in

Kajzeršmarn, seoska poslastica koja je postala carska

Kajzeršmarn, seoska poslastica koja je postala carska
Slatka-Tajna.Eu

Kajzeršmarn, poznatiji kao carski omlet ili zdrobljena palačinka, tradicionalna je austrijska poslastica na bazi tijesta za palačinke i jedno je od najpoznatijih slatkih jela austrijske kuhinje.

Uz priču o receptu za kajzeršmarn spominju se dvije legende, a jedna od njih kazuje kako su austrijski car Franc Jozef I i njegova supruga Elizabeta od Bavarske putovali kroz Alpe, te stali kod skromnog seljaka na ručak. Seljak je bio počašćen njihovim prisutsvom, ali i nervozan zbog slavnih gostiju pa je sakupio sve najbolje sastojke koje je imao i pomiješao ih te izlio u tavu ne bi li pripremio ukusne palačinke. Bio je uzbuđen i tresle su mu se ruke, pa je slučajno zdrobio palačinku. Kako bi prikrio nezgodu, seljak je prekrio zdrobljene palačinke domaćim džemom od šljiva. Ovo se  jelo caru veoma svidjelo.

Druga legenda kazuje kako je dvorski kuvar u neuspjelom pokušaju pravljenja palačinki u tavu dodao grožđice i trešnje pa sve posuo šećerom i poslužio caru kao “novo jelo”.

Danas se kajzeršmarn, uz obavezni šećer u prahu, poslužuje s raznim dodacima – grožđicama namočenim u rumu, nasjeckanim jabukama, pireom od jabuke, raznim džemovima ili čokoladnim namazima, bobičastim voćem ili kompotima.

Recept

Sastojci:

130 g mekog brašna

145 ml mlijeka

4 jaja

50 g šećera

1 vanilin šećer

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










prstohvat soli

70 g margarina

malo ruma

grožđice

šećer u prahu, pekmez ili kompot

 

Priprema:

Žumanca odvojite od bjelanaca pa ih umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mlijeko i 50 g otopljenog margarina. Promiješajte, dodajte brašno i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, te joj dodajte grožđice koje ste prethodno namočili 15 minuta u rumu. U bjelanca dodajte prstohvat soli i umutite čvrsti snijeg, te ga dodajte u smjesu od žumanaca i miješajte špatulom. U tavi otopite 20 g preostalog margarina i izlijte smjesu koju ste dobili. Pecite na srednje jakoj vatri. Kada se dno palačinke odvojilo od tave, maknite s vatre i raspodijelite na četiri dijela pa jedan po jedan okrenite i vratite na vatru. Ako sve počne izgledati neuredno, ne brinite jer ste na dobrom putu. Vratite tavu na vatru i usitnjavajte četvrtine na manje komade. Povremeno protresite tavu i miješajte kajzeršmarn, te ga nakon nekoliko minuta prebacite na tanjir. Posipite šećerom u prahu i dodajte pekmez ili kompot po želji.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Federaciju BiH u januaru posjetilo 60.993 turista, 15,2 posto više u odnosu na isti period prošle godine

Federaciju BiH u januaru posjetilo 60.993 turista, 15,2 posto više u odnosu na isti period prošle godine

HRT: Protuteroristički inovativni robot iz Hrvatske

HRT: Protuteroristički inovativni robot iz Hrvatske