in

Čaj od hibiskusa čuvar srca, imuniteta i dobrog sna

Čaj od hibiskusa čuvar srca, imuniteta i dobrog sna
Slatka-Tajna.Eu

Konzumiranje čaja od hibiskusa odlična je podrška zdravlju organizma, a razlog za to su antioksidansi i flavonoidi, kao što su pektin i fitosterol.

Uz to, u biljci hibiskusa nalazi se gvožđe i više od deset aminokiselina koje su važne za naš organizam.

Među antioksidansima, čaj od hibiskusa sadrži antocijane. Riječ je o grupi biljnih pigmenata koji su jaki antioksidansi i koji imaju sposobnost da spriječe razvoj bolesti krvnih sudova i tumora. Antioksidansi takođe imaju ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu da uzrokuju oštećenje ćelija.

Za srce

Čaj od hibiskusa može da pomogne u smanjivanju LDL holesterola jer sadrži bioflavonoide koji sprečavaju nastanak plaka na zidovima krvnih sudova. Upravo to pomaže kod brojnih kardiobolesti i olakšava rad srca i smanjuje mogućnost nastanka srčanog udara.

Ovaj biljni čaj ima sposobnost i da smanji krvni pritisak ukoliko se pije u dovoljnim količinama. Osim toga, ne smijemo da zaboravimo da čaj od hibiskusa pomaže u hidriranju organizma, što pomaže radu srca i svih drugih organa.

Štiti od prehlada

Hibiskus, osim antioksidanasa koji poboljšavaju rad ćelija, sadrži i vitamin C, koji je poznati saveznik u borbi protiv upala i bolesti. Čaj od hibiskusa tako može da utiče na smanjenje simptoma prehlada, gripa i viroza, ali i pomaže da upala brže prođe.

Odličan za imunitet

Sastojci čaja od hibiskusa pomažu u ojačavanju imuniteta. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, dok vitamini i nutrijenti jačaju ćelije i štite ih.

Pomaže kod bolesti jetre

Čaj od hibiskusa se može koristiti kao prirodan lijek za bolesti jetre. Ima ulogu u zaštiti tijela od slobodnih radikala koji su prisutni u tkivima ćelija i poboljšavanjem rada jetre pomaže u poboljšanju cijelog organizma. Uz to je i odličan diuretik.

Sređuje hormone

Prirodni čajevi mogu da imaju uticaj na izlučivanje hormona u našem organizmu, posebno kod žena. Tako čaj od hibiskusa može da pomogne kod smanjivanja bolova za vrijeme menstrualnog ciklusa jer utiče na hormon progesteron. Smanjivanjem bola može da utiče i na smanjenje drugih neprijatnih simptoma, kao što su glavobolja, vrtoglavica i povraćanje.

Borac protiv nesanice

Čaj od hibiskusa može da utiče na nervni sistem tako da ga umiruje. Tako pomaže u smanjivanju simptoma anksioznosti i panike, a nekim osobama može da pomogne i u rješavanju nesanice.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Smijesni video

Smijesni video

Kada možete očekivati prve sijede? Stručnjaci otkrivaju i kako ih spriječiti

Kada možete očekivati prve sijede? Stručnjaci otkrivaju i kako ih spriječiti