in

Tri vježbe za ukočen vrat (VIDEO)

Tri vježbe za ukočen vrat (VIDEO)
Slatka-Tajna.Eu

Ukočeni vrat može nas mučiti kada spavamo u nepravilnom položaju, kada dugo sedimo za računarom ili u automobilu, ali i kada smo dugo pod uticajem klima-uređaja.

Saznajte kako da sami u 90 sekundi opustite ukočeni vrat i osjetite olakšanje.

Bol koju osjećamo kada nam je ukočen vrat zapravo je posljedica skraćivanja vratnog mišića, do čega dolazi kada vrat držimo u neprirodnom položaju, bilo kada smo budni ili kada spavamo.

Tako, na primjer, bol u vratu možemo osjećati kada spavamo na jastuku koji je prenisko ili previsoko ili kada spavamo na stomaku glavom okrenutom na stranu. U takvim situacijama mišić u vratu se skraćuje i osjećate bol kada okrenete vrat.

Da biste opustili ukočeni vrat i otklonili bol, pomoći vam mogu i jednostavni potezi uz koje ćete već nakon 90 sekundi osetiti olakšanje.

Tri riješenja za ukočen vrat donosi američki kiropraktičar dr. Alan Mendel. Možete isprobati samo jednu vježbu ili sve tri. Vježbe djeluju jer se njima produžuje vratni mišić.

Vježba 1

Prstima suprotne ruke od strane vrata koja vas boli (desna ruka / lijeva strana vrata, lijeva ruka / desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite glavu ustranu dok ne osjetite bol.

Dok pritiskate prstima bolno mjesto, okrenite glavu što više možete ustranu.

Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutrašnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više tački na vratu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vježba 2

Kao i u prvoj vježbi, rukom suprotnom od strane vrata koja vas boli uhvatite se za vrh glave, okrenite glavu za 45 stepeni i povucite je prema dole.

Zadržite 15 do 20 sekundi, opustite i opet povucite još više i zadržite 15 do 20 sekundi.

Vratite glavu ravno pa je ponovo povucite prema dolje, zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa povucite još jače.

Vježba 3

U ovoj vježbi koristi se ista ruka kao i bolna strana vrata (desna ruka / desna strana vrata, ljeva ruka / lijeva strana vrata). Ruku stisnite u šaku, pritisnite je u vrat gdje vas boli te nagnite glavu na šaku.

Pustite da šaka prodre u vrat, a znaćete da radite dobro kada osjetite bol. Zadržite u ovom položaju 15 do 20 sekundi.

(novosti.rs)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dnevnik: Schmidt suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS

Dnevnik: Schmidt suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS

Hajduk je više od sporta, Hajduk je religija

Hajduk je više od sporta, Hajduk je religija