in

RUSI PJEVUŠE NA BLISKOM ISTOKU: Kako su arapske zemlje spasile rusku ekonomiju

RUSI PJEVUŠE NA BLISKOM ISTOKU: Kako su arapske zemlje spasile rusku ekonomiju
Slatka-Tajna.Eu
RUSI PJEVUŠE NA BLISKOM ISTOKU: Kako su arapske zemlje spasile rusku ekonomiju
FOTO: (Graphic/MEE/TBT)

Rusija pjevuši na Bliskom istoku, prodaje oružje, gradi nuklearne elektrane i saziva samite, naglašavajući kako su godinu dana nakon invazije na Ukrajinu, veze s regijom pretrpjele konfuzne pokušaje Zapada da izolira Kremlj.

U Evropi, Rusija je zaglavljena i krvavom invazijom u kojoj je izgubila negdje između 100,000 – 200,000 svojih vojnika, što ubijenih, što ranjenih, prema različitim zapadnim procjenama. U međuvremenu, NATO zbija redove oko Kijeva, povećavajući zalihe odbrane uključujući tenkove Leopard 2 i rakete Patriot.

Potpomognuta neobično toplom zimom, Evropska unija žuri da se odvikne od ruskih fosilnih goriva, sprečavajući pokušaje Kremlja da ospkrbi svoje ogromne izvore nafte i gasa.

Ali na Bliskom istoku, slika je sasvim drugačija.

‘Provjereno u borbi’

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dočekan je u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i UAE. Čak je i Jordan, koji ovisi o pomoći SAD-a, primio glavnog diplomatu Kremlja i nastavio hvaliti “stabilizirajuću” ulogu Rusije u Siriji.

“Dok Zapad i dalje vidi rat u Ukrajini kao historijsku prekretnicu, jasno je da Bliski istok na to gleda kao na daleki regionalni rat”, rekao je Gregory Gause, stručnjak za bliskoistočnu politiku sa Texas A&M univerziteta.

Cinzia Bianco, gostujući saradnik u Evropskom vijeću za vanjske odnose, kaže da su trajne veze Rusije slučaj da su regionalni lideri prihvatili “novootkrivenu stratešku dvosmislenost”, potez za koji vjeruje da će se isplatiti bez očiglednog kraja rata.

U ponedjeljak su ruske odbrambene kompanije povukle sve za raskošnu izložbu naoružanja u Abu Dabiju gdje su prikazale “kamikaze dronove” poput onih raspoređenih u Ukrajini. Čak su govorili o njihovoj upotrebi na bojnom ratištu.

“Većina predstavljenih proizvoda već je testirana u stvarnim borbenim uvjetima. To je jedna od glavnih prednosti ruskog oružja u odnosu na konkurente”, rekao je Sergej Čemezov, šef ruskog državnog odbrambenog konglomerata Rostec.

U Egiptu, ruska državna nuklearna kompanija Rosatom napreduje u izgradnji nuklearne elektrane.

Osim toga, najmnogoljudnija zemlja arapskog svijeta u početku se smatrala jednom od onih najranjivijih na posljedice rata zbog njenih veza s Rusijom i ovisnosti o uvozu. Između njih, Ukrajina i Rusija su isporučivale više od 80 posto egipatskog uvoza pšenice, a ionako opasne finansije Kaira odmah su pogođene rastućim cijenama roba i padom turizma. Ali ako ništa drugo, Egipat sada više nego ikada zavisi od Rusije.

Ruska pšenica činila je 57 posto ukupnog uvoza zemlje u 2022. godini, u odnosu na 50 posto u 2021. Za razliku od Evrope, koja smanjuje svoju ovisnost o ruskim kritičnim robama, Kairo je udvostručuje.

“Radi se o cijenama, naravno”, rekao je egipatski ministar snabdijevanja Ali Moselhy u januaru. “Kupujemo bez obzira na porijeklo.”

Na drugim mjestima, ekonomske veze cvjetaju kao rezultat odbijanja bliskoistočnih prijestolnica da pristanu na sankcije Zapada.

‘Provjera sankcija’

„Bliski istok služi kao pravi ekonomski spas za Rusiju“, rekla je za MEE Ana Borščevskaja, ekspert za Rusiju na Washingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku.

“To je jedan od razloga zašto ruska ekonomija nije teže pogođena zapadnim sankcijama.”

Nenaftna trgovina između UAE i Rusije porasla je za 57 posto u prvih devet mjeseci 2022., obarajući sve rekorde. Ministar trgovine UAE Thani bin Ahmed Al-Zeyoudi obećao je prošlog decembra da će “podići trgovinu na još veće razine”.

U međuvremenu, bogati Rusi su pohrlili u Dubai nakon invazije 24. februara.

Ovaj sjajni grad-država sada je dom za sve, od oligarha povezanih s Kremljom do tehnoloških radnika koji izbjegavaju rad u vojsci. Rusi su prošle godine bili najveći kupci nekretnina u Dubaiju. U znak sve veće ekonomske moći, UAE su u februaru odobrili rijetku dozvolu ruskoj banci.

FOTO: Lavrov (AFP)

Ali rastuća trgovina UAE sa Rusijom blijedi u poređenju sa Turskom koja je članica NATO-a, gdje je vrijednost razmijenjene bilateralne robe porasla za oko 200 posto dok još rat bjesni. Ankara ima posebno nezajažljive potrebe za sniženom ruskom energijom.

U znak sve veće zabrinutosti Washingtona zbog ove situacije, Bijela kuća je u februaru ove godine poslala službenika trezora u Tursku i UAE kako bi izvršio pritisak na njih da prekinu komercijalne veze s Rusijom.

Ali Bianco iz ECFR-a sumnja da će SAD mnogo napredovati: “Ove zemlje misle da mogu ostati u nesvrstanoj poziciji još neko vrijeme.”

Ona kaže da se rat u Ukrajini vidi kao “teren za testiranje” za veći obračun koji se očekuje između Kine i SAD.

“Rat je dao zaljevskim državama priliku da razmisle o zaštiti svojih sistema sankcijama”, dodala je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ali ekonomski faktori su samo jedan od elemenata trajnih veza.

Stolovi se okreću Putinu

Pružajući otvorenu ruku Moskvi, bliskoistočni lideri iritiraju Zapad. Rijad i Abu Dabi iritirani su onim što smatraju da im SAD drže predavanja o ljudskim pravima i zanemarivanju Washingtona za njihove sigurnosne brige.

Do ovog flertovanja s Kremljom dolazi kada se zaljevske države osjećaju posebno samouvjereno, njihove kase pucaju od neočekivanih prihoda od rasta cijena nafte i plina, a i SAD i Evropa im se udvaraju u potrazi za utjecajem.

“Zaljevska nafta i gas ponovo su u središtu globalnih razgovora o energetskoj sigurnosti”, rekao je za MEE Kristian Coates Ulrichsen, politikolog na Institutu Baker Univerziteta Rice.

“Stolovi su se okrenuli protiv Putina”, dodao je Ulrichsen. “Njegova izolacija je ponovni ulazak Mohammeda Bin Salmana na svjetsku scenu.” Priroda odnosa Rusije i Saudijske Arabije se također promijenila. Oni su napravili savez 2016. spajanjem Organizacije zemalja izvoznica nafte (Opec) predvođene Saudijskom Arabijom s proizvođačima sirove nafte u kojima dominiraju Rusi kako bi se stvorio Opec+.

“Imamo veoma važno partnerstvo sa Rusijom na Opec+”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al-Saud u januaru u Davosu, u Švicarskoj. „Partnerstvo koje je omogućilo stabilnost naftnog tržišta… mi ćemo se angažirati sa Rusijom oko toga.“

Ali Rijad bi sada mogao imati prednost u ovoj vezi.

“Rusija više nije u stanju da igra nezavisnu ulogu na svjetskom tržištu nafte što je bila osnova za Opec+”, rekao je Gause.

“Saudijska Arabija je sada menadžer, a Rusija kooperant.”

Rat je također promijenio dinamiku odnosa Rusije sa Iranom. Oni su bili partneri u sirijskom ratu, gdje se ruska zračna snaga udružila s iranskim kopnenim proxijima kako bi spasila vladu predsjednika Bashara al-Assada.

Ali sada, i analitičari i diplomate kažu da idu dalje od braka iz interesa u žarišnim tačkama ka ideološki usklađenijem partnerstvu. Prvo putovanje Vladimira Putina izvan bivšeg Sovjetskog Saveza od invazije na Ukrajinu bilo je u Iran.

Putin je takođe obećao da će ubrzati nastojanja Irana da se pridruži Šangajskoj organizaciji za saradnju (SCO), centralnoazijskom sigurnosnom bloku osmišljenom kao protivteža zapadnom uticaju u Euroaziji.

Ako ostavimo diplomatska obećanja na stranu, analitičari kažu da Rusija više zavisi od Teherana nego obrnuto, jer mu se Moskva okreće za naoružane bespilotne letelice.

“Zaista je Iran taj koji je dobio najveću polugu. Oni Putinu daju oružje koje mu je potrebno odmah”, rekao je Gause.

Ali prodaja oružja je jedina oblast u kojoj analitičari kažu da je rat u Ukrajini oštetio izglede Rusije u regionu. MEE je prošle godine izvijestio da se Rusija suočava s nedostatkom snabdijevanja kao rezultat rata i da je morala odgoditi servisiranje klijenata.

Iako je rusko prisustvo na sajmu oružja IDEX u Abu Dabiju izazvalo medijsku buku, osim Irana, koji je nedavno pristao na kupovinu borbenih aviona Su-35, Moskva nije uspjela sklopiti nijedan veći novi ugovor. Egipat je prošle godine odustao od planirane kupovine istog aviona i umjesto toga odlučio kupiti američki F-15. Osim toga, loš vojni učinak Moskve u Ukrajini nije učinio nikakvu uslugu Rusiji na bogatom tržištu Zaljeva, rekao je Bianco.

“Nedostatak kvaliteta ruskih sistema naoružanja bio je izložen prijestolnicama GCC-a. Postoji jasan pad interesa među zemljama GCC-a za rusku vojnu opremu. One se udvostručuju u odnosu na NATO naoružanje,” dodala je ona.

Put za Damask

Ali u Siriji, gdje je cilj Rusije bio normalizirati Asadovu vladu u očima regionalnih vladara, izgleda da Moskva ima vjetar u leđa. U martu 2022. Assad je dočekan u UAE na svom prvom putovanju u arapsku državu od početka sirijskog rata – manje od mjesec dana nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu.

Dok su ruske snage bile pokošene u žestokom napadu na ukrajinski grad Bakhmut, Kremlj je postigao svoj dugoročni cilj posredovanja u razgovorima između šefova odbrane i obavještajnih službi svog sirijskog saveznika i Turske. Nedavno su dva smrtonosna zemljotresa ubrzala regionalni pritisak da se Damask vrati iz izolacije. Assadova vlada je dobila pakete pomoći iz Saudijske Arabije, a visoke diplomate iz Jordana i UAE dočekane su u Damasku. Assad je u ponedjeljak otputovao u Oman na tek svoje drugo putovanje u neku arapsku zemlju od početka sirijskog rata prije 12 godina.

Borščevskaja, sa Washingtonskog instituta, kaže da godinu dana nakon što je počeo rat u Ukrajini, koliko god da je taj sukob slabo napredovao, Kremlj se sa izvesnim zadovoljstvom može osvrnuti na svoje performanse na Bliskom istoku.

“Rusija je pokušala zadržati svoju stečevinu besplatno. Uglavnom, uspjela je to i uraditi”, rekla je ona.

„Rat nije omeo Rusiju da postigne svoje glavne ciljeve na Bliskom istoku“.

(TBT, MEE)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kako da odjeći vratite stari sjaj

Kako da odjeći vratite stari sjaj

Šta je sporno u dogovoru o granici između BiH i Srbije?

Šta je sporno u dogovoru o granici između BiH i Srbije?