in

Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize

Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize
Slatka-Tajna.Eu
Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas, na godišnjicu početka rata u Ukrajini, dokument u kojem iznosi svoje stavove o političkom rješavanju ukrajinske krize u 12 tačaka.

Zvanični stav Kine prenosimo u cjelosti:

1. Poštivanje suvereniteta svih zemalja. Univerzalno priznato međunarodno pravo, uključujući ciljeve i principe Povelje Ujedinjenih nacija, mora se striktno poštovati. Suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja moraju se efikasno podržavati. Sve zemlje, velike ili male, jake ili slabe, bogate ili siromašne, ravnopravne su članice međunarodne zajednice. Sve strane treba da zajednički podržavaju osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose i brane međunarodnu pravičnost i pravdu. Treba promovirati jednaku i jednoobraznu primjenu međunarodnog prava, dok se dvostruki standardi moraju odbaciti.

2. Napuštanje mentaliteta Hladnog rata. Sigurnost jedne zemlje ne treba tražiti na štetu drugih. Sigurnost regiona ne treba postići jačanjem ili širenjem vojnih blokova. Legitimni bezbednosni interesi i brige svih zemalja moraju se ozbiljno shvatiti i njima pristupiti na odgovarajući način. Ne postoji jednostavno rješenje za složeno pitanje. Sve strane bi trebale, slijedeći viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive sigurnosti i imajući na umu dugoročni mir i stabilnost svijeta, pomoći u stvaranju uravnotežene, efikasne i održive evropske sigurnosne arhitekture. Sve strane treba da se suprotstave težnji ka sopstvenoj bezbednosti po cijenu bezbednosti drugih, spriječavati konfrontaciju blokova i raditi zajedno na miru i stabilnosti na evroazijskom kontinentu.

3. Prestanak sukoba. Sukobi i ratovi nikome ne koriste. Sve strane moraju ostati racionalne i biti suzdržane, izbjegavati raspirivanje vatre i zaoštravanje tenzija i spriječiti da se kriza dalje pogorša ili čak izmakne kontroli. Sve strane bi trebale podržati Rusiju i Ukrajinu da rade u istom pravcu i što je brže moguće obnavljaju direktan dijalog, kako bi se situacija postepeno deeskalirala i na kraju postigao sveobuhvatan prekid vatre.

4. Nastavak mirovnih pregovora. Dijalog i pregovori jedino su održivo rješenje za ukrajinsku krizu. Svi napori koji vode ka mirnom rješavanju krize moraju se ohrabriti i podržati. Međunarodna zajednica treba da ostane privržena ispravnom pristupu promoviranja pregovora za mir, pomoći stranama u sukobu da što prije otvore vrata političkom rješenju i stvoriti uslove i platforme za nastavak pregovora. Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u tom pogledu.

5. Rješavanje humanitarne krize. Sve mjere koje vode ka ublažavanju humanitarne krize moraju se poticati i podržavati. Humanitarne operacije treba da slijede principe neutralnosti i nepristrasnosti, a humanitarna pitanja ne bi trebala biti politizovana. Sigurnost civila mora biti efikasno zaštićena, a humanitarni koridori bi trebali biti uspostavljeni za evakuaciju civila iz zona sukoba. Neophodni su napori da se poveća humanitarna pomoć relevantnim oblastima, poboljšaju humanitarni uslovi i obezijebedi brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup, u cilju spriječavanja humanitarne krize u većim razmjerama. Treba podržati koordinirajuću ulogu UN-a u distribuciji humanitarne pomoći u zonama sukoba.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










6. Zaštita civila i ratnih zarobljenika. Strane u sukobu treba da se striktno pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, izbjegavaju napade na civile ili civilne objekte, štite žene, djecu i druge žrtve sukoba i poštuju osnovna prava ratnih zarobljenika. Kina podržava razmjenu ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine i poziva sve strane da stvore povoljnije uslove za tu svrhu.

7. Očuvanje sigurnosti nuklearnih elektrana. Kina se protivi oružanim napadima na nuklearne elektrane ili druga mirna nuklearna postrojenja i poziva sve strane da se pridržavaju međunarodnog prava, uključujući Konvenciju o nuklearnoj sigurnosti (CNS) i odlučno izbjegavaju nuklearne nesreće koje izazove čovjek. Kina podržava Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) u njenoj konstruktivnoj ulozi u promicanju sigurnosti mirnih nuklearnih objekata.

8. Smanjenje strateških rizika. Ne smije se koristiti nuklearno oružje i ne smiju se voditi nuklearni ratovi. Treba se suprotstaviti prijetnji ili upotrebi nuklearnog oružja. Nuklearna proliferacija se mora spriječiti i nuklearna kriza izbjeći. Kina se protivi istraživanju, razvoju i upotrebi hemijskog i biološkog oružja od strane bilo koje zemlje pod bilo kojim okolnostima.

9. Olakšavanje izvoza žitarica. Sve strane moraju u potpunosti i efikasno implementirati Crnomorsku inicijativu za žito koju su potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i UN, i podržati UN u igranju važne uloge u tom pogledu. Inicijativa saradnje o globalnoj sigurnosti hrane koju je predložila Kina pruža izvodljivo rješenje za globalnu prehrambenu krizu.

10. Zaustavljanje jednostranih sankcija. Jednostrane sankcije i maksimalni pritisak ne mogu riješiti problem; samo stvaraju nove probleme. Kina se protivi jednostranim sankcijama koje nije odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a. Relevantne zemlje treba da prestanu da zloupotrebljavaju jednostranih sankcija i “dugoručne jurisdikcije” protiv drugih zemalja, kako bi dale svoj doprinos u deeskalaciji ukrajinske krize i stvorile uslove za zemlje u razvoju da razvijaju svoje ekonomije i poboljšavaju živote svojih ljudi.

11. Održavanje industrijskih i lanaca nabavke stabilnim. Sve strane treba da ozbiljno održavaju postojeći svjetski ekonomski sistem i da se protive korištenju svjetske ekonomije kao oruđa ili oružja u političke svrhe. Neophodni su zajednički napori kako bi se ublažile posljedice krize i spriječilo da ona naruši međunarodnu saradnju u energetici, finansijama, trgovini hranom i transportu i potkopa globalni ekonomski oporavak.

12. Promoviranje postkonfliktne rekonstrukcije. Međunarodna zajednica treba da preduzme mjere za podršku postkonfliktnoj obnovi u zonama sukoba. Kina je spremna pružiti pomoć i igrati konstruktivnu ulogu u ovom nastojanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Osjećajte se odlično u svakoj dobi: Najbolji vitamini za žene

Osjećajte se odlično u svakoj dobi: Najbolji vitamini za žene

U Goraždu održana prezentacija Javnog poziva podrške razvoju inovacija i poduzetništva u BiH

U Goraždu održana prezentacija Javnog poziva podrške razvoju inovacija i poduzetništva u BiH