in

Nisam jedina žrtva; Reagirao ravnatelj KBC-a

Nisam jedina žrtva; Reagirao ravnatelj KBC-a
Slatka-Tajna.Eu
Nisam jedina žrtva; Reagirao ravnatelj KBC-a

Lina Budak

Foto: HTV / HRT

Odvjetnica Lina Budak, koja se liječi od karcinoma dojke, iznijela je niz optužbi na rad Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice. Budak tvrdi da joj je sedam mjeseci bio uskraćen patohistološki nalaz pretraga koje je obavila u toj bolnici, a koji je potvrdio da boluje od karcinoma. Liječenje je, kaže, htjela nastaviti u KBC-u Zagreb, no i tu je bilo problema. Nakon toga odlazi na liječenje u Njemačku. Tvrdi da je cijelo vrijeme nalaz bio u bolnici, ali liječnik ga nije pogledao.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić reagirao je na optužb da joj Klinika za tumore sedam mjeseci nije dostavila nalaz prema kojem boluje od karcinoma dojke.

Lina Budak u travnju prošle godine napravila je biopsiju tkiva dojke, no da ima karcinom, doznaje tek sedam mjeseci poslije. Za to vrijeme mogla je primiti – nekoliko ciklusa kemoterapije. Nakon pretrage u KBC-u Sestre milosrdnice dobila je nekoliko nalaza na šalteru, no ne i ključni, koji pokazuje da je tkivo maligno. Da joj najvažniji nalaz nedostaje, nije znala.

– Moje zdravlje je upropašteno, budućnost, moja obitelj je upropaštena, moja egzistencija je upropaštena!. (…) Ja nisam liječnik, ja sam samo jedan običan građanin, pravnik… Taj patohistološki nalaz, gdje se izgubio u bespućima hrvatske zdravstvene zbilje – to bi trebalo pitati nekoga u toj klinici, poručuje Lina Budak

– Patohistološki nalaz se ne može podići na šalteru jer liječnik mora objasniti pacijentu koje su opcije liječenja i ostalo. (…) Ona se trebala javiti liječniku specijalistu, koji ju je prvi vidio i poslao na biopsiju. On je rekao sve što treba napraviti. Napisao je u nalazu da se s nalazima javi njemu, izjavio je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice dr. Davor Vagić

Nakon lošeg iskustva s KBC-om Sestre milosrdnice liječenje je odlučila nastaviti u KBC-u Zagreb, gdje su joj u roku od tri tjedna dali termin operacije, međutim ne i mogućnost da upozna kirurga.

– Ja svog psa ne vodim nepoznatom veterinaru. Ja ne idem nepoznatom zubaru. Mi žene ne idemo nepoznatom frizeru, nego nekome u koga imamo povjerenja. Mislim da u 21. stoljeću imam minimum temeljnog ljudskog prava da upoznam osobu koja će amputirati dio mog tijela, dodaje.

Iz KBC-a Zagreb poručuju kako je razgovor i dogovor s kirurgom omogućen pacijentu dan prije zahvata te da je to njihova dugogodišnja praksa. Tri dana prije planirane operacije Lina Budak nazvala je bolnicu i otkazala zahvat, potvrđuje predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Zagreb prof. Davor Mijatović

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Na što je dežurna sestra rekla da ne otkazuje. Jer je to naš princip – da dan prije naručimo svakog pacijenta kako bi se stigao obaviti razgovor s pacijentom, fotografiranje i crtanje. To su složeni zahvati koje ne možete napraviti u roku 5 minuta. Gospođa je to odbila i na tome je završilo, mada je bila upozorena da će upoznati doktora na dan dolaska, dan prije operacije, što je iznimno bitno, tvrdi Mijatović.

Iz KBC-a Zagreb smatraju kako s njihove strane greške u postupanju nije bilo, no ministar Vili Beroš je u jedan i drugi KBC poslao inspekciju. Najavio je da će se, ako se ustanovi da je bilo ikakvih propusta, gospođi Budak osobno ispričati te zatražiti sankcije.

Lina Budak je razočarana i ne zna kakav će biti ishod njezina liječenja nakon svega. Sustav se raspada i ona nije jedina žrtva, poručuje: “Ovo radim zbog drugih.”

A zbog pacijenata i zdravlja građana sustav, čini se, treba hitnu i kvalitetnu reformu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

NLB Banka Sarajevo i Evropski fond za jugoistočnu Evropu potpisali ugovor o saradnji

NLB Banka Sarajevo i Evropski fond za jugoistočnu Evropu potpisali ugovor o saradnji

Best Memory Card  Recovery Software – Since 2002 – CardRecoveryPro™

Best Memory Card Recovery Software – Since 2002 – CardRecoveryPro™