in

Otvoreno o uhićenju župana Dekanića i pripremama za izbornu godinu

Otvoreno o uhićenju župana Dekanića i pripremama za izbornu godinu
Slatka-Tajna.Eu
Otvoreno o uhićenju župana Dekanića i pripremama za izbornu godinu

Otvoreno o uhićenju župana Dekanića

Foto: HTV / HRT

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić uhićen je zbog prikrivanja prošlogodišnje prometne nesreće i lažiranja službenih dokumenata o toj nesreći uz pomoć lokalnih policajaca. HDZ poziva na presumpciju nevinosti, no stranački sud časti suspendirao je uhićenog župana koji je ispitan u osječkom USKOK-u. Hoće li biti prijevremenih lokalnih izbora na istoku Hrvatske? Hoće li oni biti svojeversni lakmus papir za izbornu godinu koja dolazi, analiziralo se među ostalim u večerašnjoj emisiji “Otvoreno”.

Politički analitičar Aleksandar Musić kazao je da Dekanić izbore nije dobio na temelju osobne karizme već na “markicu HDZ-a”.

– Ne može se utjecati na to kako se netko ponaša te je li nešto napravio ili nije, ali imate svu snagu ovoga svijeta postaviti se na ispravan način u pravom trenutku, prema van, prema svojim ciljnim skupinama, bilo lojalnim ili neodlučnim, pa i tom dijelu desnice koji će prelijevati se natrag u HDZ razočaran implozijom ili poluimplozijom Domovinskog pokreta. Na to se itekako može utjecati. A to je danas na neki način nedostajalo, rekao je Musić.

Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu objasnio je u kojem slučaju može doći do prijevremenih izbora u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U slučaju da mandat župana prestane u prve dvije godine njegova mandata onda se raspisuju izbori, a ako tu bude u druge dvije godine, onda ga zamjenjuje zamjenik. No mandat još nije prestao i sve ovisi o tome hoće li župan dati ostavku. 

– Župan bi trebao biti osuđen pravomoćno da bi mu po sili zakona prestao mandat, dodao je Đulabić. 

Sociolog Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu istaknuo je kako su mu puno zanimljivije okolnosti kako se slučaj dogodio. 

– Ako smo doista imali zataškavanje i prikrivanje stvarne situacije u što je bilo uključeno i dio policijskih struktura, a ako su čak i neki građani koji su nepoznati, nisu izravno vezani s tim političarem i sudjelovali u tome, onda nam to govori da su te političke strukture izrazito moćne i da mogu iskontrolirati faktički sve procese na lokalnoj razini, rekao je.

Bagić napominje da je župan uspio godinu dana kontrolirati tu situaciju. Zahvaljujući novinaru Dragi Hedlu koji je sve uočio i pratio doznat ćemo što se ustvari dogodilo. Naglasio je da prevelika moć lokalnih političara značajno ugrožava mogućnost stvarne demokracije na lokalnoj razini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Iz dva razloga se ne mogu dogoditi izbori u Vukovarsko-srijemskoj županiji, naglasio je Jerko Trogrlić, komunikacijski stručnjak.

– Župan nema razloga podnijeti ostavku da bi izašao iz zatvora kao što je to bio slučaj s Matijom Posavcem, koji je bio zadržan zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja djela, kazao je Trogrlić i dodaje da se u ovome slučaju župan stavlja samo mogućnost utjecaja na svjedoke. U trenutku kada se svjedoci ispitaju, župan će biti pušten, pa ne treba davati ostavku da bi ustvari bio pušten, dodao je.

Drugi razlog zbog kojega ne vjeruje da se mogu dogoditi izbori je, kako kaže, situacija u HDZ-u u toj županiji.

– Nije izgledno da će HDZ u ovako lošem unutarstranačkom stanju u toj županiji i s teretom ovoga sebi dozvoliti da ide u izborni ciklus. Ono što će se dogoditi, prema mom mišljenju, je da će ili čekati do isteka ove druge godine mandata, do lipnja, kada ga može zamijeniti zamjenik ili će nekako vući taj mandat do kraja, rekao je Trogrlić.  

Bagić smatra da se kod dijela birača u zadnjih 30 godina razvio stav da su moral i poštivanje pravila sekundarno obilježje politike, pa i javnog djelovanja.

– Njima je primarno obilježje, na temelju kojega procjenjuju, je li taj politički akter njima ili skupini kojoj pripadaju donosi neku materijalnu ili simboličku korist, rekao je. Smatra da se to obilježje prema javnim institucijama možda čak naslijedilo iz bivšeg sustava gdje je procedura bila nejasna, lako se mijenjala, pravila se prilagođavala željenom ishodu. Čini mi se da se hrvatska demokracija jako dobro uklopila u taj mentalni sklop i takvo razumijevanje politike i javnog posla. To se dobro vidi na ovim slučajevima, kazao je Bagić.  

Musić smatra da Ivan Anušić (HDZ) ima snažan osobni politički brend te nosi HDZ-u osjetno više nego HDZ njemu.

– Pripomogao je svojim autoritetom pobjedi Ivana Radića u Osijeku, dok u Vukovarsko-srijemskoj županiji “markica HDZ-a”, čak i u doba “škorizma”, “penavizma” i različitih trvljenja na desnijoj desnici i dalje nosi daleko više nego ijedno pojedinačno ime. Naravno da bi bilo za rezultate idealno da imate i jedno i drugo, ali to se rijetko kada događa – izrazito karizmatičnog pojedinca koji osvaja različite biračke bazene i može ih nekoliko objediniti istovremeno, a i da imate stranku koja savršeno funkcionira od vrha do dna, pa jaku lokalnu organizaciju koja u savršenoj sinergiji daje neke rekordne rezultate.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

UniCredit stručnjaci iz 11 zemalja uspješno završili prvu ESG akademiju

UniCredit stručnjaci iz 11 zemalja uspješno završili prvu ESG akademiju

”Džungla palača”: Prodaje se kičasto imanje slavnog mađioničarskog dvojca

”Džungla palača”: Prodaje se kičasto imanje slavnog mađioničarskog dvojca