in

Azijske burze blago porasle, na Wall Streetu oprez, očekuje se stagnacija Crobexa

Azijske burze blago porasle, na Wall Streetu oprez, očekuje se stagnacija Crobexa
Slatka-Tajna.Eu
Azijske burze blago porasle, na Wall Streetu oprez, očekuje se stagnacija Crobexa

Na Wall Streetu oprez

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na azijskim su burzama cijene dionica blago porasle, no trguje se oprezno jer središnje banke nastavljaju podizati kamatne stope, dok se rast gospodarstava usporava.

Na Wall Streetu oprez uoči poruka iz Feda

Na Wall Streetu se trgovalo oprezno, pa su burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer ulagači nisu voljni riskirati uoči izvješća predsjednika Feda o situaciji u gospodarstvu.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica osjetno porasle, pri čemu je Nasdaq indeksi bio u plusu i više od 1 posto. No, kasnije je entuzijazam splasnuo, pa su indeksi izgubili početne dobitke.

Ulagači nisu voljni previše riskirati jer svi posljednji podaci pokazuju da se inflacija u SAD-u i dalje drži na visokim razinama, što znači da će američka središnja banka nastaviti s povećanjem kamatnih stopa.

Zbog toga su ulagači oprezni uoči izvješća predsjednika Feda Jeromea Powella Kongresu o situaciji u gospodarstvu.

S obzirom da je inflacija i dalje visoka, a gospodarstvo raste brže nego što se očekivalo, na tržištu su povećane procjene o Fedovim kamatama, pa se sada očekuje da će ih do rujna podignuti u raspon od 5,50 do 5,75 posto, dok se sada kamate kreću između 4,50 i 4,75 posto.

Tržište je oprezno jer će se ovoga tjedna pojasniti što je s američkim gospodarstvom, s obzirom da će Powell komentirati situaciju i da će krajem tjedna biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u u veljači. Ulagači su zabrinuti u vezi ekonomskih pokazatelja jer ne znaju što će Fed učiniti. Jednostavno, svi putovi vode do Feda, kaže Irene Tunkel, direktorica u tvrtki BCA Research.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 7.929 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,48 posto, na 15.653 boda, a pariški CAC 0,34 posto, na 7.373 boda.

Azijske burze blago porasle, dolar oslabio

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,4 i 0,6 posto. U Šangaju su, pak, pale oko 0,2 posto.

Na burzama vlada oprez jer je rast najvećih svjetskih gospodarstava usporen, a središnje banke zbog visoke inflacije i dalje podižu kamatne stope.

Tako je jutros australska središnja banka povećala ključnu kamatu za daljnjih 0,25 postotnih bodova, na 3,6 posto, kao što se očekivalo.

Vanjskotrgovinski podaci iz Kine nešto su bolji od očekivanja analitičara, no radi se o daljnjem padu, što ukazuje na slabost kako domaće, tako i inozemne potražnje.

Izvoz Kine pao je u prva dva mjeseca ove godine 6,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz pao 10,2 posto.

Ulagači su oprezni i zbog nesigurnosti na Wall Streetu. Jučer je Dow Jones ojačao 0,12, a S&P 500 0,07 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,11 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ulagači na najvećoj svjetskoj burzi nisu voljni previše riskirati jer svi posljednji podaci pokazuju da se inflacija u SAD-u i dalje drži na visokim razinama, što znači da će američka središnja banka nastaviti s povećanjem kamatnih stopa.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,45 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 135,60 na 135,10 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0680 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0645 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,28 posto, na 86,42 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,26 posto, na 80,67 dolara.

Na Zagrebačkoj se burzi očekuje oprezno trgovanje, kao i na svjetskim burzama, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati na najvišoj razini u gotovo 12 godina.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks porastao je u ponedjeljak 0,58 posto, na 2.266 bodova, što je njegova najviša razina još od lipnja 2011. godine.

Istodobno, Crobex10 ojačao je 0,69 posto, na 1.295 bodova te se nalazi na najvišoj razini od sredine veljače lani.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobextransport, za 0,43 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 3,72 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,33 milijuna eura, otprilike 240 tisuća više nego u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom Spana, 247 tisuća eura. Cijena joj je skočila 4,88 posto, na 47,3 eura, na najvišu razinu od uvrštenja te dionice na burzu u rujnu 2021. godine.

Slijedila je povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 195 tisuća eura i rastom cijene za 2,52 posto, na 57 eura, najvišu razinu od svibnja lani.

Veći promet imala je i dionica Atlantske plovidbe, 164 tisuće eura, a cijena joj je oslabila 0,33 posto, na 60 eura.

Od poslovnih obavijesti, Jadroagent je objavio da će dioničari na glavnoj skupštini 12. travnja, između ostalog, odlučiti o prijedlogu isplate 8 eura dividende po dionici.

Cijena dionice Jadroagenta porasla je 2,33 posto, na 264 eura.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Jadrana, za 6,67 posto, na 1,6 eura, dok je najviše pala cijena dionice Auto Hrvatske, za 11,24 posto, na 150 eura.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 41 dionicom, pri čemu je cijena njih 17 porasla, 15 pala, a devet stagnirala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

kita u bila (KILL BILL)

kita u bila (KILL BILL)

“Creative & Fashion Industry” – sva lica mode prvi put u Banjaluci

“Creative & Fashion Industry” – sva lica mode prvi put u Banjaluci