in

5 najboljih sobnih biljaka za početnike

5 najboljih sobnih biljaka za početnike
Slatka-Tajna.Eu

Briga o zatvorenim biljkama nije tako težak zadatak.

Ako se plašite razočarenja, pokušajte da počnete sa najpouzdanijim tipovima. 

Među pravim ljepotama cvjećara ima mnogo “predvidljivih” i jednostavnih biljaka.

Zamija

Zamija ili drvo novca se smatra jednom od najboljih vrsta poklona. Za njega je dovoljno umjereno zalivanje i svako zaštićeno mjesto sa najmanje srednjim osvjetljenjem. Njegova tolerancija na suv vazduh je nevjerovatna.

Ogromni elegantni listovi rastu u rozeti i izgledaju kao zelene grančice.

Ali, u stvari, na peteljci do 50 centimetara sa natečenom bazom raste pravi list – neupareni perasti, tvrdi, ravni, sa sjajnim, ovalnim, mesnatim, blago podignutim listovima.

Ciperus

Kralj močvare nije dobio svoj nadimak uzalud. Sa brzorastućim ciperusom, ne možete se plašiti da pretjerujete sa zalivanjem, lako se kontroliše obrezivanjem starih listova i jednostavno se ukorjenjuje u vodi – samo postavite “kišobran” naopako na njega.

Glavna stvar je da se podloga ne osuši u potpunosti. Ciperus je sobni srodnik legendarnog papirusa. Ravne šuplje stabljike u busenu krunisane su gustim kišobranastim vijugom linearnih listova nalik travi.

Biljka je rasprostranjena, fontanasta, osjetljivo reaguje na pokrete prijatnim šuštanjem.

Definbahija

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nekada smatrana retro biljkom, ona danas iznenađuje svojim modernim kompaktnim sortama. Oni opraštaju skoro sve greške i zahtijevaju samo osnovnu njegu.

Nesputana, sa velikim, cijelim ovalno zašiljenim listovima, biljka iznenađuje hibridnim sortama sa nezamislivim varijacijama šarenih šara. Sočni debeli izdanci sa tačkom rasta na vrhu moderne difenbahije su skraćeni, bolje se grmlje.

Moguće je posmatrati kako, nakon rasklapanja lista, sljedeći list umotan u cijev počinje da raste iz sredine.

“Debela žena”

Sposobnost “drveta novca” da privuče bogatstvo ostaje mitska fikcija. Ali status glavnog zatvorenog sukulenta je nesporan. U stvari, briga o debelim ženama svodi se na rijetko zalivanje i prihranjivanje.

Ova biljka, pored legendarne ovalne debele žene, može ponuditi i veliki izbor raznih oblika i vrsta – gusto lisnatih žbunova, sitnolisnog pokrivača, rozeta ili drveća. Jedna stvar je konstantna: mesnati ovalni listovi koji se lako mrve.

Krasula ili drvo novca

Jedna od najtolerantnijih sobnih biljaka, drvo novca izgleda luksuzno u svakom enterijeru. Potrebna joj je jednostavna njega, oprašta greške i zahtijeva samo skromnu pažnju.

Ona ima puzeće korijenje koje joj omogućava da decenijama formira nevjerovatno bujno grmlje. Ali osvaja ljepotom velikih, ovalno-lancetastih, besprekorno cijelih, do pola metra dugačkih listova mat teksture.

U sortama, listovi izgledaju kao da su u prahu ili ukrašeni prskanjem.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HDZ-ov KADAR POTPISAO UGOVOR SA DODIKOVIM PROINTEROM: Ruska kompanija Kaspersky instalirat će ‘antivirusne’ programe u Vijeću ministara BiH!

HDZ-ov KADAR POTPISAO UGOVOR SA DODIKOVIM PROINTEROM: Ruska kompanija Kaspersky instalirat će ‘antivirusne’ programe u Vijeću ministara BiH!

Procvat kibernetičkog kriminala: ukinuti struju, vodu, TV program…

Procvat kibernetičkog kriminala: ukinuti struju, vodu, TV program…