in

Neće se Srbija suglasiti s ulaskom Kosova u UN, niti ga priznati

Neće se Srbija suglasiti s ulaskom Kosova u UN, niti ga priznati
Slatka-Tajna.Eu
Neće se Srbija suglasiti s ulaskom Kosova u UN, niti ga priznati

Aleksandar Vučić

Foto: Johanna Geron / Reuters

Neće se Srbija suglasiti s ulaskom Kosova u UN niti ga na bilo koji način priznati i to sam svim zapadnim dužnosnicima jasno rekao u lice, izjavio je u četvrtak navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

U opsežnom intervjuu za provladinu TV Happy rekao je da mu “ne pada na pamet” potpisivati kapitulaciju Srbije “ma koliko bio loš europski plan za Kosovo”.

– Neće biti kapitulacije ni predaje, nedvojbeno sam to stavio do znanja svim zapadnim dužnosnicima i europskim čelnicima, svima sam im rekao u lice, naglasio je Vučić, pobrojivši dužnosnike s kojim je razgovarao, od predstavnika SAD-a do čelnika europskih država i EU-a.

Ocijenio je da o Kosovu predstoji “mnogo teških razgovora i situacija” i ustvrdio kako je “gotovo siguran da (kosovski premijer Albin) Kurti ne želi uspostaviti Zajednicu srpskih općina, na šta se Priština obvezala Briselskim sporazumom, postignutim pod pokroviteljstvom EU-a u travnju 2013. godine.

Vučić je rekao da tu tvrdnju temelji na činjenici da se EU danas načelno suglasila s viznom liberalizacijom za Kosovo.

– Trenutak u kojem u Bruxellesu daju suglasnost za viznu liberalizaciju Kosovu dolazi umjesto pritisaka na Kurtija da Priština ispuni obveze, što je preduvjet za dalje implementiranje plana EU-a za Kosovo, rekao je Vučić, ocijenivši da je to “ohrabrenje Kurtiju” da nastavi svoju politiku.

Vučić je naglasio da niti jedna članica Vijeća sigurnosti UN-a neće pristati na prijem Kosova u članstvo u svjetskoj organizaciji ako to Srbija ne prihvati.

– I Rusija i Kina će pratiti Srbiju jer se nijedna članica VS-a UN ne bi protivila ako se Srbija suglasi sa članstvom Kosova u UN, ali Srbija to neće i oni će pratiti Srbiju, rekao je Vučić.

U dokumentu koji su europski diplomati pripremili za vremenski raspored implementiranja prijedloga europskog sporazuma o Kosovu, s kojim su se 27. veljače u Bruxellesu suglasi Vučić i Kurti, istaknuto je da “Kosovo nece težiti članstvu u UN-u bez eksplicitne suglasnosti svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a – Francuske, Britanije, SAD-a, Rusije i Kine, objavili su ranije beogradski mediji, pozivajući se na diplomate koji rade na “roadmapu” za primjenu europskog plana za Kosovo.

Vučić je rekao da će u sljedeće dvije godine za Srbiju “najveći problemi biti politički, nada se ne i ekonomski”, vezani uz rat u Ukrajini i situaciju s Kosovom. Srbija je u pogledu ukrajinskog rata “poštovala međunarodno pravo, Povelju UN-a, teritorijalni integritet i suverenitet”, ustvrdio je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Zauzeli smo racionalan stav i čuvamo ga već više od godinu dana, rekao je Vučić, podsjetivši da Srbija zbog svojih nacionalnih i državnih interesa nije uvela sankcije Rusiji.

Komentirajući najavljeno formiranje “narodnog pokreta za državu” Vučić je rekao da taj pokret ne bi bio “antistranački, već nadstranački” i da to neće značiti ukidanje postojećih stranaka.

– Neće biti nikakvog ukidanja stranaka. Nitko neće da ukine SNS, jer ja mislim da je to uvjerljivo najbolja politička partija u zemlji, rekao je Vučić.

Beogradski mediji objavili su u srijedu da srbijanski predsjednik namjerava formirati Narodni pokret za državu i “zatražit će podršku naroda za obranu Srbije”, a razgovore će započeti 11. ožujka na jugu zemlje, najvjerojatnije u Vranju.

U večerašnjem intervjuu za TV Happy Vučić je istaknuo da se tim pokretom mora pokazati da su “intelektualci, prava elita, za normalnu, pristojnu, racionalnu Srbiju budućnosti”, te da će u tom pokretu biti “i radnici i seljaci koji će se boriti za svoju zemlju i reći ‘ne damo vam da uništite Srbiju, ni vama ekstremistima s lijeve, ni vama ekstremistima s desne strane'”.

– Hoćemo da idemo pravo u budućnost. Da li ćemo uspjeti u tome ili ne, vidjet ćemo, rekao je Vučić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Дорохов Шутит на Коллегами. Часть 3. #юмор #приколы #shorts #дорохов

Дорохов Шутит на Коллегами. Часть 3. #юмор #приколы #shorts #дорохов

SAD: U privatnom sektoru u februaru 242.000 novih radnih mjesta

SAD: U privatnom sektoru u februaru 242.000 novih radnih mjesta