in

Turska domaćin globalne konferencije o održivom turizmu GSTC 2023

Turska domaćin globalne konferencije o održivom turizmu GSTC 2023
Slatka-Tajna.Eu
Turska domaćin globalne konferencije o održivom turizmu GSTC 2023

Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC), koje postavlja globalne standarde za održiva putovanja i turizam te upravlja implementacijom ovih standarda, ove godine će u Turskoj organizovati Konferenciju održivog turizma, koja se svake godine održava u različitim zemljama. Godišnja globalna konferencija, prepoznatljiv događaj GSTC-a koji okuplja turističke učesnikeuključene u razvoj i promociju održivog putovanja i turizma, ove godine će 09.-12. maja biti održana u Antaliji – turističkom raju Mediterana.

GSTC je vodeća svjetska organizacija za zaštitu okoliša i održivost, reguliše, ažurira i upravlja globalnim standardima za osiguranje održivosti putovanja i turizma. Ova nezavisna neprofitna organizacija ima za cilj stvaranje zajedničkog razumijevanja održivog turizma prema kriterijima GSTC-a. GSTC također organizujekonferencije s globalnim liderima kako bi razgovarali o kritičnim aktuelnim pitanjima u održivom turizmu. Konferencija održivog turizma ima za cilj da okupi zainteresovane strane u turizmu kako bi razmijenili ideje i na taj način proširili primjenjivost standarda postavljenih za održivi turizam.

Zbog pandemije je serija konferencija protekle dvije godine održana online u Sevilji. Na Konferenciji održivog turizma GSTC 2022, u kojoj je učestvovala i Turska, najavljeno je da će se izdanje konferencije 2023. godine održati u Antaliji nakon procesa kandidature koju provodi Turska agencija za promociju i razvoj turizma (TGA). Domaćinstvo Antalije predstavljeno je video-prezentacijom, a na konferenciji je organizovan i panel o turskom nacionalnom programu održivog turizma.

Sporazumom o saradnji potpisanim s GSTC-om početkom 2022. godine, Turska je odredila mapu puta zemlje koju treba slijediti u održivom turizmu i ubrzala svoje globalne prakse održivosti. Ovim trogodišnjim protokolom uspostavljen je Nacionalni program održivog turizma kako bi se restrukturirala turistička industrija Turske, koja je prva zemlja koja se o održivom turizmudogovorila sa vladom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Program, koji uključuje destinacije, turoperatore, a posebno smještajne kapacitete, ima za cilj održivu transformaciju u turskoj turističkoj industriji. Realizovano u fazama, prva faza Programa bit će završena ove godine; druga faza će biti završena 2025. godine, a treća faza 2030. godine, uz ispunjenje svih međunarodnih standarda.

Globalna konferencija o održivom turizmu GSTC 2023 ugostit će u Antaliji više od 350 domaćih i stranih učesnika, uključujući predstavnike javnog sektora, hotela, turoperatora, kompanija, akademske zajednice, razvojnih agencija, online turističkih agencija i nevladinih organizacija. Četvorodnevni program konferencije uključuje obuku, interaktivne panele i radionice, sastanke i društvene događaje. Učesnici će imati priliku da prisustvuju praktičnim iskustvima stručnjaka u razvoju i promociji održivog turizma uporedo sa upoznavanjem sa ljepotama Antalije. Smještena na jugu Turske, u srcu Mediterana i turske rivijere, Antalija je opisana kao prijestolnica turizma zbog svoje prirodne ljepote, mora, historijskog i kulturnog sadržaja. Antalija osim trilogije “more-pijesak-sunce” dočekuje stotine hiljada turista godišnje koji uživaju u avanturističkim, kulturno-umjetničkim i zabavnim sadržajima grada.

O GSTC-u

Globalno vijeće održivog turizma (GSTC®) uspostavlja i upravlja globalnim održivim standardima, poznatim kao GSTC kriteriji. Riječ je o dvije skupine: kriteriji odredišta za kreatore javnih politika i destinacijskih menadžera i kriteriji industrije za hotele i turoperatore. Ovo su vodeći principi i minimalni zahtjevi koje svaki turistički biznis ili destinacija treba postići kako bi zaštitili i održali svjetske prirodne i kulturne resurse, istovremeno osiguravajući da turizam ispunjava svoj potencijal kao alat za očuvanje i smanjenje siromaštva. Kriteriji GSTC-a čine osnovu za ulogu GSTC-a za osiguravanje certifikacijskih tijela koja certificiraju hotele/smještaj, turoperatore i destinacije da imaju održive politike i prakse. GSTC ne certificira direktno proizvode ili usluge, ali daje akreditaciju onima koji to rade. GSTC je nezavisna i neutralna neprofitna organizacija registrovana u SAD-u koja čini raznoliko i globalno članstvo, uključujući nacionalne i pokrajinske vlade, vodeće turističke kompanije, hotele, turoperatore, nevladine organizacije, pojedince i zajednice koji teže postići najbolje prakse u održivom turizmu. Za više informacija o GSTC-u posjetite: www.gstcouncil.org

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tom Cruise nije došao na Oscare, a razlog je pomalo bizaran

Tom Cruise nije došao na Oscare, a razlog je pomalo bizaran

‘SB’ PATROLA; SARAJEVSKA POLICIJA NA NOGAMA: Uposlenicima Predsjedništva BiH i pravosudnih institucija naređena evakuacija zbog dojave o bombi (FOTO)

‘SB’ PATROLA; SARAJEVSKA POLICIJA NA NOGAMA: Uposlenicima Predsjedništva BiH i pravosudnih institucija naređena evakuacija zbog dojave o bombi (FOTO)