in

Uljna mrlja kod Kostrene sanira se treći dan

Uljna mrlja kod Kostrene sanira se treći dan
Slatka-Tajna.Eu
Uljna mrlja kod Kostrene sanira se treći dan

Uljna mrlja kod Kostrene sanira se treći dan

Foto: HTV / HRT

Uljna mrlja na moru ispred Kostrene sanira se već treći dan. Ulje iz Rafinerije nafte Rijeka dospjelo je u more vjerojatno zbog velike amplitude plime i oseke koja se događa posljednjih dana, izvijestila je prije INA. Obala, srećom, nije onečišćena, a mrlju dugačku nekoliko stotina metara ovlaštene tvrtke uklanjaju mehaničkim putem.

Čišćenje mora od uljnog filma koji je tijekom vikenda uočen kod Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, još traje, no, stanje je znatno bolje i stalno se nadzire, izjavio je riječki lučki kapetan Darko Glažar.

– Radi se o uljnom filmu, dakle nisu neki veliki ugljikovodici koji su istekli. Tamo su, kao što znate, preventivno postavljene brane i jedan od uzoraka koji bi mogao biti jest sada izuzetno niske vode i ti kraški tereni. Onda je mogućnost veća da to iz podzemlja ide u more. Ono što je bitno da su tamo ekipe koje rade, odmah je pozvana dezinsekcija. Još je jedna firma, koja je ugovorno vezana s INA-om za kopno. Obala nije zahvaćena, to je dobro, tako da je uljni film koji je izašao van tretiran kao da je ulovljen, rekao je Glažar.

Izvijestio je i da su na tom području preventivno postavljene brane, u slučaju da u more dospije još onečišćenja pošto je riječ o kraškom terenu, te dodao kako plovila riječke Lučke kapetanije stalno nadziru područje.

– Ja sam isto tako zatražio službeno očitovanje rafinerije o samom događaju, još uvijek s njihove strane nisam dobio nikakav odgovor. Očekujem da dobijem informaciju o samom uzroku. Isto tako da dobijemo informaciju o samoj sanaciji svega ostaloga, na čemu ja kao načelnik općine Kostrene i inzistiram, rekao je Dražen Vranić, načelnik općine Kostrena. 

U Ininoj Rafineriji nafte Rijeka u tijeku je projekt nadogradnje u koji Ina ulaže više od četiri milijarde kuna. Uz izgradnju novih postrojenja, od kojih je najvažnije postrojenje za obradu teških ostataka, bit će rekonstruirana i postojeća postrojenja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Potkraj siječnja iz Ine su naveli kako radovi na projektu nadogradnje riječke Rafinerije teku prema planu, a završeno je više od 70 posto projekta koji obuhvaća projektiranje, nabavu i izgradnju postrojenja.

Rad Rafinerije je zbog radova obustavljen u studenom, a privremeni zastoj proizvodnje trajat će do travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BH Telecom donirao 2 miliona KM udruženjima u Bosni i Hercegovini

BH Telecom donirao 2 miliona KM udruženjima u Bosni i Hercegovini

3 Tage bis zur dauerhaften Linderung bakterieller Vaginose

3 Tage bis zur dauerhaften Linderung bakterieller Vaginose