in

PREMINUO JASMIN ODOBAŠIĆ: Život posvetio pronalasku masovnih grobnica u BiH

PREMINUO JASMIN ODOBAŠIĆ: Život posvetio pronalasku masovnih grobnica u BiH
Slatka-Tajna.Eu
PREMINUO JASMIN ODOBAŠIĆ: Život posvetio pronalasku masovnih grobnica u BiH

U 71. godini života, jutros je preminuo Jasmin Odobašić iz Prnjavora, koji je radio na pronalasku masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini, a posebno u Krajini.

To je potvrdio njegov bratić Amir Odobašić, a preminuo je iznenada jutros oko 4 sata i nije imao većih zdravstvenih problema, javlja N1.

Radio direktno za Haški tribunal

Odobašić je na početku rata bio u logoru. Po struci je advokat, a radio je, između ostalog u Institutu za nestale BiH, bio je dugogodišnji član Komisije za traganje za nestalim osobama u BiH i ekshumirao je brojne žrtve bez obzira na nacionalnu pripadnost iz osjećaja humanosti.

Odobašiću nije bilo teško ulaziti u jame. Sudjelovao je u ekshumacijama 16 prirodnih jama dubine do 100 m2 iz kojih je izvađeno 500 tijela. Ekshumirao je velike grobnice Staru Kevlani (456 tijela), Jakarina kosa (373 tijela), Hrastova glavica (126 tijela) Lisac (54 tijela).

Ekshumacije je radio direktno za Haški tribunal, a dva je puta protiv ratnih zločinaca (Brđanin, Krajišnik) svjedočio u Tribunalu.

Vodio ekshumaciju na Korićanskim stijenama

Vodio je ekshumaciju na Korićanskim stijenama s timom Federalne komisije 2003. godine. Jednom prilikom je rekao da je zbog nepristupačnosti terena tada bilo teško pretraživati širi rejon.

“To je ogroman teren koji je teško pretražiti, ogromne strmine. Tada sam našao oko 12 neeksplodiranih bombi, zmija i ostalo. Niko ne garantuje i sutra da neko ko ode na taj teren da neće naći još tijela”, kazao je Odobašić.

Objavio je nekoliko knjiga koje su zasnovane na činjenicama, jer se radi o stvarnim događajima.

Knjiga “Sjaj i bijeda ekshumacija” objavljena je 2010. godine. Radi se o knjizi u kojoj je autor u nekoliko priča naveo svoje viđenje pitanja ekshumacija.

“To moje viđenje drugima može izgledati odveć crno, ali ja znam da su stvari još crnje. Moj nijet je da ne ostanu sakrivene i da javnost da svoj sud o njima”, govorio je tada Odobašić.

Godine 2015. objavio je još jednu značajnu knjigu “Hiljadu grobnica u Bosanskoj krajini 1992-1995”. U obimnom Odobašićevom materijalu, 247 stranica posvećeno je prijedorskim stradalnicima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Autor daje podatke o 1.132 grobnice umorenih žrtava na tom području, od toga 128 masovnih, 116 zajedničkih i 886 pojedinačnih te o 4.697 žrtava čiji su posmrtni ostaci ekshumirani a dosad identificirano 4.016, među njima 314 žena, 136-oro djece, ubijenih stogodišnjaka, slijepih i gluhonijemih osoba, logoraša bačenih u jame i rudnike…

Odobašić: Brojem nestalih se manipuliše

Istaknuo da je prošlo trideset godina nakon rata, a da se u BiH ne zna koliko je ubijenih, koliko nestalih, a za koliko se osoba tačno traga, žrtve nisu izbrojane nema precizne liste ni masovnih grobnica, a za sve krivi političke lidere u BiH.

“Brojem nestalih se manipuliše, a prava istina je sljedeća, osam Bošnjaka je nestalo na jednog Srbina, 30 Bošnjaka na jednog Hrvata i to je jedini tačan broj”, rekao je tada Odobašić, gostujući u programu N1.

Procjene su da je 30.000 nestalih u Bosni i Hercegovini kazao je, no imena nema, zbog čega je između ostalog Odobašić tražio zatvaranje instituta. Odobašić je tada rekao da smatra da postoji dogovor da se nigdje, osim u Srebrenici ne osudi genocid. Istaknuo je da su u sve to, uključeni i Bošnjaci, a od političara, kazao je, Željko Komšić je jedini političar iz reda hrvatskog naroda koji je obišao masovne grobnice.

Jasmin Odobašić je godinama, uz Amora Mašovića, bio najvažniji u otkrivanju masovnih grobnica. 

Dženaza namaz će se klanjati u ponedjeljak u 13 sati na groblju Vlakovo u Sarajevu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ovo je 6 načina da zaspite bez tužnih misli

Ovo je 6 načina da zaspite bez tužnih misli

Varaždinci, vrijeme je da birate odgovorne politike

Varaždinci, vrijeme je da birate odgovorne politike