in

Zašto neke stranke “ne vjeruju SDA”: Iluzorna očekivanja, kapaciteti i Novalić

Zašto neke stranke “ne vjeruju SDA”: Iluzorna očekivanja, kapaciteti i Novalić
Slatka-Tajna.Eu
Zašto neke stranke “ne vjeruju SDA”: Iluzorna očekivanja, kapaciteti i Novalić

Da li će Federacija Bosne i Hercegovine još četiri godine imati tehničku vladu na čelu sa Fadilom Novalićem iako parlamentarna većina na toj poziciji želi Nermina Nikšića? Kakva su rješenja za trenutnu blokadu? Da li postoji opcija da se SDA vrati u vlast – za N1 govorio je Admir Čavalić iz Stranke za BiH.

Čavalić ističe kako bi najgora moguća opcija bila da vlada ostane u tehničkom mandatu.

“Najveći štetu plaćaju porezni obveznici, građani, privrednici FBiH i duboko sam ubijeđen da se neće dozvoliti da se to desi. Bilo bi porazno za sve nas, za parlamentarnu demokratiju FBiH da takvo rješenja ostane. Idealno rješenje bi bilo da imamo unutrašnji dogovor i da jednostavno se shvati uloga rukovodstva FBiH, da ne treba blokirati već potvrđivati parlamentarnu volju, a parlamentarna volja većine je da Nermin Nikšić bude premijer. To je trenutna parlamentarna volja, da li će se mijenjati može to je legitimno, ali ne treba dati prostor blokadama. Ako pratimo izbor rukovodstva ono nije reprezent za federalni nivo koliko je predstavnički dom gdje postoji izražena većina”, rekao je Čavalić za N1.

N1

Ističe da je “najrealniji scenarij da dobijemo tumačenje Schmidta i OHR-a, s obzirom da je problem nastao u izbronoj noći novim intervencijama kada se pogodovalo etničkom predstavljanju i zanemarena volja građana”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“U SBiH/NES smo protiv kratkoročnih rješenja, to nije dobro za stabilnost naših institucija. Rješenja trebaju biti dugoročna, a moguće je praviti niz dugoročnih rješenja. Treba se protumačiti šta znači rok od 30 dana za formiranje vlasti. Mislim da će se, nažalost, vlast formirati nakon tog roka. Druga stvar, da li možemo premostiti krizu kada imamo jasnu parlamentarnu većinu i da li možemo uvesti model zaštite nacionalnih interesa preko klubova da dvije trećine unutar kluba potvrdi da je neko nadglasan, preglasan itd. Možemo praviti zaštitne mehanizme, idealno bi bilo kroz promjene Ustava, ali sumnjam da je to moguće i da je ovo sve uvertira da imamo vladu u tehničkom mandatu još 4 godine”, naveo je Čavalić.

SBiH/NES dobili su četiri ministarstva: energetike, poljoprivrede, trgovine i za boračaka pitanja. O imenima je, kaže Čavalić, još rano govoriti, ali poručuje da će biti “zvučna imena koja će donijeti promjene”.

Za informacije o razgovorima sa SDA kaže kako postoje, ali ne pregovori.

“SBiH nikada nije identificirala nekog neprijatelja u politici. Neke stranke unutar Osmorke jesu to radile i dan danas rade. SDA, kao druge političke stranke, ima svoje birače, odgovornost, ali iluzorno je očekivati da SDA može voditi procese na nivou FBiH. Može na nivou nekih kantona. Oni nemaju parlamentarnu većinu, SDA nema koalicioni kapacitet, niti smo spremni podržati SDA jer nema nikakvog programa niti garant promjena, niti se osjeti da SDA istinski želi da skloni tehnički vladu i Novalića”, zaključio je Čavalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Udruženje poslodavaca insistira: Usvojiti zakon koji radnicima omogućava povećanje primanja do 400KM

Udruženje poslodavaca insistira: Usvojiti zakon koji radnicima omogućava povećanje primanja do 400KM

'Tražimo svoja prava 365 dana u godini'

'Tražimo svoja prava 365 dana u godini'