in

Hajduk je više od sporta, Hajduk je religija

Hajduk je više od sporta, Hajduk je religija
Slatka-Tajna.Eu
Hajduk je više od sporta, Hajduk je religija

Torcida

Foto: Labirint / HRT

Ne dijele baš svi na svijetu strast prema nogometu. Novinarka HRT-a Karmen Šore kaže da ona definitivno nije jedna od njih, ali zanimalo ju je što je Hajduk navijačima i navijači Hajduku da zbog njega tako plaču. Ili se smiju, svejedno. Ovo je njezina priča.

“Život mi se vrtio od srijede do nedjelje, od utakmice do utakmice”

– Otac mi je bio navijač, u kući se uvijek puno govorilo o nogometu. Kada bi Hajduk izgubio važnu utakmicu, uvijek smo bili po dva, tri dana pokisli. Oko 13, 14 godine je to ušlo u moj život i to je bilo razdoblje u mome životu kada mi je to bila najvažnija stvar u životu. Život mi se vrtio od srijede do nedjelje, od utakmice do utakmice, rekao je Jurica Pavičić, pisac i kolumnist.

Pisac i kolumnist Boris Dežulović je opisao kako ga je 1971. djed koji je došao iz Zagreba odveo na utakmicu.

– Ti si kao kroz zečju rupu ušao u neki alternativni, drugi svijet, neki ogromni, zeleni, veseli svijet sa 15.000 ljudi na tribinama, od kojih pamtim sve do jednog, rekao je.

– Prva veća utakmica koja mi se urezala u sjećanju, bila je i najgora navijačka utakmica, to je bilo Hajduk – Olympique de Marseille, kada je utakmica prekinuta jer je bačen suzavac na sjever, bilo je nešto i ozlijeđenih, prisjeća se Dado Lelas, glasnogovornik kluba navijača Torcida 2006. – 2010..

– Kada vrtim film unatrag, vjerojatno najsnažniju emociju koju sam ja doživio, bila sretna, bila tužna, mi je ispadanje od HSV-a. Imao sam oko 9 godina kada se to dogodilo, rekao je odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Počelo me zanimati suđenje 

Mogli smo izabrati bilo koje od tisuće splitske djece zaluđene nogometom. Izabrali smo Roka Kuzmanića, šesnaestogodišnjeg učenika Trgovačke škole.

– Rodio sam se u 6.30 ujutro, čim je djed čuo za to, u 8.00 je bio ispred stadiona i učlanio me u Hajduk, rekao je.

Kaže da je pola sata prije utakmice posebna atmosfera, kada krenu dvije, tri himne Hajduka.

– Počelo me zanimati suđenje, kada sam vidio kako postati sudac, shvatio sam da je to možda to što mi odgovara, dodaje.

Park “Za sva vrimena” Hajdukov je projekt otkupa dionica i trajni spomen povezanosti navijača i kluba – i Roko ondje ima svoje ime na pločici. 

“Hajduk je religija”


Denis Martić
kada je upoznao svoju suprugu pitao je kako se zove i ima li išta protiv Hajduka. Da je imala, do tog braka, kaže, nikada ne bi došlo. 


– Da mi netko ponudi da Hajduk bude prvi ili da dobijem jack-pot, više bi volio da Hajduk bude prvi. Isto kao i more, tako i Hajduk, tko god ovdje živi, tko je ovdje rođen, ako mu nije Hajduk u srcu, onda je neki problem s njim, rekao je Martić. 

– Navijači su ga ostavili na životu, novaca nije bilo. Tko zna tko ga je sve opljačkao i pokrao, ali navijači su uvijek uz njega – kada ima i kada nema, kada je dobro i kada je loše, dodaje. 

Ističe da je za njega Hajduk religija. 

– Netko vjeruje u ovo ili ono, ja vjerujem u Hajduk, meni je Hajduk najvažniji, dodao je.

“Hajduk je više od sporta”

– Ono po čemu Hajduk može biti drugačiji od ostalih je recimo, činjenica da nikada nije mijenjao ime, Hajduk nikada nije ispao iz prve lige. Po neprekinutom igranju u prvoj ligi, Hajduk je 8 ili 9 klub na svijetu. Hajduk je rekao “NE” i talijanskim fašistima i Titovim generalima, ali i polukorporativnom, polumafijaškom nogometu, ističe Dežulović.

Pavičić kaže da je Hajduk pretvoren u mit zahvaljujući snažnoj poveznici sa zajednicom.

– Hajduk je više od sporta, u Splitu svaka priča krene i završi s Hajdukom, u Splitu se djeca prilikom rođenja učlanjuju u Hajduk, prva majica je Hajdukov dres, prva uspomena je članstvo u Hajduku, govori Lelas.

Ističe da je to način života koji se prenosi s generacije na generaciju.

– Hajduk je specifičan po mnogo stvari – ima jasnu liniju identiteta jednog grada, jedne regije kontra mraku, kontra sili, zaštita slabijeg i ostvaruje jednu univerzalnu vrijednost i u njemu se bilo tko može prepoznati, smatra sociolog Krešimir Krolo. 

Pavasović Visković ističe da Hajduk ima sadržaj – kada razgovaraš o Hajduku, ne pričaš o nogometu.

– Nogomet je samo jedan od dijelova te priče, dodaje.

“Torcida je stalno pod udarom i pod pritiskom”

Unatoč toj bezuvjetnoj ljubavi, navijačke dugove često međutim plaćaju i grad i građani, ali i Hajduk.

Pavičića smeta huliganstvo, ali i antihuliganski diskurs, te postavlja pitanje otkada su bengalke postale huliganstvo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Bengalke su sastavni dio ikonografije navijanja cijelo moje djetinjstvo, dodaje.

Dežulović kaže da njega ne zanimaju obračuni na benzinskim postajama, rivama.

– To nije nogomet, to me ne zanima. Ne zanima me ni sve ostalo što ide uz tu navijačku subkulturu, mene zanima nogomet, mene zanima Hajduk, govori.

– Smeta mi kada se pod krinkom borbe protiv huliganstva tolerira nasilje i zlostavljanje građana, ističe Pavičić.

Lelas kaže da je svakim odlaskom u Zagreb stvara negativna energija, pritisak i vrijeđanje od strane službenih osoba.

– Torcidu nitko ne voli, iz bilo kojeg drugog grada. Torcida je stalno pod udarom i pod pritiskom, dodaje.

Pravi navijač ide na utakmice, posebno na gostovanja

Da dolazi novo vrijeme, vrlo je brzo postalo jasno nakon dolaska Žana Ojdanića na čelo Torcide. Lelas ističe da je to čovjek koji ih je sve povezao, započeo je priču koja se trenutno događa – priču o našem Hajduku, o Torcidi. Žan Ojdanić nije preživio skok padobranom. Bilo je to 2. travnja 2016.

Tako naime odlaze najveći, slaže se i Zdravka Kapetanović, učiteljica u Centru za autizam. Definicija pravog navijača je – onaj koji ide na utakmice, posebno na gostovanja.

Kapetanović je opisala neke situacije s gostovanja, gdje je Torcida napadnuta i branili su se, a prikazani su kao huligani.

– Kada treba pomagati ljudima, Torcida prva skoči. Kada se gasi požar, uskočemo. Kada Petrinja treba pomoć, uskačemo, rekla je.

“Meni je važnije da klub ostane javno dobro”

Zbog dugogodišnjeg neslaganja HNS-a i juga, pokušaja privatizacije kluba, politike i novca kojemu se izgubio svaki trag, Klub navijača Torcide osnovao je 2011. udrugu Naš Hajduk.

Dežulović kaže kako slušaju priče o zainteresiranom ulagaču, kaže da je to “u pravilu neki kokošar s čačkalicom u ustima i s 5 mil € koji će kupiti Hajduk i od njega napraviti veliko ime, kao što je Mamić napravio s Dinamom”.

– Mene to ne zanima, ja nikada ne bih mogao navijati za klub koji funkcionira na takav način, dodaje.

Pavičić smatra da bi to bio kraj Hajduka kako ga oni razumiju.

– Meni je važnije da klub ostane javno dobro, nego da niže neke rezultate koji bi ionako bili malo manje provincijski nego što su sada, rekao je.

2021. iz grčkog AEK-a u Hajduk stiže Marko Livaja. Odbio je unosnije transfere, ostao u Splitu, a navijači to ne zaboravljaju. Marko Livaja postao je idol svih. Bez iznimke. Livaja kaže da mu je gušt igrati za Hajduk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tri vježbe za ukočen vrat (VIDEO)

Tri vježbe za ukočen vrat (VIDEO)

DAVE CHAPPELLE On Kanye West's Appearance On "Drink Champs" 😂 #shorts

DAVE CHAPPELLE On Kanye West's Appearance On "Drink Champs" 😂 #shorts