in

Raspisan natječaj za vojne kadete; HTV iz prve ruke provjerio kako žive

Raspisan natječaj za vojne kadete; HTV iz prve ruke provjerio kako žive
Slatka-Tajna.Eu
Raspisan natječaj za vojne kadete; HTV iz prve ruke provjerio kako žive

Raspisan natječaj za vojne kadete

Foto: HTV / HRT

Tko želi postati vojni pilot, časnik, inženjer ili pomorac, dočekao je svoj trenutak. Ministarstvo obrane raspisalo je natječaje za prijam u kadetsku službu na sveučilištima u Zagrebu i Splitu. HTV je posjetio Vojno učilište u Zagrebu i iz prve ruke dobio uvid u život kadeta.

Kadeti u vojnom učilištu u Zagrebu svakoga dana prolaze praktičnu nastavu, ali i teoriju na predavanjima.

– Počinjemo ujutro s jutarnjom smotrom, dizanjem zastave, u 8 sati počinje nastava i završava u pravilu oko 13:30, rekao je Karlo Ivanković, kadet nadnarednik.

Organizirani su im smještaj i prehrana. Većina nastave održava se na vojnom učilištu, dok manji dio slušaju na fakultetima. Važna je i tjelesna forma kako bi bili spremni za zadatke.

– Najviše mi se sviđa način rada jer volim kada je nešto po određenim pravilima. Što se tiče prijateljstva, mislim da sam tu stekla ljude za cijeli život, kazala je Valentina Bartulović, kadetkinja nadnarednica.

– Prva godina ima najmanje slobodnog vremena, onda s godinama ima više i vikendi i sve ostalo, ali u principu nakon fakulteta ide ili učenje ili tjelesne aktivnosti, a nakon toga postrojavanje i spavanje, kaže Matija Topčić, kadet desetnik.

Kadeti se iz prve ruke upoznaju i s modernim oklopnim vozilima s kojima raspolaže hrvatska vojska.

Na vojnom učilištu u Zagrebu kadetima je na raspolaganju i jedini na svijetu, trenažni tenk M84.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Vojni poziv ima puno prednosti i pozivam sve mlade da se prijave. Ovdje će naučiti nešto novo, nešto što neće naučiti u civilstvu, steći će nova poznanstva, nova iskustva koja će ostati zapamćena sigurno do kraja života, kazao je satnik Leopold Gelemanović, zamjenik zapovjednika kadetske bojne.

Za kadete je tu i prostor za opuštanje. Među njima je 20 posto žena, a u nastavi sudjeluju i studenti iz Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova.

– Deset godina moraju biti u sustavu. Nakon toga mogu izaći iz sustava. Nama je u interesu da svi ostanu, odnosno da najbolji ostanu i, daj Bože, da netko od njih sutra bude načelnik Glavnog stožera ili načelnica, rekla je brigadirka Vesna Trut, prodekanica za studijske programe.

Nakon nastave na vojnom učilištu, kadete čeka zahtjevna terenska obuka na jednom od vojnih poligona gdje će usavršiti svoje vojničke vještine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HRVATSKA DOSTAVILA BiH NOTIFIKACIJU O TRGOVSKOJ GORI: ‘Imamo rok od 30 dana da dostavimo komentare’

HRVATSKA DOSTAVILA BiH NOTIFIKACIJU O TRGOVSKOJ GORI: ‘Imamo rok od 30 dana da dostavimo komentare’

Plavi ombre: Novi trend u svijetu kose

Plavi ombre: Novi trend u svijetu kose