in

Škole za koje Turska tvrdi da su povezane sa Gulenom duguju BiH pola miliona eura

Škole za koje Turska tvrdi da su povezane sa Gulenom duguju BiH pola miliona eura
Slatka-Tajna.Eu
Škole za koje Turska tvrdi da su povezane sa Gulenom duguju BiH pola miliona eura

Škole za koje turske vlasti tvrde da su povezane s islamskim propovjednikom Fetulahom Gulenom (Fethullah Gülen) duguju više od pola miliona eura za poreze u Bosni i Hercegovini. Dug su potvrdili u Poreznoj upravi entiteta Federacija BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Gulen je islamski teolog koji je nekad važio za saveznika turskog predsjednika, Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdoğan).

Gulena vlasti u Turskoj nakon 2016. godine smatraju “liderom terorističke organizacije FETO/PDY”, odgovornim za neuspjeli puč u julu te godine, kada je ubijeno više od 250 osoba.

Gulen (81), koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, negirao je bilo kakvu ulogu u puču i bio je jedan od šestorice optuženih kojima se sudilo u odsustvu.

Turske vlasti s Gulenom povezuju više privatnih osnovnih i srednjih škola u BiH, od kojih su četiri dugovale novac za porez.

Tako je gimnazija Richmond College Ilidža dužna blizu 200.000 eura, a gimnazija Richmond Park College Sarajevo oko 150.000 eura.

Pored Sarajeva, u Zenici djeluje još jedna osnovna škola, Richmond Park International Primary School Zenica. Ona je dužna oko 100.000 eura.

U tom gradu, u srednjoj BiH, osnovana je i srednja škola Richmond Park International Secondary School čija su dugovanja oko 50.000 eura. Riječ je o dugovanjima na dan 31. decembra 2022. godine, a novi podaci bit će dostupni u aprilu.

Prema podacima Centralne banke BiH, bankovni računi dvije zeničke škole su blokirani.

Turski zvaničnici otvoreno su tražili od BiH zatvaranje, kako ih nazivaju, “FETO škola” i izručenje turskih državljana koji su njihovi uposlenici, što vlasti u BiH nisu mogle bez zakonske osnove učiniti.

Univerzitet Burch u vlasništvu Richmond Park Education u Sarajevu, 13. februara 2023.

Jesu li entitetski poreznici krenuli u prinudnu naplatu ili su s kompanijom Richmond Park dogovorili izmirenje duga kroz rate, iz Porezne uprave Federacije BiH nisu mogli govoriti. Kako su rekli, riječ je “o poreznoj tajni”.

Iz kompanije Richmond Park Education nisu odgovorili na upit RSE.

Više od 4.600 firmi u Federaciji BiH je krajem decembra 2022. godine dugovalo ukupno oko 1,38 milijardi eura za direktne poreze. Milion i više eura duguje 141 firma u ovom entitetu u BiH.

Islamska zajednica kupila zgradu

Dvije Richmond škole u Zenici su zatvorene i zgrada je prodana krajem prošle godine.

“Kupili smo zgradu od Richmond Parka. Povezuju ih s tim Gulenovim džematom (muslimanska zajednica), ali nismo ulazili u te detalje. Zgradu je kupio Rijaset (starješinstvo Islamske zajednice u BiH) za naše potrebe. Mi je sad pripremamo za rad i tu će biti naš fakultet”, potvrdio je za RSE dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Muharem Adilović.

Sabahudin Džemić, bivši direktor Richmondove srednje škole u Zenici i bivši direktor Bosna Sema obrazovnih institucija, kazao je za RSE da je škola zatvorena 2020. godine kad je krenula pandemija COVID-19.

“Nismo imali dovoljno učenika i zgrada je bila prazna. To je jedini razlog zašto se išlo u prodaju”, kazao je Džemić za RSE.

O drugim detaljima, uključujući porezni dug, nije želio govoriti. Odgovor RSE nije dobio ni od uprave Richmond Park Education.

Richmond Park srednja škola i Univerzitet Burch na Ilidži kod Sarajeva, 13. februara 2023.

Ova kompanija vlasnik je lanca 12 škola u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću, te Univerziteta Burch na Ilidži kod Sarajeva. U istim mjestima imaju i predškolske ustanove, odnosno vrtiće.

Iz druge Richmondove škole u BiH kratko su za RSE kazali da “uredno rade”.

“Mi, hvala Bogu, radimo punom parom. Naši kapaciteti u Bihaću nisu nikad bili puniji. Otvorili smo vrtić u Cazinu i planiramo još da se širimo”, kazao je za RSE direktor Richmond Park srednje škole u Bihaću, u sjeverozapadnoj Bosni, Nermin Efendić.

Iz Richmond Park srednje škole u Tuzli, u sjevernoj Bosni kazali su za RSE da su im svake godine kapaciteti popunjeni, da školarina iznosi oko 2.300 eura godišnje, te najboljim učenicima nude i stipendije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










‘Gulenove i Erdoanove škole’

Richmond Park vrtići, škole i Univerzitet Burch nasljednici su obrazovnih institucija Bosna Sema koje su poslije rata u Bosni i Hercegovini osnovale organizacije bliske Fetulahu Gulenu (Fethullah Gülen). Imale su podršku turskih vlasti.

To je za RSE tvrdio Refik Akova iz turske Republikanske narodne stranke (CHP).

Te škole bile su dio globalnog lanca od nekoliko stotina škola širom svijeta.

Bosna Sema škole su više puta mijenjale vlasništvo.

Kompanija Global Education iz Velike Britanije je preuzela Bosna Sema škole krajem 2016. godine, nakon pokušaja državnog udara u Turskoj.

Od 2018. godine kompanija Richmond Park Education je vlasnik ovih škola.

Osnivač Richmonda je firma Stirling Holdco 2 LLC registrirana u Luksemburgu. U upravama firmi su turski državljani.

Nakon ovoga, turske vlasti su osnovale Maarif škole u Sarajevu u proljeće 2019. godine. Tada su pozivale učenike, kako su navele, “FETO škola” da pređu u Maarif.

Maarif škole osnovane su i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu. Ukupno je osnovano 429 škola u 49 država širom svijeta.

Međunarodni univerzitet u Sarajevu koji danas kao i Maarif škole uživa podršku turskih vlasti, nalazi se u prvom susjedstvu Univerziteta Burch,13. februara 2023.

Međunarodni univerzitet u Sarajevu koji danas kao i Maarif škole uživa podršku turskih vlasti, nalazi se u prvom susjedstvu Univerziteta Burch,13. februara 2023.

Kako BiH naplaćuje dugovanja?

“Porezne uprave Federacije BiH i Republike Srpske imaju zakonsko pravo odobriti odgođeno plaćanje duga ili plaćanje u ratama. Mogu otpisati dio ili cijelu kamatu, koja zakonski iznosi deset posto na glavnicu. Bukvalno, svaki porezni ured to individualno radi i sve je do toga kako se porezna i dužnik dogovore”, pojasnio je za RSE načine naplate dugovanja advokat Azur Prnjavorac, koji je zastupao takve dužnike.

Prema njegovim riječima, dužnik pri tome mora osigurati jednu ili više garancija i istovremeno redovno plaćati tekuće mjesečne obveze.

Prnjavorac kaže da ako firma nema novac da plati dug, ona ide u stečaj gdje se dug naplaćuje iz imovine firme ako ih firma ima.

On kaže da je čest slučaj da jedna “majka” firma osnuje “kćerku” firmu i da ta kćerka firma duguje za poreze. U tom slučaju porezne uprave mogu naplatiti dug od “majke” firme. Ako je osnivač posebno privatno lice i ode u stečaj, ne mogu se naplatiti ni povjerioci ni porezne uprave.

“Ako firma ima npr. nekretninu, vodi se izvršni postupak i prodaja te nekretnine. Međutim, to jako dugo traje, kao što dugo traju stečajni ili likvidacijski postupci. Sudovi su nam spori, sve nam je sporo i znam za neke postupke koji traju i duže od 15 godina”, kazao je Prnjavorac.

Indirektni porezi u BiH (porez na dodanu vrijednost – PDV, akcize i carine) prikuplja Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) na državnom nivou i raspoređuje prema nižim administrativnim jedinicama, odnosno entitetima, kantonima i općinama.

Ukupan dug svih firmi prema UIO iznosio je oko 236 miliona eura na kraju prošle godine.

Ko su najveći dužnici?

Direktni porezi (doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i slično) se prikupljaju na nivou entiteta Federacija BiH i Republika Srpska, te Brčko distrikta BiH.

Najveći dužnici u Federaciji su javna poduzeća, među kojima su Željeznice Federacije BiH (dug oko 91 milion eura), Sveučilišna Klinička Bolnica Mostar (oko 47 miliona) ili Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog Kantona (oko 15 miliona eura).

U stečaju su 482 dužnika u Federaciji BiH.

Dugovanja firmi prema Poreskoj upravi u drugom entitetu, Republici Srpskoj, su u julu 2022. godine iznosila oko 460 miliona eura.

Od deset najvećih dužnika u Republici Srpskoj u julu 2022. godine, sedam njih su bile bolnice među kojima i Univerzitetsko-klinički centar u Banjoj Luci.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bayern bolji od PSG-a, Milan u četvrtfinalu nakon više od decenije

Bayern bolji od PSG-a, Milan u četvrtfinalu nakon više od decenije

Jennifer Aniston otkrila šta je najzaslužnije za njen dobar izgled

Jennifer Aniston otkrila šta je najzaslužnije za njen dobar izgled