in

Niz je situacija u kojima građani fizički nasrću na inspektore

Niz je situacija u kojima građani fizički nasrću na inspektore
Slatka-Tajna.Eu
Niz je situacija u kojima građani fizički nasrću na inspektore

Marko Milanović Litre predaje vrećice Andriji Mikuliću

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić izjavio je u srijedu u Saboru kako tri prošlotjedna napada na inspektore Državnog inspektorata (DI) nisu usamljen slučaj, da postoji niz situacija gdje građani fizički nasrću na inspektor.

– Prošli tjedan u tri su slučaja bili napadi na inspektore, u jednom i nožem, o svemu smo izvijestili policiju, rekao je Mikulić u Hrvatskom saboru kojem je predstavio izmjene Zakona o Državnom inspektoratu koje inspektorima donose nove obveze.

Time je odgovorio na upit IDS-ova Emila Dausa kako bolje zaštiti inspektore na terenu, ali i povećati njihovu učinkovitost, posebno onih iz građevinske i turističke inspekcije.

Sanja Udović (Klub Socijaldemokrata) izrazila je nezadovoljstvo brzinom kojom DI reagira na podnijete prijave.

– Neke su iz 2020. a još nismo dobili odgovore, a tiču su, oz ostalo i građevinske inspekcije, rekla je zastupnica držeći da je vrijeme da se zaposle novi inspektori.

Mikulić: Kroz 20-ak dana u Istri se uklanja 14 objekata

Mikulić je naveo kako je u sustavu Državnog inspektorata (DI) trenutno 80-ak građevinskih inspektora, a da je DI u četiri godine dobio 27.500 prijava.

Napravili smo 32.000 nadzora, a realizirano je 940 rješenja, kroz 20-ak dana u Istri će biti uklonjeno 14 objekata, odgovorio je Žarku Tušeku (HDZ).

Potvrdno je odgovorio na upit Branke Juričev Martinčev (HDZ) ima li DI potrebu za novim zapošljavanjem, s obzirom da inspektori uz nove poslove, dobivaju i obvezu polaganja stručnog ispita, kupnju internetskih proizvoda pod tajnim identitetom.

Navodi i kako je u Inspektoratu od 1976 predviđenih radnih mjesta, popunjeno 1307, od čega je 1132 inspektora, da je lani u mirovinu otišlo sto ljudi.

– Ti ljudi pošteno i korektno rade svoj posao, godišnje obave oko 200 tisuća nadzora, a čega se kod njih do 20 posto utvrde se nepravilnosti, kazao je.

Miletić: Umjesto prisile i kazne, edukacije i upozorenja

Da inspektori nisu adekvatno plaćeni za svoj rad, smatra i Marin Miletić (Most), ali i naglašava da u drugim državama njihova uloga nisu samo prisile i kazne, već i edukacije i upozorenja.

Mikulić se nije složio s tvrdnjom Mišela Jakšića (SDP) da se “slama” male obrtnike. To nije istina, jučer smo dobili prvu presudu na sudu, rekao je i naveo da je u 19 velikih trgovačkih lanaca provedeno preko stotinu nadzora sa “propustima i kaznama”.

Na Jakšićev upit što je poduzeto prema tim lancima s obzirom na najavu novih cjenovnih udara, rekao je da pitanje o cijenama nije ovlast DI i da on ne sudjeluje u politici formiranja cijena.

Mikulić je istaknuo i kako ulaskom Hrvatske u Šengen neće biti manje kontrola hrane, da je lani s tržišta opozvano preko stotinu proizvoda.

Ružica Vukovac
(ZPH) poručila je da se mora stati na kraj praksi da izvozimo kvalitetne, a uvozimo proizvode nedovoljne kvalitete ili sigurnosno dvojbene.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dretarova javna prijava

Davora Dretara (DP) koji je javno prijavio veliku naftnu kompaniju na čijim se postajama može kupiti i kobasice u pecivu, koje poslužuju djelatnici bez rukavica i minimalnih tehničkih uvjeta, pozvao je da to učini i pisanim putem.

Sve što je DI kontrolirao na postajama, pokriveno je minimalnim uvjetima, no kad vaša prijava dođe, napravit ćemo nadzor i izvijestiti vas, obećao je Dretaru.

Karolina Vidović Krišto (OIP) prozvala je Mikulića da je i prije imenovanja bio prepoznat kao osoba upletena u sumnjive radnje, počevši od kamenoloma, do postavljanja supruge u HŽ.

– Vaše se imenovanje komentiralo riječima ‘to je kao da stavljate lisicu da čuva kokoši’, izjavila je.

Mikulić joj je odgovorio da “časno, korektno i pošteno radi svoj posao”, te ju pozvao da sve činjenice koje ima o njemu, a nisu u skladu sa zakonima, prijavi nadležnim tijelima.

U suprotnom, takve ljude nazivam lažljivcima i klevetnicima, zaključio je gavni državni inspektor.

Sutra o opozivu Plenkovića

Hrvatski sabor počeo je radni tjedan u kojem će zastupnici prvi put u sedam godina, odnosno otkako je Andrej Plenković stupio na dužnost predsjednika Vlade, raspravljati o njegovu opozivu.

Iako će se o tom zahtjevu, koji je inicirao Domovinski pokret, a potpisom poduprlo 33 oporbenih zastupnika glasati tek sljedeći petak, ishod je, kako se čini, poznat.

– Ako su glasanja o državnom proračunu i povjerenju pojedinom ministru, predsjedniku Vlade ili Vladi u cjelini, jedini pokazatelj tko je u Hrvatskom saboru vlast, a tko je oporba, ona će nakon glasanja sljedeći petak HDZ-ova većina biti jača za još jednu ruku. Bivši član stranke koja je inicirala opoziv Andreja Plenkovića, Milan Vrkljan, unaprijed je najavio kako će na glasanju u petak biti protiv prijedloga oporbe, a za predsjednika Vlade, izvijestila je u podnevnom Dnevniku naša reporterka Tatjana Munižaba dodajući da će on biti 78 glas vladajuće koalicije.

– Milan Vrkljan nije prvi, a niti zadnji zastupnik koji je do svoje saborske fotelje došao preko oporbe te onda u Saboru podupirao vlast, dodaje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

EU mora konkretiziovati put regiona ka članstvu u jedinstvenom tržištu i EU

EU mora konkretiziovati put regiona ka članstvu u jedinstvenom tržištu i EU

Otvoren Salon vina 54. Praznika mimoze: Slavljenje ljepote vina, mimoze i Herceg Novog

Otvoren Salon vina 54. Praznika mimoze: Slavljenje ljepote vina, mimoze i Herceg Novog