in

“KISS THE FUTURE”: Film o dolasku grupe U2 u opkoljeno Sarajevo premijerno prikazan na Berlinaleu

“KISS THE FUTURE”: Film o dolasku grupe U2 u opkoljeno Sarajevo premijerno prikazan na Berlinaleu
Slatka-Tajna.Eu

Film “Kiss the Future” snimljen je u koprodukciji sa sarajevskom kućom Fabrika, a dobitnik je poticajnih sredstava za filmsku produkciju Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Posebno je zanimljiv podatak da su producenti na ovom filmu glumci Matt Damon i Ben Affleck.

Film prati underground scenu koja je nastavila raditi, stvarati i živjeti tokom opsade Sarajeva 1990-ih. Kako je opsada i blokada grada trajala godinama, život je postao čin prkosa, a rock i punk muzika inspirisala je i odvlačila pažnju od svakodnevne noćne more, granata i snajpera.

Inspirisan lokalnim otporom, američki humanitarni radnik koji živi u Sarajevu kontaktirao je najveći svjetski bend U2, da vidi mogu li pomoći u podizanju globalne svijesti o razornom sukobu u ovom gradu.

Bend se složio i tokom ljeta 1993. njihova ZOO TV turneja je uključivala uživo satelitske intervjue sa Sarajlijama koji su opisali svoju nesreću posjetiteljima koncerta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kada su se ovi intervjui završili, bend se obavezao da će nastupiti u gradu kada se sukob završi. “Kiss the Future” prati priču o tom obećanju, poslijeratnom koncertu na kojem su U2 svirali pred više od 45.000 lokalnih fanova u oslobođenom gradu, spektaklu koji živi kao radosno kolektivno sjećanje za Sarajlije kao dokaz da su, ne samo da preživjeli opsadu, već uspjeli uprkos njoj; da usred užasa najmračnijih ljudskih impulsa, muzika i umetnost mogu biti čin pobune.

U filmu se pojavljuju Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Šiber, Gino Jevđević, Adam Clayton, Mirsad Purivatra, Bono i The Edge.

Prošlogodišnjim odlukama Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta objavilo je tri Javna poziva za dodjelu poticajna sredstva za filmsku produkciju, a film “Kiss the Future” je samo jedan od podržanih filmova i dokaz pozitivnog utjecaja ovakve podrške na produkciju i snimanja u Kantonu Sarajevo.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SIMI SMESNI MOMENTI #4

SIMI SMESNI MOMENTI #4

Kandidatski status BiH mora biti dominantna tema političkog i ekonomskog života u BiH

Kandidatski status BiH mora biti dominantna tema političkog i ekonomskog života u BiH