Categories: Novosti

HRT: Vojna industrija – trošak ili poluga razvoja?

Izložba vojne opreme, arhivska fofografija

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Mediji su puni vijesti o ratnim sukobima, recesiji i inflaciji. Usporava se gospodarska aktivnost. Očekivane stope rasta sve su niže a prognoze se skromnije. No ima i onih industrija koje se vraćaju na pretpandemijske razine. Jedna od njih je i hrvatska obrambena industrija.

Na nedavno održanom sajmu vojne industrije “IDEX 2023” u Abu Dabiju predstavljene su tvrtke iz Zajednice obrambene industrije HGK. Predstavile su se tvrtke HS Produkt, Šestan Busch i agencija Alan te Brodogradilište specijalnih objekata (BSO). O tome kakve su impresije i kako prolaze naši proizvođači sa Željkom Kardumom razgovarala je Tajana Kesić Šapić, voditeljica odjela za industriju HGK.

– Hrvatska ima dosta jaku vojnu industriju i jako je prepoznatljiva, a radi se o tvrtkama Dok-ing, HS Produkt i Šestan Busch. Hrvatske tvrtke od 2001. nastupaju na IDEX-u. One su na tom tržištu etablirane i imaju velike ugovore sa zemljama Zaljeva, kazala je Kesić Šapić.

Dodala je kako obrambenu industriju ne čine samo naoružanje, kacige ili strojevi za razminiravanje. Tu su i odjeća, obuća, pancirke, različiti softveri te prehrambena industrija.

Tajana Kesić Šapić

Foto: HTV / HRT

– Tvrtke koje se bave isključivo vojnim aspektom u Hrvatskoj, zapošljavaju nešto više od 3 tisuće ljudi, a kad se tome pridoda i ‘nevojni sektor’ i kooperanti, brojke su daleko veće. Izvoz vojnih sredstava u 2021. iznosio je nešto više od 150 milijuna eura, u 2020. oko 130 milijuna, u 2019. oko 66 milijuna, a u 2018. oko 135 milijuna. U 2016. godini taj je iznos bio preko 200 milijuna eura, kazala je Tatjana Kesić Šapić. Naglasila je kako će podaci za 2022. godinu biti daleko bolji od prethodne.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Novac iz Europskog obrambenog fonda za istraživanje i razvoj

Tome nažalost, dodala je – pridonosi i rat u Ukrajini koji je preblizu, a pokazalo se da u vojnom smislu EU zaostaje za SAD-om. Tako da EU na sve načine potiče razvoj vojne industrije kako bi članice, ali i Unija bile samodostatne. Za to su predviđena sredstva iz Europskog obrambenog fonda za istraživanje i razvoj, tako da će zasigurno obrambena industrija imati itekako dobre rezultate, tvrdi Kesić Šapić.

Složeniji NATO standardi

Napomenula je da naše tvrtke, kako bi bile konkurentne, moraju ulagati u istraživanja i razvoj. Naglasila je kako je tvrtka HS Produkt u cijelosti automatizirana i robotizirana i jedna od najjačih u Hrvatskoj po tom pitanju. Za razliku od njih tvrtka Hemco koja proizvodi zaštitnu odjeću – mora puno ulagati u istraživanje i razvoj materijala. To je zato što su NATO standardi malo složeniji.

Prelazak na ‘zeleno’

– Naša tvrtka Galeb radi donje rublje za vojnike koje hladi kad je vruće, a grije kad je hladno i protuzapaljivo je, kaže Kesić Šapić. Napominje kako će cijeli lanac vojne proizvodnje morati prijeći na ‘green defence’ što znači da će materijali koji se naručuju i ugrađuju morati biti reciklabilni.

Osim za Ministarstvo obrane i NATO hrvatska obrambena industrija proizvodi i za ministarstva i agencije drugih zemalja. Stoga tvrtke na vojnim sajmovima prate visoke državne delegacije koje moraju stati iza svojih proizvođača.

Naši proizvođači bez državnih predstavnika

– Ove godine su naši proizvođači bili jako razočarani jer na sajmu IDEX nije bilo nikoga od predstavnika MORH-a. Kad te tvoj ministar, ili predsjednik države, ili državni tajnik predstavi – to je ključ uspjeha. Nadam se da tako neće biti na idućem sajmu u Parizu, kazala je Tatjana Kesić Šapić.

King ICT potpisao 30 milijuna eura težak ugovor s NATO-om

– Moram reći da je naš IT sektor jedan od najpropuzivnijih i prosperirao je tijekom pandemije i nakon početka rata u Ukrajini. Ne znam je li vam poznato da je King ICT potpisao jako veliki ugovor s NATO agencijom (NCI), vrijedan je 30 milijuna eura, a na snagu je stupio 1. veljače. Tvrtke IBM Belgija i ICT King “rade “kompletan cyber, za kompletan NATO”.

‘Baš u krizama obrambena industrija grabi naprijed’

I u krizama, a mnogi bi rekli ‘baš u krizama’ – obrambena industrija grabi naprijed. Pritom mnogi zaboravljaju da je to primarno industrija – zapošljava, izvozi i uvodi nove tehnologije, Donosi inovacije i potiče ‘know-how’ i u drugim industrijama. Jednima je to trošak, a drugima poluga razvoja. Nadamo se da ćemo ostati u ovoj drugoj grupi, komentar je Željka Karduma na kraju razgovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Najstariji turistički vodič u BiH čuva ključ kraljevskog grada (VIDEO)

Tvrtko Zrile iz Jajca ima 81 godinu i vjerojatno je najstariji turistički vodič u Bosni…

28 minuta ago

Monako u dramatičnoj završnici savladao Fenerbahče

Košarkaši Monaka savladali su večeras u gostima ekipu Fenerbahčea. U dramatičnoj završnici ekipa Monaka slavila…

48 minuta ago

Subota sunčanija i toplija, ali nestabilna

Do ponedjeljka sunčanije i toplije, većinom uz jugozapadnjak i jugo, ali ne sasvim stabilno pa…

3 sata ago

Janis Sferopulos nakon Mege: Bili koncentrisani i ozbiljni

Košarkaši Crvene zvezde su na korak do finala regionalne ABA lige, pošto su večeras savladali…

3 sata ago

Ovi ljudi su prevarili smrt (FOTO, VIDEO)

Ljudska želja za opstankom nevjerovatno je snažna, u što su se uvjerili mnogi koji su…

4 sata ago