in

Čanak povodom Dana nezavisnosti: BiH je moja, tačno onoliko koliko me hoće

Čanak povodom Dana nezavisnosti: BiH je moja, tačno onoliko koliko me hoće
Slatka-Tajna.Eu
Čanak povodom Dana nezavisnosti: BiH je moja, tačno onoliko koliko me hoće

Novosadski političar i aktivista, osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak kazao je u večerašnjem Pressingu da on BiH ne može da doživi kao stranu zemlju, isto kao što ne može da doživi EX-YU zemlje kao neke tuđe zemlje, te istaknuo da je BiH njegova tačno onliko koliko ga hoće.

“Srbija sa lažnom ličnom kartom”

“To su nezavisne države koje imaju svoje sudbine. Ne mogu se preko noći odreći neke od njih. BiH, s obzirom na mnoge historijske okolnosti, je veoma bliska mojoj Vojvodini. Po multinacionalnosti i interkulturalnosti su isprepletane istine i istorije kulturnih celina koje su se preplitale kroz vreme i stvarale novi kvalitet i zato BiH je tačno onliko moja koliko me hoće”, kazao je Čanak.

U Srbiji, dodaje on, nije došlo do suštine promjene u načinu dominantnog razmišljanja.

“Od stvaranja Jugoslavije pa do njenog nestanka je beogradska čaršija stalno doživljavala Jugoslaviju kao proširenu Srbiju sa lažnom ličnom kartom. Potpuno je razumljivo da u jednoj intoksiciranoj atmosferi će teško da se ko iz aktulenog vrha Srbije sjeti da je BiH nezavisna država gdje se većina građana izjasnila za nezavisnu državu”, rekao je Čanak.

Kako Srbija gleda na bh. nezavisnost, upitali smo ga.

“To je još sada gore, zbog toga što je u proteklom vremenu, kad se vide ko su bili politički akteri na sceni, vidi se da su to bili poznati ljudi profesori ljudi, disidenti itd, a danas kad pogledate ko čini političku scenu, rekao bih da osim JBMG nemaju ništa drugo zapisano u biografiji. Od njih očekivati širinu misli je neozbiljno”, naglasio je.

Poslije rata u BiH, istaknuo je on, nije bilo objašnjenja u Srbiji ko je tu pobijeđena strana i koja je tu pobijeđena politika.

“Mora se raskrstiti sa velikosrpskom nacionalističkom idejom i svim njenim mikrokopijoma po čitavom zapadnom Balkanu“, naveo je.

Istaknuo je da se nikad “nije presudilo velikosrpskoj i velikohrvatskoj ideji, jer BiH je država koja je podjednako ugrožena i od Beograda i Zagreba.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Ideja o etničkom osnovu za stvaranje teritorijalne političkih zajednica znači kraj multkulturalne, interkulturalne, multinacionalne, evropske i demokratske BiH“, kazao je.

Komentarišući predsjednika RS Milorada Dodika, rekao je da je on shvatio da je “za njegov privatni interes bolje biti nacionalista i da se stavi na stranu najvećeg kancera, a to je Kremlj”.

“To je velikoruska ideja ruskoga sveta koja trenutno spaljuje Ukrajinu i preti čitavoj planeti nuklearnim holokaustom i da kroz to ostvaruje svoju ličnu malu državu koja bi bila dobra za njegov privatni biznis”, naveo je.

“Rusija gubi i još je opasnije”

Radi li Rusija na tome da izazove haos na Balkanu i u BiH, upitali smo.

“Sada je još opasnije, zbog toga što pre godinu dana bilo potpuno jasno da to treba da bude signal za opšti napad svih ruskih snaga i proruskih i njihovih satalita svugde u svetu, uključujući i BiH i konflikte na Kosovu da bi se širenjem pažnje međunarodne zajednice otklonila pažnja od Ukrajine koja je bila primarni cilj. Sada, pošto Rusija gubi šansu da vojno bilo šta uradi u Ukrajini, pokušava da napravi dve stvari, jedna je međunarodna diplomatska sabotaža, pričom koja je priznata braniocima BiH, da se ne može napraviti mir dodajući više oružja. Da je bilo više oružja na strani onih koji su branili BiH rat bi trajao kraće. Isto to važi za Ukrajinu“, kazao je.

Rusija je opasnija sada za Balkan zato što gubi, ponovio je.

Republiku Srpsku je nazvao “sjeveroistočnom BiH”, dodavši da ne želi da izgovori termin Republika Srpska, zato što je, kako je rekao, on za njega lažan.

“Prvo nije Republika, nego je entitet, drugo nije Srpska, nego je privatna tvorevina kriminalnog plana, pre tog Karadžića i njegovih zločinaca. Da je to stvarni dio BiH i da je BiH celovita država gde je to administrativa nekakva podela koja služi tome da bi se kvalitetnije živelo, onda nemam ništa protiv, a imam protiv kada ti isti iz RS moju autonomnu pokrajinu Vojvodina, što piše u ustavu, nazivaju ‘Severna srpska pokrajina’”, kazao je sugovornik N1.

Na konstataciju da Dodik često govori da Drina ne može biti granica i da će svi Srbi živjeti u jednoj državi i da samo čeka da proglasi nezavisnost, odgovorio je sljedeće:

“Može on da proglasi šta hoće, ali to neće uspeti jer je to ruski projekat stvaranja nepotopivog nosača aviona u sredini EU i to je Nikolić Master Tomislav govorio da Srbija treba da bude crna rupa na tepihu EU. To je suštinski jasno, jer Rusiji treba takva kolonija iz koje će moći da prete kompletnoj EU.” 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Frizure koje će obilježiti proljeće

Frizure koje će obilježiti proljeće

'Kosovski zavjet' u bosanskoj priči

'Kosovski zavjet' u bosanskoj priči