in

Chelsea na čelu s kapetanom Kovačićem izborio četvrtfinale

Chelsea na čelu s kapetanom Kovačićem izborio četvrtfinale
Slatka-Tajna.Eu
Chelsea na čelu s kapetanom Kovačićem izborio četvrtfinale

Kai Havertz i Mateo Kovačić

Foto: Peter Cziborra / Action Images via Reuters

Londonski Chelsea predvođen kapetanom Mateom Kovačićem, izborio je četvrtfinale Lige prvaka pobjedom 2:0 protiv dortmundske Borussije. Prva je utakmica završila pobjedom Nijemaca od 1:0. Portugalska Benfica uvjerljivom 5:1 pobjedom na Luzu uz pobjedu 2:0 u gostima kod Club Bruggea, osigurala je također plasman u četvrtfinale. 

Vodeći pogodak za Chelsea postigao je Raheem Sterling u 43. minuti. Chelsea je do drugog pogotka došao iz kaznenog udarca, dosuđenog nakon intervencije VAR-a, zbog Wolfovog zaustavljanja lopte rukom u kaznenom prostoru, nakon što je ubacio Chilwell.

Kai Havertz je bio izvođač i pogodio vratnicu, ali su iz VAR sobe signalizirali prerani ulazak igrača u kazneni prostor prilikom udarca. U drugom pokušaju Havertz je pucao na isti način te pogodio donji lijevi kut gola za 2-0 u 53. minuti.

Mateo Kovačić je dobio priliku predvoditi Chelsea u ovom dvoboju kao kapetan momčadi.

Domaća momčad je krenula snažno u utakmicu. Već u 2. minuti je Sterling u kontranapadu ušao u kazneni prostor Borussije, ali je predugo čekao sa završnicom.

U 6. minuti je Joao Felix uspio osloboditi prostor za udarac, ali je gostujući vratar Meyer odlično reagirao i obranio pokušaj Portugalca. U 8. minuti je prvi put zaprijetio i Kai Havertz, ali je pogodio vanjski dio mreže.

Nakon što se oslobodila početnog pritiska i Borussia je uspjela stvoriti nekoliko obećavajućih situacija pred golom domaće momčadi. U 17. minuti je gostujući kapetan Marco Reus pucao iz slobodnog udarca s više od 20 metara, ali je njegov precizan udarac Kepa uspio obraniti.

Kad se činilo da su Nijemci sve opasniji, ukazala se prilika za Chelsea. Havertz se našao u izglednoj situaciji, njegov pokušaj s 14 metara je već svladao gostujućeg vratara Meyera, ali je lopta pogodila vratnicu.

Ono što nije uspio u 28. minuti, Havertz je napravio deset minuta poslije, pogodivši mrežu od grede s ruba kaznenog prostora, ali je njegov pogodak poništen, jer je u prvom dijelu te akcije Sterling bio u zaleđu.

U 40. minuti je Felix pucao iz srce kaznenog prostora, ali je Meyer bio na visini zadatka.

No, u 43. minuti ni njemački vratar nije mogao spriječiti pogodak. Veliku ulogu u početku akcije odigrao je Mateo Kovačić koji je prošao između dvojice gostujućih igrača, izgubio kontrolu nad loptom, ali je ona došla do Bena Chilwella koji je nastavio tamo gdje je Kovačić stao te s lijevog boka ubacio u sredinu kaznenog prostora.

Tamo je bio Sterling i u prvom pokušaju udarca promašio loptu, ali mu je ona ostala među nogama. Potom se pokušao driblingom osloboditi Reusa, koji je uspio udariti loptu, ali je pogodio Sterlingovu nogu.

Lopta se odbila idealno na udarac engleskom reprezentativcu koji je “probio” Meyera i poslao loptu pod gredu za vodstvo domaće momčadi i neutralizaciju prednosti s kojom je Borussia došla na Stamford Bridge.

Već na početku drugog poluvremena Chelsea je uz dvostruku pomoć tehnologije došao do pogotka koji je londonsku momčad vodio u četvrtfinalni ždrijeb.

VAR je u 47. minuti prvo bio ključan za dosuđivanje kaznenog udarca, nakon što je Chilwellov pokušaj ubačaja rukom blokirao Wolf u svom kaznenom prostoru.

Nizozemski sudac Danny Makkelie je pregledao snimku i pokazao na “bijelu točku”.

Loptu je namjestio Kai Havertz, u predzadnjem koraku zastao, poslao Meyera u desnu stranu, loptu u lijevu, ali je pogodio vratnicu.

Već je Nijemac “oplakao” propuštenu priliku, kad je na intervenciju iz VAR sobe nizozemski sudac donio odluku o ponavljanju kaznenog udarca, jer je nekolicina igrača prerano ušla u kazneni prostor.

U drugom pokušaju je Havertz izabrao isti udarac te pogodio donji lijevi kut za vodstvo od 2-0.

Od situacije za dosuđivanje kaznenog udarca do konačne realizacije prošlo je šest minuta, pa je Chelsea u 53. minuti došao do prednosti koja je značila plasman u četvrtfinale.

Pokušavala je Borussia svim silama doći do pogotka koji bi im donio produžetak, ali ono što nije završilo u domaćem bloku ili u rukama vratara Kepe Arrizabalage, završilo je pokraj vrata pa je Chelsea ostao netaknute mreže.

Mateo Kovačić je igrao do 83. minute, kad ga je zamijenio američki Hrvat Christian Pulišić.

Momčad koja je osvajala Ligu prvaka 2012. i 2021. tako će po 13. put u svojoj povijesti igrati u četvrtfinalu Lige prvaka, a suparnika će doznati na ždrijebu 17. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Newsnight: Slučaj diploma i “neusaglašeni” pregovori o premijeru FBiH

Newsnight: Slučaj diploma i “neusaglašeni” pregovori o premijeru FBiH

Kardiolog upozorio na najgore priloge iz restorana brze hrane

Kardiolog upozorio na najgore priloge iz restorana brze hrane