in

Kad počinju mučnine, a kad bole grudi? Najčešći rani simptomi trudnoće i zašto dolazi do njih

Kad počinju mučnine, a kad bole grudi? Najčešći rani simptomi trudnoće i zašto dolazi do njih
Slatka-Tajna.Eu

Najpouzdaniji načini da provjerite jeste li u drugom stanju svakako su test nivoa hormona beta HCG i ultrazvučni pregled, a prije nego što ih uradite moguće je da ćete osjetiti mnogo različitih simptoma trudnoće.

Dok se u nekim slučajevima prvi pokazatelji da je došlo do začeća javljaju vrlo rano, u većini slučajeva se ništa ne primijeti odmah. Sve što se dogodi odmah nakon odnosa – tačkasto krvarenje, pojačan sekret, osjećaj umora ili mučnine – nema nikakve veze s trudnoćom.

Kako je pokazala studija objavljena 2018. godine u medicinskom listu Contraception, istraživanjem u kom je učestvovalo 458 žena je utvrđeno da 72 posto žena primijeti znakove trudnoće do šeste sedmice poslije posljednje menstruacije. Zato se vjeruje da prve simptome uglavnom treba očekivati oko pete ili šeste sedmice, iako oni mogu da se jave ranije.

 

Simptomi kao što su osjetljivost grudi i jutarnje mučnine obično se razvijaju naglo i to se, tipično, dešava oko dvije sedmice nakon što zakasni menstruacija, odnosno šest sedmica od posljednje menstruacije (u slučajevima ciklusa koji traju oko 28 dana). Nije nemoguće, međutim, čuti da je neko iskusio prve znakove drugog stanja u vrijeme kada je trebalo da dobije menstruaciju, što ipak nije toliko čest slučaj.

Imajte na umu da su simptomi rane trudnoće i predmenstrualnog sindroma (PMS) veoma slični, zbog čega ih je moguće  pomiješati.

Rani simptomi trudnoće, kako navodi američki Nacionalni institut za zdravlje djeteta i ljudski razvoj “Junis Kenedi”, najčešće su: umor, osjetljive, otečene grudi i bradavice, glavobolje, promjene raspoloženja, učestalo mokrenje, odbojnost prema hrani ili žudnja za određenom hranom, mučnina i/ili povraćanje, blago krvarenje.

 

Ako se ovi simptomi jave dan ili dva nakon nezaštićenog odnosa, to nije znak trudnoće, napominje Very Well Family.

Simptomi trudnoće – objašnjenje

Mučnina. Kod većine trudnica, mučnina povezana s trudnoćom počinje dvije do osam sedmica nakon začeća, navodi Američki koledž akušerstva i ginekologije. Istaživanja su pokazala da se tzv. jutarnja mučnina javlja kod 85 posto trudnica.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Osjetljive, bolne i otečene grudi. Dojke mogu biti posebno osjetljive već dvije sedmice nakon začeća, zbog naglog skoka estrogena i progesterona, kaže ginekolog dr Džazbir Sing iz teksaškog Medicinskog centra “Bejlor”.

Grčevi u materici. Oko 30 posto žena doživljava grčeve nakon začeća, što je izazvano implantacijom, odnosno pričvršćivanjem oplođenog jajašceta za zid materice, kao i rastezanjem ovog organa da se pripremi za širenje narednih mjeseci.

Implantacijsko krvarenje. Oplođeno jaje se smjesti na sluznici oko šest do 12 dana poslije začeća, a tada može doći do blažeg krvarenja. To se ponekad pomiješa sa početkom menstruacije, ali je ova krv uglavnom svijetlija, ružičasta ili smeđa, a ne crvena.

Učestalo mokrenje. Iako biste pomislili da ćete mokriti češće kada plod poraste i počne da pritiska bešiku, ovo može da se javi i na samom početku trudnoće jer je materica otečena, a tu je i dodatni protok krvi u bubrege.

Glavobolje. Na početku trudnoće mogu da se jave blage tenzione glavobolje, posebno ako ne pijete dovoljno tečnosti ili ste anemični, a one će biti sve rijeđe kako trudnoća napreduje.

Zatvor. Problemi sa stolicom nisu tako čest simptom trudnoće, ali mogu da se jave jer su isti hormoni koji su odgovorni za nadimanje zaduženi i za konstipaciju. Pošto digestivni trakt usporava, hrana ne može tako brzo da prođe kroz crijeva, a nije isključeno da se ovaj simptom vremenom pojačava.

Promjene raspoloženja. Ako ste primijetili da plačete zbog reklame na terelviziji ili ste bijesni jer ste vidjeli da je neki pas gladan, imajte u vidu da bi to moglo biti znak trudnoće zbog rasta nivoa hCG hormona koji vas čini umornom, pa samim tim i sklonijom promjenama raspoloženja.

Izvor: glossy.espreso.rs

(S.B.)

The post Kad počinju mučnine, a kad bole grudi? Najčešći rani simptomi trudnoće i zašto dolazi do njih appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prihodi od indirektnih poreza veći za 120 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza veći za 120 miliona KM

Preminuo Wayne Shorter, jedan od najvećih američkih jazz muzičara

Preminuo Wayne Shorter, jedan od najvećih američkih jazz muzičara