in

Turska i Sirija mjesec dana nakon katastrofalnih potresa

Turska i Sirija mjesec dana nakon katastrofalnih potresa
Slatka-Tajna.Eu
Turska i Sirija mjesec dana nakon katastrofalnih potresa

Mjesec dana nakon potresa u Turskoj

Foto: Susana Vera / REUTERS

Prije mjesec dana, 6. veljače, niz potresa od kojih su dva bila razorna, 7,8 i 7,6 prema Rihteru, pogodio je Tursku i Siriju. Broj žrtava premašio je 50.000, ali mrtvi se i dalje traže, a službeni broj nestalih još se ne objavljuje. Srušeno je oko 214.000 zgrada, milijuni ljudi ostali su bez doma. Još se urušavaju oštećene zgrade, poput šesterokatnice u kojoj je jučer ozlijeđeno više osoba. Turske vlasti vode istragu o oko 800 osoba koje se sumnjiči da su kršile građevinske propise, što je utjecalo na razmjere katastrofe.

I dok se u Siriji pravi razmjeri katastrofe, zbog rata u toj zemlji, i ne znaju, u Turskoj su posljedice potresa postale i dijelom predizborne kampanje.

 U potresu je uništeno oko 214.000 zgrada, pola ih je izgrađeno u posljednja dva desetljaća, i to otkako su na snazi zakoni o protupotresnoj gradnji.

– Ovdje je bila naša kuća. Imala je pet katova, a mi smo živjeli na prvom. Propali smo u prizemlje tijekom potresa. Spasilačkim timovima trebalo je šest dana da nas izvuku, kazao je Hasan Arslan, stanovnik Nurdagija.

– Bili smo dobrostojeća obitelj. Imali smo dvije kuće i automobil. Bili smo zahvalni Bogu na svemu tome. I sada smo zahvalni jer su nam djeca na sigurnom. Ne bojim se sada kada je obitelj uz mene, rekla je Havva Arslan, stanovnica Nurdagija.

Na trusnom području nastavljaju se napori kako bi se pomoglo preživjelima. Samo u Turskoj u području katastrofe najmanje je milijun i pol beskućnika, procjenjuje UN.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predsjednik Erdogan obećao je obnoviti kuće u roku od godinu dana, iako stručnjaci upozoravaju da bi sigurnost trebala biti važnija od brzine.

U teško pogođenoj pokrajini Gaziantep gradi se kontejnersko naselje za žrtve potresa. 

Belgijski liječnici i medicinsko osoblje pružaju zdravstvene usluge stradalima u potresu.

U Siriji je stanje još teže zbog rata i međunarodnih sankcija. Mnoge su obitelji smještene u šatorska naselja u Alepu. UNICEF pomaže u spajanju razdvojenih obitelji, posebice djece.

Trebamo pomoć koja spašava živote, očajnički je potrebna civilima bez obzira na granice, tvrdi UN-ov koordinator za Tursku. Naglašava da su od traženih milijardu dolara pomoći za preživjele, dobili samo 10%.

Humanitarna pomoć sporo se probija. A stotine tisuća stradalih smještene su u šatore, smrzavaju se i ne znaju kako dalje.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Promjene koje donosi svakodnevno konzumiranje meda: Bolja memorija, blaži mamurluk, čišća koža

Promjene koje donosi svakodnevno konzumiranje meda: Bolja memorija, blaži mamurluk, čišća koža

Vojno-politički ekspert: Poljska je jedan veliki magacin

Vojno-politički ekspert: Poljska je jedan veliki magacin