in

TURSKA ODUSTAJE OD KUPOVINE AVIONA F16: Kineski lovci J-10C moguća su zamjena za modernizaciju flote

TURSKA ODUSTAJE OD KUPOVINE AVIONA F16: Kineski lovci J-10C moguća su zamjena za modernizaciju flote
Slatka-Tajna.Eu
TURSKA ODUSTAJE OD KUPOVINE AVIONA F16: Kineski lovci J-10C moguća su zamjena za modernizaciju flote

Član Vijeća za sigurnost i vanjsku politiku turskog predsjedništva, Cagri Erhan, najavio je kako se očekuje da će zemlja odustati od zahtjeva za nabavu američkih F-16C/D borbenih zrakoplova četvrte generacije. Naveo je “paket troškova lovca od 20 milijardi dolara” i dostupnost isplativijih opcija, posebno kineskog J-10C. “Sada imamo druge opcije kao što je kineski mlažnjak, koji je prodan Pakistanu, ruske mlažnjake i Eurofighter.” O tome u svom redakcijskom tekstu piše specijalizirani američki medij Military Watch.

Pakistan je počeo primati lovce J-10C iz Kine u februaru2022. – lovac iste težine kao F-16, ali s nekoliko desetljeća novijim dizajnom i višestrukim važnim prednostima u performansama, poglavito u pogledu naoružanja i letnih performansi- navodi dalje MW. Poput F-16 Block 70/72, J-10C je jednomotorni laki lovac s niskim operativnim troškovima i poboljšanom petom generacijom avionike. Prednost kineskog zrakoplova su usporedive i u većini pogleda superiorne sposobnosti, kao i manje potrebe za održavanjem i puno brže vrijeme isporuke. Turska je, međutim, najveći strani operater F-16 s približno njih 250 u službi, što znači da bi nove F-16 bilo puno lakše integrirati u postojeću logistiku i režime obuke te bi bili kompatibilni s postojećim naoružanjem koje ta zemlja koristi.Kina je u prošlosti modificirala svoje lovce kako bi mogli upravljati američkim oružjem na zahtjev stranih klijenata – ponajviše lovce treće generacije J-7 prodane Pakistanu koji mogu koristiti američke projektile AIM-9 Sidewinder – piše dalje Military Watch.

Sama Turska nastoji postupno ukinuti američko oružje zrak-zrak iz svoje flote F-16 razvojem domaćih alternativa, Peregrina i Merlina, koji bi mogli pružiti sredstva za standardizaciju oružja na jedinicama J-10 i F-16. Niti jedna od ovih raketa, međutim, niti one dostupne čak ni za najnovije F-16, ne odgovaraju performansama PL-10 i PL-15 projektila zrak-zrak koje koriste kineski zrakoplovi.

J-10C-ov arsenal krstarećih projektila također optimiziraju za protubrodske, protuzračne obrane i udarne uloge s mnogim od ovih oružja koji nemaju analoga u paketu naoružanja F-16.

Daljnja ključna prednost J-10C je da se može nabaviti po manjoj cijeni od F-16 , djelomično zato što se proizvodi u mnogo većim količinama. Dok je Kina nabavila više od 200 J-10C za vlastitu flotu od 2018., Sjedinjene Države nisu kupile F-16 punih 18 godina – od 2005., što znači da se zrakoplov proizvodi kao niži proizvod za izvoz. Nepodudarnost u statusima dvaju programa ogleda se u činjenici da je dizajn J-10 dobio znatno više dalekosežnih nadogradnji i ulaganja za poboljšanje svojih performansi tokom posljednja dva desetljeća nego F-16.

Turska je prethodno nastojala nabaviti nasljednika ovog aviona pete generacije F-35, ali ju je Washington izbacio iz programa zbog odluke Ankare o nabavi ruskih protuzračnih sustava S-400 Triumf umjesto sustava zapadnih država.

Kina bi više jedinica J-10C mogla isporučiti u roku od godinu dana zbog brze stope proizvodnje. Nasuprot tome, red za F-16 ostavio bi Tursku da čeka do sredine 2030-ih kako bi dobila potreban broj tih zrakoplova, s tim da mala proizvodna linija već ima zaostale narudžbe iz Slovačke, Bugarske, Jordana, Bahreina i ponajviše Tajvana koji je u 2019. uložio golemih 8,1 milijardu dolara.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Moguća prodaja F-16 Turskoj također je naišla na snažno protivljenje u američkom Senatu što je bio ključni činilac odgode mogućeg dogovora – navodi dalje MW.

Američki medij navodi kako je sklonost Turske za nabavu kineskih J-10C sada vodeća opcija, pri čemu kaže da bi zapadni otpor tome ipak bio „prigušeniji“ nego „da nabavi i ruski teški lovac Su-35“.

Kineska napredna elektronička industrija znači da je J-10C općenito jednak u pogledu avionike s vrhunskim američkim lovcima – što nije slučaj s ruskim avionima poput Su-35. Uistinu, u simuliranoj borbi u Kini, J-10C je navodno ostvario nadmoćne pobjede nad Su-35 usprkos tome što je otprilike upola manji, prema izvješćima američkog Senata, što ukazuje da bi sofisticiranost J-10 mogla omogućiti da zaprijeti mnogo težim klasama lovaca kao što su američki i japanski F-15. Bliska obrambena suradnja između Turske i Pakistana, te povratne informacije pakistanskih zračnih snaga o operacijama J-10C, vjerojatno su bili čimbenik ako Turska uistinu bude razmatrala kupnju kineskih zrakoplova – zaključuje Military Watch u svom redakcijskom tekstu.

 

(TBT)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Slavko i Geri pješače od Beča do Međugorja, hodočašće dugo 870 km

Slavko i Geri pješače od Beča do Međugorja, hodočašće dugo 870 km

LP: Chelsea slomio otpor Borussije, petarda Benfice Bruggeu

LP: Chelsea slomio otpor Borussije, petarda Benfice Bruggeu