši samo i isključivo na osnovu važeće bh. legislative

BH Telecom se oglasio: Izuzimanje podataka iz telekomunikacijskog sistema se vrši samo i isključivo na osnovu važeće bh. legislative

Chia puding Kim Kardashian dugo će vas držati sitim: Savršen izbor za sve koji su na dijeti

Chia puding Kim Kardashian dugo će vas držati sitim: Savršen izbor za sve koji su na dijeti