in

HINDU-CIONISTIČKA OSOVINA MOĆI: Luka Haifa, Gautam Adani i izraelski plan za Bliski istok

HINDU-CIONISTIČKA OSOVINA MOĆI: Luka Haifa, Gautam Adani i izraelski plan za Bliski istok
Slatka-Tajna.Eu
HINDU-CIONISTIČKA OSOVINA MOĆI: Luka Haifa, Gautam Adani i izraelski plan za Bliski istok
FOTO: (AFP)

“Oslobađajuće.”

Tako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu opisao kupovinu luke Haifa od strane indijskog tajkuna Gautama Adanija.

Pojavljujući se zajedno sa poslovnim magnatom na ceremoniji potpisivanja krajem januara, nasmejani Netanyahu je pohvalio ugovor vredan 1,2 milijarde dolara i rekao da se nada da će to dovesti do veće “povezanosti između naših zemalja”.

„Mislim da je ovo ogromna prekretnica… Prije više od 100 godina, i tokom Prvog svjetskog svijeta, hrabri indijski vojnici su pomogli u oslobađanju grada Haife. A danas su veoma snažni indijski investitori koji pomažu u oslobađanju luke Haifa “, rekao je Netanyahu.

Ovim sporazumom, jednom od najvećih stranih investicija Indije u bilo kojem izraelskom sektoru, luke Adani i posebna ekonomska zona (APSEZ) su preuzele 70 posto udjela u sada privatiziranoj luci Haifa, dok je izraelska grupa Gadot kupila preostalih 30 posto.

Dominantni naslovi u Izraelu i Indiji, sporazum je trebao biti prekretnica za magnata uglja koji je bio treća najbogatija osoba na svijetu na početku godine.

Ali nekoliko dana nakon što je prešao t i stavio tačku na i, Adanijeva vodeća kompanija, Adani Group, bila je opterećena optužbama za finansijske malverzacije, lažne transakcije i manipulaciju cijenama dionica.

Vrijednost njegovih kompanija je dramatično pala uprkos investiciji od 400 miliona dolara iz Abu Dabija investicionog fonda. U roku od mjesec dana, Adani, koji je negirao optužbe, pao je sa liste 10 najbogatijih ljudi svijeta.

S obzirom na Adanijevu blisku blizinu moćnim brokerima u New Delhiju, Economist je rekao da je to “politička sramota” za indijskog premijera Narendra Modija i ona koja “suočava indijski kapitalizam sa njegovim najstrožim testom u godinama”.

Netanyahu će nazvati Modija 9. februara i dva prijatelja će razgovarati nekih 20 minuta. Iako detalji razgovora nisu objavljeni, obje zemlje su potvrdile svoju posvećenost jačanju veza i izgradnji strateškog partnerstva.

Činilo se da je ta izjava ublažila strahove u vezi s Adanijevom umiješanošću u luku Haifa i njegovim vezama s nekoliko izraelskih kompanija i inicijativa.

Kasnije bi Noar Gilon, izraelski ambasador u New Delhiju, rekao lokalnim medijima: “Adani je veoma jak igrač u svjetskom lučkom sistemu. To je njegova osnovna djelatnost. Vjerujemo da će on učiniti ovu luku jačom. On je platio sve novac za luku.

“Luka je njegova (Adanijeva). Vjerujem da kompanija ima interes da ova luka bude uspješna, to je nada Izraela i interes Izraela, a to je i u interesu Adani grupe. Vjerujem da ova luka će biti luka u procvatu na Mediteranu.”

Drugim riječima, posao je obavljen, Haifa je prodata i obje strane će to uspjeti.

Priča o luci Haifa

Smještena na obalama Mediterana, luka Haifa je stotinama godina služila kao glavno središte za pomorce iz sjeverne Afrike i Azije.

Pod Osmanskim carstvom, služio je kao ključna luka na sjevernom dijelu Palestine i bio je katalizator rasta gradske populacije.

Godine 1918. Jevreji su činili manje od 3.000 od 22.000 stanovnika grada. Pod britanskim mandatom Palestine, radovi su započeli 1929. da se ona pretvori u punopravnu dubokovodnu luku.

Autori Regev Nathansohn i Abbas Shiblak su primijetili da je tokom ovog perioda, kasnih 1920-ih i 1930-ih, Haifa napredovala i služila kao administrativni i ekonomski centar sjeverne Palestine, iako je 40 posto palestinskog stanovništva živjelo u slamovima.

“Grad je postao magnet, privlačeći arapske poduzetnike i radnu snagu iz susjednih zemalja i šire, i sve više je nudio raznolikost u odnosu na ‘druge’, te otvorenost i toleranciju prema pridošlicama”, napisali su Nathansohn i Shiblak u Haifi prije i poslije 1948: Naratives of a Mixed City.

U isto vrijeme, grad je također svjedočio pokretanju podjela ka uspostavljanju “jevrejskog nacionalnog doma”.

“Luka Haifa je od tada ključno mjesto cionističke i izraelske nacije”, rekao je Sharri Plonski, viši predavač na Univerzitetu Queen Mary.

“Također je bila baza za tajne misije ‘Palyama’. Ove preddržavne pomorske milicije bile su poznate po sabotaži britanskih brodova i ‘hrabrom spašavanju’ jevrejskih izbjeglica iz britanskih zatočeničkih logora 1940-ih”, dodao je Plonski.

Do 1947. godine jevrejsko prisustvo se povećalo i činilo je oko polovinu od 140.000 stanovnika grada. Prema Planu podjele UN-a, Haifa je određena kao dio nove države Izrael i svjedočila je intenzivnom nasilju kada su Palestinci počeli protjerivati ​​1948. godine.

Cionističke milicije raselile su desetine hiljada Palestinaca iz grada i okolnih područja u događaju koji Palestinci nazivaju Nakba, ili Katastrofa.

Dana 30. juna 1948. britanska zastava je uklonjena iz luke.

‘Ovaj dogovor pokazuje da Izraelci vjeruju Indiji dovoljno da privatizuju državnu luku Haifa i predaju je u indijske ruke’

“Haifa je istorijski bila strateška luka u prošlosti. Tu je nafta dolazila iz Iraka. Oni (Britanci) su to izgubili kada se dogodio rat 1948.”, rekao je Toufic Haddad, javni dejlatnik sa sjedištem u Jerusalimu.

“Što se tiče pouzdane luke za zapadne interese na istočnom Mediteranu, Izrael je glavni bastion za to i Haifa je značajna za to”, dodao je.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Haifa je i dalje bila ključna ulazna tačka za hiljade jevrejskih izbjeglica i doseljenika iz Evrope.

U 1950-im, luka se proširila pod državnom kontrolom i kasnije će postati najveća i najvažnija od tri izraelske luke, a ostale su Ashdod i Eilat.

Luka Haifa je toliko sastavni dio izraelskog BDP-a, da se procjenjuje da može da obradi oko 50 posto cjelokupnog izraelskog tereta.

Zajedno su doli sa Adanijem

Od ranih 2000-ih, razmatranja o privatizaciji luke počela su u okviru niza ekonomskih reformi koje je pokrenuo Netanyahu, koji je više puta podsticao prodaju javnih sredstava kako bi se navodno smanjila korupcija i smanjili troškovi.

U 2015. Shanghai International Port Group (SIPG) je dobila ponudu za upravljanje terminalom Haifa Bayport na 25 godina, na veliku žalost američke vlade.

Tokom svoje posjete Izraelu u maju 2020., tadašnji državni sekretar Mike Pompeo pozvao je Izrael da prekine infrastrukturne projekte s Kinezima.

„Želimo da kineski narod bude uspješan, ali ne želimo da kineska Komunistička partija ima pristup izraelskoj infrastrukturi i izraelskim komunikacijskim sistemima – svim stvarima koje dovode izraelske građane u opasnost – i zauzvrat ugrožavaju kapacitet Amerika da radi zajedno sa Izraelom i na važnim projektima koji su ugroženi”, rekao je Pompeo.

Godinu dana kasnije, međutim, Kinezi će početi sa radom na terminalu. Kada su otvoreni tenderi za luku Haifa, Dubai DP World, Turska i Kina u početku su pokazali interesovanje, ali su SAD snažno lobirale protiv Pekinga da preuzme stratešku luku i DP World se povukao iz trke u decembru 2021.

“Svi u luci su mi rekli da su uzbuđeni što će DP World biti uključen. Nisam siguran zašto su se povukli”, rekao je Plonski sa Univerziteta u Londonu.

Dan Catarivas, izraelski koordinator indijsko-izraelskog CEO Foruma, priznaje da, iako je bilo uzbuđenja zbog mogućnosti arapskog partnera u Haifi, priznaje da se šuškalo da dogovor nije prošao jer je možda bilo previše sigurnosni rizik za partnerstvo sa arapskom zemljom.

Sve je to stvorilo savršen scenario da se Indijanci uključe.

Međutim, kada je Adani predao svoju ponudu zajedno sa Gadot, to je ugušilo konkurenciju.

Bila je 55 posto viša od druge najveće ponude. Ovo nije bila samo kupovina, to je bila izjava namjere.

Adani Grupa, kolosalna korporacija u Indiji – uključena u proizvodnju solarne energije do distribucije gasa, postrojenja za prečišćavanje vode do aerodroma, finansijske usluge za nekretnine – dala je Izraelu povjerenje da će glavni igrač uz podršku indijske države pomoći u realizaciji luke potencijal.

Čak i tada, obim prevelike ponude iznenadio je posmatrače.

Nijedna indijska kompanija nikada nije bila toliko avanturistička u svojim kupovinama u inostranstvu, rekao je Nicolas Blarel, docent međunarodnih odnosa na Institutu političkih nauka Univerziteta Leiden u Holandiji.

“Mislim da je ovo bio najveći ugovor [Indija-Izrael] koji sam vidio. Bilo je velikih poslova, ali uglavnom u sektoru odbrane. Ali u privatnom sektoru, ovo je potpuno novo”, rekao je Blarel.

S obzirom na to da su veze Indije s Izraelom u procvatu otkako je Modi preuzeo vlast 2014. godine, a Indija je činila sastavni dio američkog bloka protiv Kine, činilo se da je akvizicija zadovoljila Washington.

Za Izrael je ova akvizicija bila blagodat. To bi pomoglo ponovnom uspostavljanju luke kao ključnog čvorišta na Bliskom istoku i pružilo Izraelu jedinstvenu priliku da uspostavi trgovački put koji povezuje Mediteran i Zaljev, zaobilazeći Suecki kanal. Adani je obećao da će “transformisati čitav lučki pejzaž”.

“Haifa sutrašnjice – izgledat će veoma drugačije od Haife koju vidite danas. Uz vašu podršku – mi ćemo ispuniti ovu obavezu i dati svoj dio da transformišemo ovaj grad”, rekao je Adani.

MEE je kontaktirao Adani Group u više navrata, ali nije dobio odgovor do trenutka objavljivanja.

DP World je odbio odgovoriti na pitanja o svojoj ponudi.

Indijsko-izraelski odnosi

Kao vođa Pokreta nesvrstanih od ranih 1950-ih, Indija je nakon sticanja nezavisnosti uvijek bila doživljavana kao bliski prijatelj palestinskog naroda.

Dok je Izrael postao država 1948. godine, Nju Delhi će ga priznati tek 1950. Indija je takođe glasala 1975. u UN za Rezoluciju 3379 koja je cionizam označila kao rasizam.

Ali kada je Indija normalizirala veze sa Izraelom 1992. godine, odnos je brzo promenio pravac.

Trideset godina kasnije, New Delhi je sada najveći kupac izraelskog oružja, sve bliže 2 milijarde dolara godišnje.

„Čini mi se da je dosadašnja podrška Indije Palestincima kao dio njene vodeće uloge u pokretima nesvrstanih i Trećeg svijeta već napuštena već neko vrijeme,“ rekao je Sai Englert, predavač područnih studija na Univerzitetu Leiden.

„Pod Modijevim vodstvom, ovaj proces se svakako ubrzao, jer je on aktivno nastojao da izgradi odnose s drugim represivnim i konzervativnim režimima širom svijeta.

“U tom smislu, njegovo približavanje Izraelu dio je šireg trenda”, dodao je Englert.

U proteklih pet godina, posebno, indijske kompanije poput Adani’s takođe su počele ko-proizvodnju izraelskog oružja. To uključuje jurišne puške Tavor X95, lake mitraljeze Negev, snajperske puške Galil, kao i dugotrajne bespilotne letjelice Hermes 900 srednje visine.

Dronovi Hermes, prvi put testirani na Palestincima tokom bombardiranja Gaze 2014. godine, proizvode se za indijske oružane snage, kao i za izvozno tržište.

Iako su veze između dvije zemlje i dalje napredovale, s Indijom i Izraelom koji su unaprijedili svoje veze na strateško partnerstvo 2017. godine, upravo je pod pokroviteljstvom takozvanog Abrahamovog sporazuma, koji je omogućen pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, došlo do značajnijeg uloga Nju Delhija u regionu.

Veze Indije s UAE, Saudijskom Arabijom i Egiptom također su prošle kroz nekoliko nadogradnji od Abrahamovog sporazuma.

Kupovina luke Haifa također je agresivno prodana kao velika pobjeda Indije i Izraela.

Izraelska influenserka Hananja Naftali opisao je to kao “proboj u našem savezu [sa Indijom]”.

“Mislim da ovaj dogovor pokazuje da Izraelci dovoljno vjeruju Indiji da privatizuju državnu luku Haifa i da je predaju u indijske ruke”, rekao je Naftali.

Nekoliko posmatrača je također primijetilo da je kupovina signalizirala ogromnu promjenu u odnosima s Izraelom. Ne samo da je Indiji dala priliku da proširi svoj otisak iz Azije na Bliski istok i Evropu, već je i konsolidirala potragu New Delhija da postane globalno cijenjen ekonomski igrač.

U stvari, luka Haifa postavila je Adani u centar trgovine između Azije i Evrope. Posmatrači su primijetili da bi taj potez mogao olakšati dugo odgađane sporazume o slobodnoj trgovini između Indije i Evropske unije, kao i Izraela.

Ali to će također pomoći u proširenju ekonomskih interakcija Izraela sa Južnom Azijom i Istočnom Azijom, i što je još važnije, daljnjoj integraciji izraelske ekonomije na Bliski istok nakon godina izolacije od svojih susjeda.

“Njihovo (Adanijevo) učešće u Izraelu, ili u luci Haifa, nije jednokratno. To je dio strategije, konglomerata, dovođenja Izraela i Indije u region Bliskog istoka”, rekao je Catarivas za MEE.

„Mislim da oni (Adani) vide tu luku kao veoma važnu u povezivanju Istok-Zapad i da će se na kraju stvari na Bliskom istoku razvijati pozitivno, a luka Haifa je kapija za Evropu sa Bliskog istoka i iz Azije.

FOTO: (Haifa Municipal Archive)

“U srednjoročnom planiranju za Adani, ovo je strateška akvizicija koja iza sebe ima geopolitičko razmišljanje”, dodao je Catarivas.

‘Pojačavanje mitova’

Kada je Netanyahu 31. januara predao Adaniju poslovični ključ od luke Haifa, to je već bio najsmrtonosniji mjesec za Palestince od 2015. godine.

Najmanje 35 Palestinaca ubile su izraelske snage samo u januaru.

Ovo je došlo na pozadini najsmrtonosnije godine za Palestince od kraja druge Intifade 2005. Oko 220 Palestinaca, uključujući 48 djece, ubijeno je 2022. godine.

Na ceremoniji potpisivanja, Adani bi se fokusirao samo na jednu stvar: raskošne pohvale Izraelu.

“Izrael me je uvijek motivirao; prepisali ste pravila o tome šta može postići populacija od manje od 10 miliona. Prepisali ste pravila dokazujući šta može postići zemlja sa vrlo malo prirodnih resursa”, rekao je.

“Izrael”, nastavio je Adani, bio je “rezultat njegove sposobnosti da pobijedi sve nesporazume čistom snagom nauke i tehnologije.

“Vaš tempo inovacija u više sektora me zadivljuje. Vaša težnja za inovacijama tjera me da se zapitam kako možemo učiti od vas.”

Primjedbe su razljutile kritičare Izraela i Indije koji su primijetili da obje zemlje nastavljaju da pojačavaju svoje temeljne mitove kao demokratske i genijalne zemlje, iako slijede isključive i etnonacionalističke projekte.

Pod Modijem, Indija je doživjela nagli porast napada na muslimane, kršćane i dalite. Ukidanje poluautonomnog statusa Kašmira odražava izraelski projekat na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je Englert.

Indijski Zakon o izmjenama i dopunama državljanstva (CAA), koji je muslimane institucionalizirao kao autsajdere, povlači sličnosti sa izraelskim Zakonom o pravu na povratak.

„Svakako je istina da je Modijeva vlastita politika u Kašmiru – fokusirana na transfer stanovništva, otimanje zemlje i uskraćivanje prava naroda Kašmira – i sama opisana kao naseljeno-kolonijalna i da ima više nego površne sličnosti s izraelskom kolonijalnom politikom usmjerenom protiv Palestinski narod”, rekao je Englert.

“U stvari, došlo je do direktnih transfera znanja i tehnologije iz Izraela u Indiju kako bi se ovaj proces dodatno olakšao.”

Nekoliko dana nakon objave, na ulazu u luku istaknuta je indijska zastava, uz zastavu Izraela.

„Na mjestu poput Izraela, gdje gradi svoje priče i svoju nostalgiju, kao način da podupre Izrael kao neku vrstu legitimne države, protiv palestinskih priča – što se tiče istog mjesta – postaje važno da pojača svoje mitove, “ rekao je Plonksi.

„Najopipljiviji uticaj ovog brenda briše pitanje Palestine“, rekao je Plonski.

Internacionalizacija zanimanja

U oktobru 2021. godine zvanično je formirana grupa Zapadnoazijski blok ili I2U2 (Izrael, Indija, SAD, UAE).

U danima koji su prethodili samitu, New Delhi je rekao da će grupa poticati zajednička ulaganja u oblastima kao što su voda, energija, transport, svemir, zdravlje i sigurnost hrane.

Baš kao što je to učinio takozvani Abrahamov sporazum, I2U2 je ubrzao proces razvoja i modernizacije, kako bi proširio projekte sekjuritizacije i privatizacije širom regiona, rekao je Englert sa Univerziteta u Lajdenu.

Prodaja luke Haifa nije samo ilustrovala centralnu ulogu Izraela u brojnim različitim geopolitičkim manevrima u regionu, već je predstavljala i konsolidaciju američke alternative kineskoj inicijativi Pojas i put.

“Luka je njeno prvo važno dostignuće [I2U2]”, rekao je Englert, dodajući da akvizicija znači i dalju internacionalizaciju izraelske okupacije.

Manje od mjesec dana nakon što su Netanyahu i Modi razgovarali telefonom nakon Adani krize, američka kompanija, GQG Partners Inc, objavila je da će uložiti 1,88 milijardi dolara u četiri kompanije pod Adani bannerom. To uključuje 4,1 posto dionica u Adani Ports za 640 miliona dolara.

Učinak je bio trenutan. Akcije četiri kompanije Adani porasle su za pet i 10 posto u roku od jednog dana. Indijska rupija je također ojačala u odnosu na američki dolar zbog investicije – najveće promjene u mjesec dana.

Hipernacionalni prostor

S obzirom da Indija mnogo ulaže u Izrael, drugi posmatrači upozoravaju da bi mogle uslijediti opasne posljedice.

Prodaja luke Haifa i “odvajanje Izraela”, kako to opisuje Plonksi, dio su šeme da se Izrael odvoji od njegovog kolonijalnog osvajanja u ime stvaranja takozvanih privatnih, efikasnih i pogodnih prostora za globalnu trgovinu.

Da bi se ovakva operacija odvijala na hiperkapitalistički način na koji je zamišljena, potrebna je dalja sekuritizacija, obuzdavanje i brutalizacija Palestinaca, rekao je Plonksi.

“Projekat offshoringa odnosi se na odvajanje ovih krugova globalne trgovine [poput luke Haifa] od svega i svega – poput lokalnih zakona ili politike – što bi moglo prekinuti brzo kretanje roba i usluga”, rekao je Plonski.

„Ništa se ne kreće magično kroz svemir. Luke nisu prazni prostori. Pune su nacionalnih identiteta, profita, imperijalnih identiteta i bremenile su svim tim odjednom.

“Oni ostaju hipernacionalni prostori, kao što pokazuje indijska zastava u Haifi”, rekao je Plonski.

(TBT, MEE)

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Nizozemski historičar pronašao srednjovjekovno blago

Nizozemski historičar pronašao srednjovjekovno blago

Mimoza: Recept za osvježavajuću tortu koja simbolizira žensku snagu

Mimoza: Recept za osvježavajuću tortu koja simbolizira žensku snagu