in

Kad će biti riješena globalna kriza na tržištu čipova?

Kad će biti riješena globalna kriza na tržištu čipova?
Slatka-Tajna.Eu
Kad će biti riješena globalna kriza na tržištu čipova?

Iako se čini da računalna, mobilna i automobilska industrija sada najviše trpe, problem je puno veći. Sve industrije u procesu digitalizacije pogođene su nestašicom čipova, uključujući potrošačku elektroniku, kućanske aparate, industriju solarnih panela i električne energije, Internet stvari, kao i proizvodnju LED žarulja i štednih rasvjetnih tijela.

Iako neke analize tvrde da će se globalna ponuda i potražnja uravnotežiti tijekom prvog kvartala 2024. godine, u slučaju dodatnih negativnih kretanja, koja su izvjesna, oporavak bi se mogao odgoditi za dodatnih šest do devet mjeseci.

Tržište vrijedno 1000 milijardi dolara

Najnovije izvješće međunarodne konzultantske kuće Horváth kaže da bi nestašica poluvodiča mogla potrajati do kraja sljedeće godine. Razlog dugotrajnog poremećaja leži u iznimnoj osjetljivosti ovog visokotehnološkog proizvoda i na najmanje promjene na tržištu, ali iu ogromnoj potražnji koja je sve veća. Prema posljednjoj analizi, nedostatak je uzrokovan i jedinstvenim karakteristikama ove komponente o kojoj ovisi suvremeni svijet.
“Za proizvodnju čipsa koristi se izuzetno složena tehnologija, a slobodni kapaciteti koji mogu brzo povećati proizvodnju, kako bi ona uhvatila korak s rastućom potražnjom, gotovo da i ne postoje. Faza uvođenja novih proizvoda, promjena dizajna i proširenja postojećih proizvodnih linija ponekad traje i do godinu dana, a svaka, pa i najmanja promjena u tako visokospecijaliziranim proizvodnim procesima, može značajno utjecati na performanse tvornice i vrijeme isporuke“, rekao je Robert Ćuzela-Piljac. iz međunarodne konzultantske tvrtke Horváth.
Ipak, pretpostavlja se da će tržište poluvodiča do 2030. godine probiti godišnju granicu od 1000 milijardi dolara, što je potaknuto snažnim usponom e-mobilnosti, interneta stvari (IoT), ali i tehnologija za smanjenje posljedica klime. promjena i zaštita okoliša.

Kako je došlo do nestašice i krize

Šokovi koji su utjecali na industriju poluvodiča započeli su zatvaranjem tvornica i smanjenjem proizvodnje diljem jugoistočne Azije početkom 2020. godine zbog pandemije koronavirusa.

Nakon toga, u relativno kratkom roku, ponovno pokretanje gospodarstva rezultiralo je iznimnim porastom potražnje za ovom vrstom proizvoda, a onda je 2022. godina donijela potpuno nove izazove u gospodarskom i geopolitičkom smislu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pojedina gospodarstva, posebice zapadnoeuropska, mogla bi se oporaviti ranije, no geopolitičke napetosti, uglavnom vezane uz rat u Ukrajini, kao i još uvijek aktualna COVID ograničenja u pojedinim dijelovima Azije, znatno će produžiti taj oporavak.

Stoga postoji mogućnost da se nestašica produži do kraja sljedeće godine.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zima se ne da: Toplija odjeća će biti potrebna

Zima se ne da: Toplija odjeća će biti potrebna

Luksuz Željka Joksimovića odiše atraktivnim detaljima: Evo kako izgleda

Luksuz Željka Joksimovića odiše atraktivnim detaljima: Evo kako izgleda