in

Vještačka inteligencija koja osvaja svijet

Vještačka inteligencija koja osvaja svijet
Slatka-Tajna.Eu
Vještačka inteligencija koja osvaja svijet
ChatGPT je u novembru prošle godine pušten u rad i postao vrlo popularan. Ovaj chatbot zasnovan je na mašinskom učenju, jednoj oblasti vještačke inteligencije. Treniran je s velikom količinom tekstova kako bi mogao da odgovara kao ljudski sagovornik. Taj program kompanije za vještačku inteligenciju Open AI, koji vrijedi milijarde, smatra se vrlo naprednim.

Tako ovaj software vještačke inteligencije može da piše školske sastave i rješava domaće zadaće, a podigao je prašine i u poslovnom svijetu.

Stručnjaci kažu da bi ovaj alat, ali i drugi slični programi, mogao da predstavlja prijetnju za neke vrste poslova, pogotovo one kancelarijske. Na primjer, ovaj chatbot toliko je moćan da bi u teoriji mogao da dobije posao u Googleu kao programer na početnom nivou.

Ali, ne radi se o savršenoj tehnologiji. Korisnici ChatGPT takođe su otkrili da ovaj bot može da dijeli dezinformacije, netačno odgovara na pitanja o programiranju, ali i pogrešno rješava osnovne matematičke probleme.

Nedavno je objavljen i popis poslova koji su najugroženiji dolaskom ChatGPT.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


A koliko se njegova upotreba brzo širi pokazuje i sljedeći grafikon koji govori da je ovom softwareu za dosezanje milion korisnika trebalo samo pet dana. Poređenja radi, Facebooku je za isti broj korisnika trebalo 10 mjeseci, Instagramu dva i po mjeseca, a Netflixu čak tri i po godine.

Infografika pokazuje da je vrijeme potrebno za dosezanje prvog milijuna korisnika kod dijela nove generacije sustava umjetne inteligencije ChatGPT-a tek 5 dana, dok je primjerice Instagramu trebalo 2,5 mjeseca a Netflixu cak 3,5 godina kako bi dosli do milijuntog korisnika. Photo: Marko Picek/PIXSELL

Objava Vještačka inteligencija koja osvaja svijet pojavila se prvi puta na Business Magazine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Najjači” oglas za posao u regiji: Uslov – da se poznaje barem 12-15 slova

“Najjači” oglas za posao u regiji: Uslov – da se poznaje barem 12-15 slova

x Bloom aparat za kafu koji će vas oduševiti

x Bloom aparat za kafu koji će vas oduševiti