in

‘NOVA KABA’: Saudijska Arabija planira izgraditi ogromnu kockastu zgradu u Rijadu

‘NOVA KABA’: Saudijska Arabija planira izgraditi ogromnu kockastu zgradu u Rijadu
Slatka-Tajna.Eu
‘NOVA KABA’: Saudijska Arabija planira izgraditi ogromnu kockastu zgradu u Rijadu
FOTO: (New Murabba Development Company)

Saudijska Arabija gradi gigantsku kocku usred novog centra grada u glavnom gradu Rijadu, posljednju u dugom nizu građevina neobičnog oblika i gradova koje je planiralo kraljevstvo.

Prestolonaslednik Mohamed bin Salman obznanio je projekat u četvrtak, najavljujući da će predsedavati razvojnom kompanijom New Murabba, koja ima za cilj da razvije “najveći moderni centar grada na svijetu u Rijadu”.

Projekat će sadržavati muzej, tehnološki i dizajnerski univerzitet, impresivno pozorište i više od 80 zabavnih objekata, navodi se u saopćenju Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije.

U njegovom središtu bit će “Mukaab”, što u prijevodu znači kocka, ogromna 400 metara duga, široka i duboka struktura sastavljena od preklapajućih trouglastih oblika, u arhitektonskom stilu inspiriranom regijom Najd u Saudijskoj Arabiji.

Mukaab će biti “prva impresivna, iskustvena destinacija na svijetu”, upotpunjena “digitalnom i virtualnom tehnologijom s najnovijom holografijom”.

U jednom trenutku u njegovom promotivnom videu, CGI zmajevi se vide kako lete oko strukture i lebdeći kamenčići lebde u atmosferi, što je možda nagovještaj vrste “holografije” koju posjetitelji mogu očekivati.

“Večeraj s nježnim divovima. Istražite svijet magije ili živite na Marsu,” nejasno kaže video, miješajući stvarnost sa fantazijom, prelazeći od kompjuterski generiranog restorana okruženog okeanskom vodom do letećih vanzemaljskih vozila koja nisu na svom mjestu u znanstveno-fantastičnom filmu.

Projekat će se nalaziti sjeverozapadno od Rijada na području od 19 kvadratnih kilometara na raskrsnici puteva kralja Salmana i kralja Khalida.

Uključit će 104.000 stambenih jedinica, 9.000 hotelskih soba, preko 980.000 kvadratnih metara prodajnog prostora i 1,4 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora, navodi se u saopštenju.

Centralna struktura Mukaaba bit će “dovoljno velika da primi 20 zgrada Empire State”.

‘Nova Kaaba’

Projekat će saudijskoj ekonomiji dodati 180 milijardi rijala (48 milijardi dolara) i “stvoriti 334.000 direktnih i indirektnih radnih mjesta”, navodi se u saopštenju za javnost. Trošak ogromnog projekta nije spomenut.

Novi Murabba je bio naširoko ismijavan od strane korisnika društvenih mreža.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Čestitam bilo kojoj beskrupuloznoj konsultantskoj firmi koja će sledeće godine zaraditi divan novac za predstavljanje Saudijaca na The Tesseractu“, tvitovao je novinar Gregg Carlstrom, misleći na kockastu strukturu koja se pojavljuje u Marvelovom filmskom univerzumu.

Nekoliko korisnika uporedilo je Mukaab sa Borg kockom, vrstom svemirskog broda iz franšize Zvjezdanih staza.

Mukaab je također bio oslonjen na stubove zbog svoje sličnosti s najvažnijom kockastom strukturom u Saudijskoj Arabiji: Kaabom. Muslimani širom svijeta okreću se pri molitvi prema kocki u centru Velike džamije u Meki i obilaze je tokom hadža i umre.

„Izgradnja nove Kaabe isključivo posvećene kapitalizmu malo je previše uz nos“, rekao je reporter Intercepta Murtaza Hussain.

„Čini se da prijestolonasljednik gradi svoju Kabu. Hoće li je primijeniti kao novu kiblu za vjernike?” tvitovao je akademik Asad Abu Khalil.

To nije prvi geometrijski izazovan grandiozni projekat koji je Saudijska Arabija najavila posljednjih godina.

Kraljevstvo je takođe najavilo skijalište sa presavijenim vertikalnim selom, gradom u pravoj liniji od 170 km i gradom sa osam strana koji lebdi na vodi. Bilo je samo pitanje vremena kada će u mješavinu dodati i ogromnu kocku.

Svi ti projekti bit će smješteni u Neomu, megagradu vrijednom 600 milijardi dolara koji organizatori proglašavaju 33 puta većim od New Yorka.

U četvrtak su mediji izvjestili da je najmanje 47 pripadnika plemena Howeitat u Saudijskoj Arabiji uhapšeno ili pritvoreno zbog otpora deložaciji kako bi se napravio put za megagrad.

(TBT, MEE)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Liječenje donacijama, umjesto iz Fonda solidarnosti u Federaciji BiH

Liječenje donacijama, umjesto iz Fonda solidarnosti u Federaciji BiH

Devet tihih znakova da se trebate bolje brinuti za sebe i svoje tijelo

Devet tihih znakova da se trebate bolje brinuti za sebe i svoje tijelo