in

Prokulice: Bombice zdravlja

Prokulice: Bombice zdravlja
Slatka-Tajna.Eu

Prokulica ili kelj pupčar ubraja se u porodicu kupusnjača, u kojoj su brokula, kelj, karfiol i kupus. Ovo niskokalorično povrće pravo je čudo kad je riječ o hranjivim tvarima. Mnogi ne uživaju u prokulicama zbog intenzivnog mirisa i kašaste teksture. No, nisu za to “krive” prokulice nego način pripreme. Najčešće budu prekuhane, pa zbog toga izgube fini okus i znatnu količinu hranjivih tvari. Prokulica je odličan izvor vitamina A (u obliku beta-karotena), B, C, E i K, a sadrži i brojne minerale: kalij, mangan, željezo, magnezij, bakar, kalcij… Tu su i omega-3 masne kiseline, bjelančevine, vlakna, triptofan, lutein, zeaksantin… Zbog obilja vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina prokulice pridonose zdravlju kože i vezivnih tkiva pa su odlična “hrana za ljepotu”. Na jelovniku se preporučuju i za dobru probavu, čvrste kosti, snažne mišiće… Ako još niste uvjeren, donosimo nekoliko recepata za odličnu pripremu ovog povrća

Zapečene sa senfom i medom

 

Sastojci:

2 kašičice senfa (najbolje ako je zrnati)

30 g senfa jakog okusa

35 ml meda

15 ml soja sosa

so, biber po želji

200 g prokulica

1 kašičica ulja po izboru

 

Priprema:

 

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Pripremite umak: U zdjelu dodajte senf, med, soja sos te so i biber po želji. Dobro promiješajte, probajte i prilagodite okus po želji. U zdjelu dodajte prepolovljene prokulice i malo ih posolite i pobiberite za dodatni okus. Nježno promiješajte i pustite ih da se mariniraju 10 minuta na sobnoj temperaturi. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje i zatim prokulice (marinadu sačuvajte za kasnije). Nakon 3-4 minute prženja, premjestite prokulice u rernu na 8-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe i mekane. Izvadite ih iz rerne i dodajte preostalu marinadu te, ako želite, prethodno tostirane i nasjeckane bademe i hurme.

Kremasta juha

 

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

450 g prokulica

450 g karfiola

1 kašika putera

1 veći (ili 2 manja) luka

750 ml povrtnog temeljca (ili vode)

so, biber, začini po želji

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i dodajte narezane prokulice i karfiol pomiješane s maslinovim uljem. Pecite otprilike 25 minuta, a na pola pečenja malo promiješajte. U međuvremenu, otopite puter u dubljoj tavi na slaboj vatri i dodajte nasjeckani luk. Kuhajte pet minuta, dodajte so i povrtni temeljac i pustite da se krčka još pet minuta. Isključite rernu, prebacite pečeno povrće u tavu s lukom i temeljcem i kuhajte još dvije minute (Po želji ostavite sa strane malo pečenog povrća za posluživanje). Sve prebacite u blender i pretvorite u glatku smjesu. Poslužite s preostalim povrćem i posolite/pobiberite po želji.

S kus kusom

 

Sastojci:

200 g kus-kusa

250 g prokulica

1 glavica luka

maslinovo ulje

so

curry

mljeveni bijeli luk

2-3 kašičice putera

voda za kuhanje prokulica i kus kusa

 

Priprema:

Prokulice operite, očistite i zarežite ih malo nožićem na vrhu. U posudu stavite vodu, dodajte malo soli pa stavite na vatru. U vrelu vodu ubacite prokulice i kuhajte ih nekih 7-10 minuta. Potom ocijedite vodu i kratko samo ohladite prokulice te ih nakon toga prerežite na pola. U tavu ulijte malo maslinovog ulja i zagrijte. Na ulje stavite luk nasjeckan na kriške te dodajte i prokuhane prokulice. Sve zajedno pržite 10-ak minuta, stalno miješajući, dok luk ne požuti a prokulice ne poprime malo tamniju boju. Dok se sve to prži, dodajte i začine po želji, u količinama prema želji. Mi smo dodali so, curry i mljeveni bijeli luk. Dok se luk i prokulice prže na ulju, pripremite kus-kus. Za pripremu 200 g kus-kusa vam treba 200 ml vode. Najprije u posudu ulijete 200 ml vode, u vodu dodate 2-3 kašičice maslinovog ulja i jednu kašičicu soli. Vodu s uljem stavite na vatru da proključa pa maknite posudu s vatre i u vrelu vodu dodajte kus kus te promiješajte. Potom neka tako odstoji i bubri dvije minute. Nakon toga, vratite posudu s kus kusom na laganu vatru i dodajte 2-3 kašičice putera. Miješajte na laganoj vatri da se puter otopi i sve zajedno poveže. Kad ste pripremili kus kus i prokulice, kus kus dodajte u tavu s prokulicama, promiješajte i to je to. Poslužite kao samostalno jelo ili prilog.

Pržene u tijestu

 

Sastojci:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










prokulice

sok od pola limuna

1 kašičica bibera u zrnu

1 kašika vegete

ulje za prženje

 

Za tijesto:

2 jaja

2 dl mlaćenice

2 kašike rastopljenog putera

1 kašika sode bikarbone

prema potrebi brašna

1 kašika vegete

so, biber

 

Priprema:

 

Prokulice operite i očistite od vanjskih oštećenih listova. U jedan litar vode stavite sok od limuna, biber i vegetu. Kada voda zakuha, dodajte očišćene prokulice, kuhajte desetak minuta (ovisno o veličini), a gotove su kada vrh noža lagano uđe u prokulicu. Prokulice izvadite iz vode i dobro ocijedite. U širu posudu stavite jaja, so, biber, vegetu i rastopljeni puter pa uz miješanje ulijte mlaćenicu. Nakon toga uz miješanje dodajite brašno sve dok se ne dobije gušća smjesa (gušća nego za palačinke). Ocijeđene i osušene glavice prokulice stavljajte u tijesto, a zatim ih pržite u dubokoj masnoći s jedne strane, potom s druge, dok ne dobiju lijepu boju. Stavljajte ih na kuhinjski papir radi upijanja viška masnoće. Prokulice pržene u tijestu poslužite s tatar sosom.

Piletina u umaku

 

Sastojci:

600 g pilećih prsa

2 šolje mlijeka

500 g prokulica

1 glavica luka

malo bijelog luka

malo peršuna

1 konzerva paradajza u komadu

1 kašika brašna

malo crvene paprike

malo putera

bosiljak

vegeta, biber

 

Priprema:

 

Piletinu izrežite na filete, pospite vegetom i biberom te prelijte mlijekom. Ostavite tako da stoji pola sata, a zatim je ispecite na roštilju. Prokulice očistite, prerežite na polovine i skuhajte u slanoj vodi. Zatim ih ocijedite. Na puteru upržite luk i bijeli luk, pa dodajte paradajz i dolijte malo vode. Ostavite da se pirja tako 5-10 minuta, zatim ubacite prokulice i peršun. Sve začinite bosiljkom, vegetom i biberom. Ostavite na laganoj vatri da se krčka 15-ak minuta. U šolji umutite kašiku brašna, malo crvene paprike i vode. To dodajte u onu smjesu, kako bi sos dobio gustoću. Izmiješajte i ostavite još malo da se krčka. Poslužite vrelo uz izrezanu piletinu i sezonsku salatu.

Zapečena s prasom

Sastojci:

1 kg prokulica

1 prasa

5 jaja

2,5 dcl vrhnja za kuhanje

malo vegete

malo bijelog luka

Priprema:

Prokulice skuhajte u slanoj vodi. Izvadite ih i poslažite preko cijelog dna vatrostalne posude ili neke druge tepsije. Zatim dodajte na kolutiće narezanu prasu, i krčkajte nekoliko minuta. Pomiješajte jaja i vrhnje za kuhanje te zalijte povrće. Ako želite na kraju stavite malo bijelog luka sitno narezanog. Stavite u rernu na 250 Celzijevih stepeni, nekoliko minuta, tek toliko da se zapeče.

The post Prokulice: Bombice zdravlja appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

‘Bauk’ blokade nad Federacijom BiH

‘Bauk’ blokade nad Federacijom BiH

Rusija je poput kockara koji je uložio sve u posljednji potez

Rusija je poput kockara koji je uložio sve u posljednji potez