in

SREĆA SPASILA GRAĐANE OD TRAGEDIJE: Objavljujemo snimak urušavanja zgrade električne centrale na Marijin Dvoru (FOTO/VIDEO)

SREĆA SPASILA GRAĐANE OD TRAGEDIJE: Objavljujemo snimak urušavanja zgrade električne centrale na Marijin Dvoru (FOTO/VIDEO)
Slatka-Tajna.Eu
SREĆA SPASILA GRAĐANE OD TRAGEDIJE: Objavljujemo snimak urušavanja zgrade električne centrale na Marijin Dvoru (FOTO/VIDEO)

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika1.jpg”,”caption”:”Uru\u0161eni objekat na Skenderiji”,”bg”:”cad1db”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika6.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika6.jpg”,”caption”:””,”bg”:”8c8f94″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika5.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika5.jpg”,”caption”:””,”bg”:”857d78″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika4.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika4.jpg”,”caption”:””,”bg”:”96887a”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika3.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika3.jpg”,”caption”:””,”bg”:”8f8175″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/slika2.jpg”,”caption”:””,”bg”:”8e837c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/cesta.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/cesta.jpg”,”caption”:””,”bg”:”363839″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/zrak.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/zrak.jpg”,”caption”:””,”bg”:”4b503d”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/objekat.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/03\/objekat.jpg”,”caption”:””,”bg”:”312626″}]

Jučer je u centru Sarajeva izbjegnuta tragedija kada se urušio dio zgrade električne centrale Hiseta. Uzimajući u obzir da se zgrada nalazi odmah uz glavnu saobraćajnicu, tramvajske šine i pješački prolaz te da je decenijama zapuštena i u ruševnom stanju, prava je sreća da niko nije stradao prilikom jučerašnjeg obrušavanja.

Zgrada elektične centrale teško je oštećena usljed ratnih dejstava, kada se, između ostalog, krov zgrade potpuno srušio a sam objekat devastirao. Uticajem prirodnih faktora i surovosti činjenice da kao takva stoji napuštena već 30 godina, struktura zgrade je nepovratno uništena.

Nakon jučerašnjeg obrušavanja dijela zgrade i cjelodnevnog polemiziranja vlasti, kontaktirali smo vlasnike nekretnine sa upitom o njihovom stavu vezanom za jučerašnji nemili događaj.

Iz kompanije „The Place“, rečeno nam je da su oni postali vlasnici objekta još 2015. godine kada je objekat već bio potpuno devastiran i teško oštećen usljed ratnih dejstava početkom devedestih godina, a naknadno usljed prirodnih faktora dodatno je nepovratno uništen.Iste godine kada smo postali vlasnici, Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika (Sl. Glasnik BiH 44/15), zgrada električne centrale proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva stavljena je u nadležnost Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na zaštitu i očuvanje.

Predmetnom odlukom i izmjenom iste (Sl. Glasnik BiH 52/20), propisano je da je Vlada Federacije BiH dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju ovog nacionalnog spomenika, a vlasniku nekretnine je naloženo da se o istoj brine pažnjom dobrog domaćina.

„S tim u vezi, nadležno je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH i mi smo se odmah jutros obratili istom kao i nadležnoj federalnoj inspekciji sa zahtjevom za odobrenje hitnog uklanjanja objekta uzimajući u obzir ogroman rizik, koji u ovom momentu ova građevina predstavlja, prvenstveno za stanovnike koji svakodnevno prolaze ovom izuzetno frekfentnom dionicom, što automobilima što kao pješaci. Sama činjenica da se objekat i pješački prolaz nalaze na samo 50 cm od glavne saobraćajnice i tramvajskih šina, govori o kako visokom riziku se ovdje radi.“ izjavljuju iz The Place-a.

„Mi smo, kao savjesni vlasnici, u prethodnim godinama pokušavali spasiti strukturu objekta od daljih propadanja. U tim nastojanjima smo dio Centrale koji je do glavne saobraćajnice dodatno ojačali postavljanjem skele sa primarnim ciljem zaštite prolaznika , učesnika u saobraćaju u ulici Hiseta kao i same građevine. Također smo, u međuvremenu, izvršili detaljno geodetsko, arhitektonsko i lasersko snimanje građevine te prikupili značajnu arhivsku građu. Urađeno je i detaljno dronsko snimanje zatečene zidne strukture, a sve i cilju adekvatnog tretmana memorije mjesta.“ navode vlasnici.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Napominju da su već upozoravali na moguće urušavanje zgrade te da su u prethodnom mjesecu samoinicijativno naručili elaborat o statičko – konstruktivnoj stabilnosti ovog objekta. U elaboratu je nedvojbeno konstatovano da se radi o „nestabilnoj zidnoj strukturi“ te da je neophodno izvršiti rušenje/uklanjanje postojeće zidne strukture do kote postojećeg terena te da postavljanje bilo kakvih zaštitnih skela nije rješenje u postizanju stabilnosti visokih slobodnihkonzolnih zidova.

„Ostaci zgrade električne centrale, godinama su okupljalište beskućnikai imigranata koji skoro svaku noć pale vatruu nutar objekta i već smo nekoliko puta imali požare unutari stog. Unutrašnjost je obrasla šibljem, korovom i travom te kao takva predstavlja nedopustivo ruglo grada Sarajeva.Dajemo izuzetno ružnu sliku samog centra grada svakom turisti i svakom stranom investitoru koji nam dođe u posjetu.”

Iz „The Place-a“ naglašavaju kako su izuzetno ponosni na završeno renoviranje Upravne zgrade koja se nalazi tik uz ostatke objekta električne centrale i koja čini jednu jedinstvenu graditeljsku cjelinu.

„Renoviranjem i revitalizacijom zadržali smo namjenu i gabarite same zgrade te smo prilikom odabira materijala vodili računa o mjerama zaštite koje su propisane odlukom o zaštiti nacionalnih spomenika. Mnogo truda, rada, upornosti i strpljenja bilo je potrebno da bi zgrada „The Place“ poprimila današnji izgled. Dokazali smo da smo investitori koji baštine tradiciju grada i itekako smo spremni nastaviti naš započeti trud kada nam statički i građevinski uslovi na građrevini to dozvoljavaju. To nažalost nije slučaj sa zgradom Centrale, istakli su.

Jučer, nakon što je došlo do urušavanja, svjedočili smo promptnom djelovanju općinskih službin a čelu s anačelnikom Srđanom Mandićem, Civilnom zaštitom ipolicijom Kantona Sarajevo. Iako je bila nedelja, imali smo kontakte i sa gospodinom Farukom Kapidžićem koji nam je dao smjernice za dalje aktivnosti kao i sa gradonačelnicom BenjaminomKarić, na čemu im se zahvaljujemo.”

Apelujemo na nadležne institucije,koje su uključene u ove procese, da politička neslaganja ostave po strani, da shvate ozbiljnost rizika svakog daljeg obrušavanja za stanovnike, imovinu i vozila te da nam svojim djelovanjem odmah omoguće da uklonimo ruševinu, a mi smo spremni sami finansirati rušenje objekta i na taj način zaštititi građane i imovinu, iako to prevazilazi naše zakonske obaveze.

U slučaju negativnog odgovora ili usložnjavanja postupka za izdavanje dozvole/naloga za rušenje, mi kao vlasnici molimo da se imenuje organ koji preuzima odgovornost zas vaki ugroženi život zbog urušavanja predmetnog objekta.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Arap kupio Savi Vujadinoviću kamilu da jaše

Arap kupio Savi Vujadinoviću kamilu da jaše

Promjene koje donosi svakodnevno konzumiranje meda: Bolja memorija, blaži mamurluk, čišća koža

Promjene koje donosi svakodnevno konzumiranje meda: Bolja memorija, blaži mamurluk, čišća koža