in

Bačić najavio nabavu više stotina drvenih montažnih kućica

Bačić najavio nabavu više stotina drvenih montažnih kućica
Slatka-Tajna.Eu
Bačić najavio nabavu više stotina drvenih montažnih kućica

Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

Vrijeme neumoljivo curi za sredstva iz Fonda solidarnosti. Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, rekao je u Dnevniku HTV-a kako će nastojati do lipnja utrošiti sva sredstva – ukupno milijardu i 3 milijuna eura za zagrebački i petrinjski potres.

– S današnjim danom smo na 513 milijuna eura, ostalo je još 490 milijuna eura. Izračunao sam da svaki dan trebamo dobiti otprilike 4 milijuna eura zahtjeva za plaćanjem kako bismo taj iznos od 1,03 milijardi eura sustigli, rekao je ministar.

– Ako se gleda posljednjih 45 dana otkada sam ministar, bili smo blizu tog iznosa, ali morat ćemo još ubrzati. U realizaciji je 350 projekata koji se u ovom trenutku financiraju iz Fonda solidarnosti, od toga je 239 javnih zgrada, 111 objekata prometne ili komunalne infrastrukture. Učinit ćemo sve da niti jedan cent ne vratimo, poručio je.

Ljudi su i dalje u kontejnerskim naseljima. Mogu li računati da će do zime dobiti adekvatan smještaj?

– Do zime nam je cilj 6258 sugrađana koji su u 2419 kontejnera preseliti ili u njihove obnovljene tj. novosagrađene kuće ili u neki drugi primjereniji smještaj. Kupujemo zgrade, kuće na Banovini, uređujemo državne stanove, gradit ćemo višestambene kuće, rekao je Bačić.

Tko će biti smješten u te montažne kuće?

– Svi kojima se stanovi ili zgrade ne obnove i naši sugrađani koji nemaju pravo na obnovu, a u kontejnerima su. Mi smo objavili javnu nabavu za 500 takvih kućica, u ovom trenutku je u savjetovanju sa svim zainteresiranim proizvođačima, graditeljima takvih montažnih kuća i vjerujem da će već početkom lipnja one polako stizati prije svega na Banovinu, a jedan dio na područje zagrebačkog potresa.

– Kuće će doći već gotove, one će se postaviti tamo gdje je bio kontejner, ako govorimo o kontejnerima koji su bili uz oštećene obiteljske kuće naših sugrađana, ili za one koji nemaju svoju kuću pripremit ćemo posebno mjesto, dodao je.

Građane se potiče na samoobnovu, a Bačić kaže da je interes izniman.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Upoznali smo ih sa svim pogodnostima. Svakom našem sugrađanu koji se odluči za samoobnovu u startu ćemo na njegov račun u cijelosti isplatiti cjelokupan iznos za projekt, izvođača i nadzor te pored toga za njegovu koordinaciju, oko 25 tisuća kuna, tj. 3300 eura, rekao je Bačić te istaknuo da se radi o javnom novcu koji se mora namjenski trošiti.

– Tek kada nadzorni inženjer potpiše svaki račun, slijedi isplata. Sugrađani će sami izabrati projektanta, izvođača, nadzornog inženjera. Pozivam ih, ali i obrtnike koji u tome vide svoju šansu, da nam se jave kako bismo ubrzali cjelokupnu obnovu, rekao je Bačić.

U ovom trenutku uz postojećih šest kuća, završeno je dodatnih 11 kuća. Do kraja mjeseca će biti još 30 novih kuća, poručio je Bačić.

Najavio je da u ponedjeljak kreće izgradnja tri višestambene zgrade s ukupno 57 stanova. 

– Do kraja mjeseca ćemo raspisati 375 nabava ili za zamjenske kuće ili za konstrukcijsku obnovu. Do kraja godine ćemo značajno povećati taj broj kuća. Cilj nam je da svaka nova kuća prvenstveno bude namijenjena sugrađanima koji su u kontejnerima, rekao je Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dnevnik u 19: Četvoro djece poginulo u požaru u Novom Pazaru

Dnevnik u 19: Četvoro djece poginulo u požaru u Novom Pazaru

Ljekar tvrdi da ova popularna vježba uzrokuje brže starenje

Ljekar tvrdi da ova popularna vježba uzrokuje brže starenje