in

Otvoreno o subvencioniranim stambenim kreditima

Otvoreno o subvencioniranim stambenim kreditima
Slatka-Tajna.Eu
Otvoreno o subvencioniranim stambenim kreditima

Otvoreno o subvencioniranim stambenim kreditima

Foto: HTV / HRT

Uvodi li se subvencioniranje najma stanova? Može li ta mjera pomoći onima koji ne mogu do vlastitog doma? Uskoro počinju prijave za subvencionirane stambene kredite. Sve se to događa u trenutku kada cijene kvadrata nezaustavljivo rastu. Koji je razlog tomu? Hoće li cijene i dalje rasti ili slijedi stabilizacija?

O tome su u emisiji Otvoreno, urednika i voditelja Damira Smrtića, govorili Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine,

Boro Vujović, potpredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK i Željko Kardum, ekonomski analitičar HRT-a.

Središnji državni ured za demografiju i mlade je pokrenuo pilot program s namjerom da se pomogne mladima, prvenstveno prema studentima koji nisu uspjeli naći smještaj u studentskim domovima u 7 velikih gradova u Hrvatskoj, rekao je Uhlir.

– Radi se o jednokratnoj dodjeli od 250 eura za pomoć studentima. Za sada je tako, dodao je.

Vujović je naglasio kako je prosječna cijena najma stana u Zagrebu oko 400 eura plus režije. Istaknuo je kako svugdje gdje postoje fakulteti, postoji i interes za stanove za studente.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Posebni su problemi oko stanova u primorskim gradovima gdje studenti mogu živjeti izvan sezone, a kada dođe sezona onda studenti ostaju bez svog stambenog prostora stoga što se vlasnici stanova odlučuju na kratkoročni najam, govori.

Kardum je rekao glede pilot programu države o jednokratnoj pomoći, kako se radi o državnoj redistribuciji nacionalnog bogatstva što nikada nije bilo poticajno.

– Puno više bi se pomoglo kad bi se nameti za građevinsku dozvolu maknuli, što je prihod jedinica lokalne samouprave, i uveo porez na nekretnine, maknuo bi se trošak iz kapitalnog troška i pretvorio bi se u trošak održavanja vlasništva, naglasio je i dodao da bi se time poticalo da ljudi kupuju nekretnine.

Uhlir je istaknuo kako su svi stambeni krediti podložni promjenama, što je, kako kaže, normalno. Dodaje da kako se mijenja konjunktura društva, trebaju se mijenjati i stambeni programi.

– Prema našem Ustavu, lokalna uprava je zadužena za stambene programe. Država uskače, ali nikako da lokalna uprava preuzme ono za što je prema Ustavu nominirana, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Luksuz u kojem živi Emine Jahović: Ostati ćete bez daha

Luksuz u kojem živi Emine Jahović: Ostati ćete bez daha

BORN2SKI FESTIVAL ALPSKOG SKIJANJA: Tri dana sjajnih skijaških sadržaja na Bjelašnici

BORN2SKI FESTIVAL ALPSKOG SKIJANJA: Tri dana sjajnih skijaških sadržaja na Bjelašnici