in

Koji je energent najjeftiniji i je li isplativo kombinirati energente?

Koji je energent najjeftiniji i je li isplativo kombinirati energente?
Slatka-Tajna.Eu
Koji je energent najjeftiniji i je li isplativo kombinirati energente?

Koji je energent najjeftiniji za kućanstva i je li isplativo kombinirati energente?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Dvadeset je dana do isteka Vladinih mjera kojima je za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. Cijena plina trebala bi ostati kao i do sada 41 euro po megavatsatu, i to do kraja ožujka 2024. Ovom temom bavila se emisija Potrošački kod, a gosti su bili predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić i energetski stručnjak Daniel Srb.

Hrvatska energetska regulatorna agencija predložila je Izmjene i dopune Metodologije utvrđivanja krajnje cijena plina. Prema dosadašnjem izračunu cijena bi skočila na čak 106 eura po megavatsatu, a uz troškove koje opskrbljivači imaju rasla bi i na 130 eura. Dakle, cijena plina trebala bi ostati 41 euro po megavatsatu. Kakva su kretanja na tržištu plina i električne energije i jesmo li među jeftinijim zemljama po cijeni energenata? 

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu niže su nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima već dobivaju obavijesti o poskupljenju od 1. travnja te ih se upućuje da prijeđu HEP-u. Prema najavama, cijena električne energije i plina do kraja godine će rasti.

Kućanastva sad plaćaju megavatsat 59 eura, što znači da bi bez nastavka Vladinih mjera od prvog travnja električna energija trebala poskupjeti. Sadašnje mjere omogućile su potrošačima da ovu zimu imaju jeftiniju struju nego u drugim državama. Cijena plina u Europi pala je na razine koje su posljednji put zabilježene prije početka rata u Ukrajini.

EU je zakonskim mjerama ograničio cijenu plina te ona ne može prelaziti 180 eura. Metodologija izračuna njegove cijene u Hrvatskoj je zastarjela i nužno je primijeniti drugi model, poručuju stručnjaci.

Zbog skupe energije mnogi su promijenili životne navike. Dio kućanstava i poduzetnika energiju crpi iz obnovljivih izvora.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vlada još brusi novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Ono što se za sada zna jest da će se zadržati najniža stopu PDV-a od pet posto za plin. Snižena ostaje i stopa PDV-a na isporuku sječke, peleta i drva za ogrjev te nulta stopa PDV-a za solarne panele.

Većina građana ove zime štedi energiju. U prilog im ide i razmjerno blaga zima. Osim na grijanju, najviše se štedi i na vodi te struji. Dio kućanstava za iduću ogrjevnu sezonu razmišlja o kombiniranom načinu grijanja kuća i stanova.

Doznajte što su rekli o načinu štednje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Besprijekorna kombinacija kraljice Letizije kojoj ćete teško pronaći manu

Besprijekorna kombinacija kraljice Letizije kojoj ćete teško pronaći manu

Krim Tim 2 – Parodija ( glavni kanal u opisu )

Krim Tim 2 – Parodija ( glavni kanal u opisu )