in

Ove sobne biljke mogu preživjeti u prostorijama bez svjetla

Ove sobne biljke mogu preživjeti u prostorijama bez svjetla
Slatka-Tajna.Eu

Imate prostoriju u vašem domu u koju ne dopire puno sunčeve svjetlosti, a vi bi je voljeli urediti biljkama? Ne brinite, postoje biljke kojima sunčeva svjetlost nije potrebna i koje su pravi izbor za vas.

Sve sobne biljke trebaju nekoliko ključnih komponenti da bi napredovale, a sunčeva je svjetlost među najvažnijima. Izlaganjem suncu biljke apsorbiraju energiju kako bi mogle rasti, nicati i cvjetati. Ali, što ako vaš dom baš i nije osunčan sunčevom svjetlošću? Bez brige, svaka sobna biljka ima različite potrebe, a neke mogu rasti i u uslovima slabog osvjetljenja ili u prostorima u kojima gotovo uopšte nema prirodnog svjetla, prenosi Real Simple.

Šta se smatra slabim osvjetljenjem za biljke?

Važno je napomenuti da sve biljke trebaju neki oblik svjetla. U uslovima slabog osvjetljenja, biljka je barem nekoliko metara udaljena od prozora koji nema izravnu sunčevu svjetlost tokom dana ili možda uopšte nema prirodnog svjetla u prostoriji. Iako neke biljke tolerišu i čak rastu u uslovima slabog osvjetljenja, imajte na umu da će vjerojatno rasti sporije nego ako su izložene više svjetla.

1. Fernwood Mikado

Manja verzija popularnog Svekrvinog jezika, Papratnjak Mikado, dio je roda Dracaena, za koji je poznato da uspijeva ako ga zanemarimo. Iako ove biljke mogu brzo rasti u svjetlijim uslovima, lako se mogu prilagoditi uslovima slabog osvjetljenja.

2. Zelena peperomija

Peperomia obtusifolius ili zelena peperomija je svestrana biljka. Ove biljke uživaju u jakom, neizravnom svjetlu, ali mogu živjeti i u prostoru sa slabim, neizravnim svjetlom. U svakom slučaju, klonite je izravne sunčeve svjetlosti koja će je sasušiti peperomiju. Ove biljke imaju polusukulentna svojstva, što znači da su sposobne pohraniti vlagu u svojim mesnatim stabljikama ili lišću.

3. Srebrni filodendron

Ne dopustite da vas baršunasto lišće luksuznog izgleda zavara. Srebrni filodendron, također poznat kao vražji bršljan, prilično je lagan za održavanje. Ove ljepotice mogu preživjeti u sjenovitim prostorijama bez izravne svjetlosti i mogu čekati vodu dok im se gornji sloj tla potpuno ne osuši.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










4. Singonij

Ova biljka, kojoj rastu duge stabljike kako stari, voli djelomičnu sjenu. Ako možete pronaći zelenu sortu, ona može podnijeti slabu svjetlost i dobro će izgledati na sjevernom prozoru ili u unutrašnjosti sobe, blizu prozora. Budući da ima tanje listove, singonij treba održavati ravnomjerno vlažnom, on ne voli suhe uvjete.

5. Paprat ptičjeg gnijezda

Paprat, uopšteno, može tolerisati situacije slabog osvjetljenja. Paprat ptičjeg gnijezda dobar je izbor za sjenovita mjesta, kao i bilo koja paprat, poput paprati zečje šape. Paprati imaju reputaciju da ih je teško uzgajati, ali sve dok su vlažne, one su sjajne sobne biljke. Stavite ih u posude sa šljunkom

6. Neonski bršljan

Za razliku od drugih vrsta bršljana, neonski ne toleriše izravnu sunčevu svjetlost. Oni dodaju dašak boje bilo kojoj sobi, a njihovo neonsko zeleno lišće često pokazuje mrlje tamnozelenog šarenila. Osim toga, neće narasti preveliki ili prebrzo. Pustite tlo da se potpuno osuši između dva zalijevanja, jer je neonski bršljan posebno sklon truljenju korijena (pogotovo ako nema puno sunčeve svjetlosti).

7. Grožđani bršljan

Nazvan po svojoj sličnosti s vinovom lozom, bršljan vinove loze (takođe nazvan bršljan hrastovog lišća) sobna je biljka koja se lako uzgaja i može podnijeti uslove slabog osvjetljenja. Biljke bršljana ne vole se sušiti, pa preporučujemo da svoje stalno održavate ravnomjerno vlažnima. Ako se dovoljno često zalijeva, vaš bršljan može brzo rasti.

8. Kalateja

Kalateje mogu podnijeti uslove slabog osvjetljenja, a njihovo lijepo lišće je dodatni bonus. Kvaka? Ove biljke s uzorcima mogu biti pomalo izbirljive. Više vole da ih se zalijeva nečim drugim, a ne vodom iz slavine, pa se predlaže korištenje flaširane vode umjesto toga, kako bi spriječili smeđe vrhove, rubove i mrlje. Kalateja preferira povišen nivo vlažnosti, tako da je savršena za sjenovitu kuhinju ili kupatilo.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zakupite svoj izložbeni prostor na najvažnijem skupu na temu plina i UPP-a u jugostočnoj Europi!

Zakupite svoj izložbeni prostor na najvažnijem skupu na temu plina i UPP-a u jugostočnoj Europi!

Bayern bolji od PSG-a, Milan u četvrtfinalu nakon više od decenije

Bayern bolji od PSG-a, Milan u četvrtfinalu nakon više od decenije