in

Pravilo 50:50: Lijekarski trik za stavljanje hrane na tanjir s kojim ćete smršati

Pravilo 50:50: Lijekarski trik za stavljanje hrane na tanjir s kojim ćete smršati
Slatka-Tajna.Eu

Jeste li ikada čuli za metodu stavljanja hrane na tanjir u omjeru 50:50? Riječ je o tehnici koju je razvio američki liječnik John A. McDougall kako bi pomogao ljudima da žive zdravije, ali i izgube višak kilograma.

Američki liječnik John A. McDougall napisao je knjigu “The Starch Solution – Eat the Food you Love, Regain your Health and Lose the Weight for Good!” s kojom otkriva rješenje za gubitak kilograma, ali i cjelokupno zdravlje.

Njegovo pravilo stavljanje hrane na tanjir  je vrlo jednostavno: svaki puta kada jedete 50 posto svog tanjira napunite namirnicama s visokim udjelom škrobi, a preostalih 50 posto s namirnicama bez škrobi

Namirnice s visokim udjelom škrobi (eng. starchy)

ječam, zob, proso, heljda, smeđa riža, kvinoja, raž, kus-kus, grah, slanutak, leća, grašak, krompir, batat, hljeb, pekarski proizvodi, tjestenina, različite vrste rezanaca

Namirnice s niskim udjelom / bez škrobi (eng non starchy):

zeleno lisnato povrće (zelena salata, lisnati kelj, blitva, špinat, radič, rikula), šparoge, artičoke, tikvice, mahune, brokula, cvjetača, prokulica, mrkve, celer, krastavac, rajčica, paprika, patlidžan, koraba, gljive, poriluk, luk i različite vrste klica

Ne brinite, ne treba vam vaga, niti nikakva posebna aparatura da biste izmjerili hranu – poslužite se odokativnom metodom bez obzira iz kakvog tanjura jeli.

Ove metoda je učinkovita u gubitku kilograma jer namirnice s niskim udjelom škrobi imaju popriličan volumen i nisku kalorijsku vrijednost. Punite li svaki put tanjir ovom metodom jedete otprilike istu količinu rane na koju ste navikli, ali unosite znatno manje kalorija.

U, primjerice, 100 grama kuhane tjestenine nalazi se oko 350 kalorija, dok 100 grama brokule ima tek 35 kalorija. Dodate li na pola svoga tanjura omiljenu tjesteninu, a na drugu polovicu brokulu kuhanu na pari znatno ćete smanjiti kalorijsku vrijednost jela, a to će s vremenom donijeti i vidljivi gubitak kilograma.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dr. McDougall je razvio ovu metodu stavljanja hrane na tanjir kao osoba koje jednu hranu biljnog porijekla (s većim udjelom ugljikohidrata, a manjim udjelom bjelančevina i zdravih masnoća). No njome se svi mogu koristiti – važno je samo dodavati namirnice s niskim udjelom škroba što god jeli na pola svakoga svojeg tanjira i tako „razrijediti“ kalorije.

Važno je obratiti pažnju na to koliko ulja koristite u pripremi hrane, ali i začinjavanju salate. U jednoj kašoki ili 15 ml ulja nalazi se čak 120 kalorija. Ako ne mjerite količinu ulja koje stavljate u hranu, moguće je da ga koristite više nego što je vašem tijelu potrebno.

Konzumacija zdravih masnoća je važna za normalno funkcioniranje organizma, a pogotovo hormonalno zdravlje žena te se ne smije zaobilaziti. Umjesto procesiranih izvora masnoća, liječnici savjetuju korištenje cjelovitih prirodnih izvora masnoća koji se mogu naći u plavoj ribi, orašastim plodovima, sjemenkama, avokadu i sličnim namirnicama.

 

Ostali savjeti dr. McDougalla za mršavljenje:

Započnite svaki obrok s juhom, salatom i/ili svježim voćem.

Smanjite količinu dodanih šećera i soli u hrani koju konzumirate.

Prestanite jelu dodavati ulje.

Izbjegavajte „piti kalorije“, odnosno uzimati gazirane sokove i slična pića visoke kalorijske vrijednosti.

Jedite kada ste gladni, prestanite jesti kada ste ugodno siti. Nikada se nemojte izgladnjivati, niti pretrpavati hranom.

Prije bilo kakvih značajnih promjena u prehrani porazgovarajte sa svojom liječnikom, a ako imate priliku zatražite i pomoć nutricionista.

The post Pravilo 50:50: Lijekarski trik za stavljanje hrane na tanjir s kojim ćete smršati appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Djeca preminulog glumca Mustafe Nadarevića uz suze se prisjetili svog oca, posebno emotivna bila je njegova mjezimica Nana

Djeca preminulog glumca Mustafe Nadarevića uz suze se prisjetili svog oca, posebno emotivna bila je njegova mjezimica Nana

HRT: Za većinu mjere su nedostatne ili ograničavajuće; HGK: Mjere uravnotežene

HRT: Za većinu mjere su nedostatne ili ograničavajuće; HGK: Mjere uravnotežene