in

HRT: Slučaj Dekanić uzburkao duhove. Milina: Zataškavanja nije bilo

HRT: Slučaj Dekanić uzburkao duhove. Milina: Zataškavanja nije bilo
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Slučaj Dekanić uzburkao duhove. Milina: Zataškavanja nije bilo

Nikola Milina i Nikola Kajkić

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da nije bilo zataškavanja u slučaju župana Damira Dekanića. Nikola Kajkić tvrdi drukčije.

Podsjetimo, župan Dekanić je zajedno s troje policajaca i još dvoje osumnjičenih uhićen zbog lažiranja okolnosti prometne nesreće koju je navodno skrivio, ali je odgovornost preuzeo njegov rođak.

– Nikakvog zataškavanja nije bilo jer policija ne može sama sebe istraživati, kazao je Milina, dodajući da je policija utvrdila nepravilnosti i spis o prošlogodišnjoj nesreći kod Cerne dostavila nadležnom državnom odvjetništvu, odnosno Uskoku.

Dekanić je tada, po tvrdnjama tužiteljstva, u alkoholiziranom stanju službenim automobilom udario u automobil i kućnu ogradu žene koja je također pod istragom. U policijskom zapisniku nakon nesreće navedeno je da je službeni automobil vozio županov rođak Krešimir Bičanić koji je također uhićen, kao i troje policajaca – šef smjene, policajac koji je proveo očevid i policajka iz ophodnje.

– Otvorena je istraga za šest sudionika, od toga su tri policijska službenika. Vidim po medijima puno kritika, što je opravdano jer su u ovom slučaju policijski službenici, sumnja se, zlouporabili svoj položaj i ovlasti te su počinili pogreške pri postupanju’, kazao je Milina u petak odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji o sigurnosti u prometu.

Godišnje oko 500 disciplinskih postupaka i 80 kaznenih prijava protiv policajaca

Milina je naglasio da je nadležna policijska uprava otvorila kriminalističko istraživanje i da je Ravnateljstvo policije uputilo stručni tim koji je utvrdio nepravilnosti i sve proslijedio Uskoku. 

– Nikakvog zataškavanja nije bilo jer policija ne može sama sebe istraživati’, dodao je.

Istaknuo je da je kompletan spis dostavljen Uskoku, ali da ne može govoriti o pojedinostima te nadodao da je troje tek nedavno suspendiranih policajaca nakon Dekanićeve nesreće nastavilo raditi jer ih se tada nije sumnjičilo za ono što im se sada terete stavlja na teret.

Milina je ukazao da policija na godišnjoj razini ima oko 500 disciplinskih postupaka i 80 kaznenih prijava protiv policijskih službenika. “Prema tome, policijski sustav reagira na sve nepravilnosti. Ne može se policijski službenik udaljavati na temelju indicija”, zaključio je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kajkić: Sprega politike i prisila na rad policije

Nezavisni vijećnik iz Vukovarsko-srijemske županije Nikola Kajkić u Vukovaru je održao konferenciju o uhićenju vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića. Kaže da se na policiju pokušalo utjecati da se slučaj zataška.

– Vođa uviđajne ekipe znao je da je Dekanić već alkotestiran kao vozač vozila, ali, kaže dalje, očito je prije dolaska na mjesto nesreće dobio upute da alotestira drugu osobu, tj. Bićanića. (…) Poznajem policijske službenike koji su uhićeni. Oni su samo policajci koji su radili svoj posao i u jednom trenutku im je netko očito naredio ili rekao da to moraju napraviti. Po meni puno veću odgovornost mora i treba imati taj koji je to naložio i naredio, ne umanjujući njihovu odgovornost, kazao je Kajkić te dodao: “To vam je sprega politike i prisila na rad policije”.

Mažar: U Milanovićevoj Vladi osuđeni za prometne nesreće

Saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar rekao je da su u Vladi, kada je premijer bio Zoran Milanović, vrlo visoke pozicije obnašali i pojedinci koji su na sudovima bili pravomoćno osuđeni zbog prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Dodao je da u slučaju Dekanića PNUSKOK, USKOK i sva tijela koja su zadužena za provođenja istraga rade samostalno i neovisno. 

Smatra da se u slučaju župana Dekanića – za razliku od konzistentne i odgovorne vlasti – vide pokušaji pojedinaca kojima se “urušava lokalna vlast” da bi kroz spinove i pritisak na neovisna tijela provodili neku svoju politiku “za koju smo se nadali da je ostala u bivšem sustavu”.

Vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću i još četvero okrivljenika određen je jednomjesečni pritvor zbog sumnji da su fingirali tijek i okolnosti prometne nesreće koju je skrivio Dekanić, a kako bi župan izbjegao prekršajnu odgovornost i negativni publicitet. Sa slobode se brani jedino osumnjičena policajka iz ophodnje koja je, kako se doznaje, u drugom stanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Stopa nezaposlenosti u zemljama OECD-a ostala rekordno niska u januaru

Stopa nezaposlenosti u zemljama OECD-a ostala rekordno niska u januaru

Emina Jahović otkrila tajnu savršene linije: Jednom mjesečno ne jede 48 sati

Emina Jahović otkrila tajnu savršene linije: Jednom mjesečno ne jede 48 sati