in

NA POMOLU NOVA AFERA NA UNIVERZITETU U SARAJEVU: Istražuje se napredovanje rektora Škrijelja, nije ispunjavao osnovne uslove (VIDEO)

NA POMOLU NOVA AFERA NA UNIVERZITETU U SARAJEVU: Istražuje se napredovanje rektora Škrijelja, nije ispunjavao osnovne uslove (VIDEO)
Slatka-Tajna.Eu
NA POMOLU NOVA AFERA NA UNIVERZITETU U SARAJEVU: Istražuje se napredovanje rektora Škrijelja, nije ispunjavao osnovne uslove (VIDEO)

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/02\/rifat_skrijelj_sporni_diploma.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/02\/rifat_skrijelj_sporni_diploma.jpg”,”caption”:”Rifat \u0160krijelj”,”bg”:”a09488″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/02\/rifat_skrijelj10.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/02\/rifat_skrijelj10.jpg”,”caption”:”Rifat \u0160krijelj”,”bg”:”dbcbbd”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2023\/02\/rifat_skrijelj12.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2023\/02\/rifat_skrijelj12.jpg”,”caption”:”Rifat \u0160krijelj”,”bg”:”62564f”}]

Na pomolu nova afera na Univerzitetu u Sarajevu: Istražuje se napredovanje rektora Škrijelja, nije ispunjavao osnovne uslove

Istraga Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), kojom su utvrđena nezakonita akademska napredovanja najmanje 12 nastavnika i saradnika sa fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu u periodu od 2018. do 2022. godine, dok je dužnost rektora obnašao Rifat Škrijelj, rezultirala je službenom istragom koja je istražitelje dovela upravo do Škrijelja.

I Škrijelj je, na isti način na koji je to omogućio drugima tokom njegovog rukovođenja Univerzitetom, došao do akademskog unapređenja u zvanje vanrednog profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu, iako, pokazuju rezultati dosadašnje istrage, nije ispunjavao uvjete za to.

Aktuelni rektor Univerziteta u Sarajevu je izabran u zvanje vanrednog profesora 27. decembra 2002. godine, iako nije ispunjavao sve kriterije propisane Zakonom o visokom obrazovanju.

Naime, član 112. Zakona o visokom obrazovanju, koji tretira uslove za izbor u akademska zvanja, propisuje da je za izbor u zvanje vanrednog profesora neophodno, između ostalog, imati „minimalno pet naučnih radova objavljenih u priznatim publikacijama nakon izbora u zvanje docenta, od čega su dva naučna rada objavljena u publikacijama indeksiranim u relevantnim naučnim bazama“.

alt

U Prijedlogu komisije o izboru kandidata, kojeg potpisuje prof. dr. Avdo Sofradžija, se navodi da je Škrijelj „objavio 25 naučnih i stručnih radova, jedan srednjoškolski udžbenik i jednu (zapaženu) naučnu monografiju“.

Međutim, navod Sofradžije ne odgovara činjenicama, što potvrđuje i dokument Javne agencije za istraživačku djelatnost Republike Slovenije od 27. decembra 2006. godine, kojeg potpisuje tadašnji zamjenik direktora te institucije Janez Slak.

alt

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„U vezi sa Vašim dopisom smo provjerili da li se ime Rifet Škrijelj pojavljuje u bazi indeksiranih časopisa. Koristili smo bazu Web of science, koju naša agencija koristi za pregled citiranosti istraživača. Pregledali smo sve baze podataka i vremenski interval za sve godine koje uzima u obzir Web of Science, od 1970. do 2006, i nismo našli nijedan pozitivan rezultat, ni za prezime Škrijelj, ni za prezime Skrijelj“, navodi se u dopisu.

U formularu sa podacima o nastavničkim zvanjima na visokoškolskim ustanovama Univerziteta u Sarajevu, kojeg potpisuje profesor Sofradžija, se navodi da je Škrijelj do trenutka imenovanja u zvanje vanrednog profesora imao ukupno sedam naučnih radova u indeksiranim časopisima.

alt

Taj formular nije potpisao prof. dr. Mihael J. Toman sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, koji je bio član komisije zadužene za izbor Škrijelja na mjesto vanrednog profesora. Profesor Toman u dopisu navodi da tu tabelu nije „ni vidio ni potpisao“.

„Potpisnik je samo prof. dr. Avdo Sofradžija, inače predsjednik i član navedene ocjenjivačke komisije koja je pripremila izvještaj. Za netačnost tabele nisam odgovoran“, navodi prof. dr. Toman.

Iako nije imao naučne radove objavljene u publikacijama indeksiranim u relevantnim naučnim bazama, Škrijelj je 2002. godine stekao zvanje vanrednog profesora, a 2009. godine i redovnog profesora, iako prvi tragovi njegovog akademskog rada u relevantnim naučnim bazama potječu tek iz 2010. godine, što otvara pitanje legalnosti njegovog napredovanja i u zvanje redovnog profesora.

alt

Sva dokumentacija vezana za Škrijeljevo akademsko napredovanje trenutno je predmet istrage, nakon koje bi trebalo biti jasnije na koji način je aktuelni rektor ostvario svoj akademski uzlet, od doktoriranja 1995. godine, preko izbora u zvanje docenta već naredne godine, zatim izbora u vanrednog i redovnog profesora, dekana Prirodno-matematičkog fakulteta 2011. godine, pa sve do izbora na poziciju rektora Univerziteta u Sarajevu 2016. godine.

(SB)

alt


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zašto crvena boja obilježava ljubav i kakav stajling ide za Dan zaljubljenih?

Zašto crvena boja obilježava ljubav i kakav stajling ide za Dan zaljubljenih?

Roditeljska kuća i Udruženje “Srce za djecu”: Uz njih je bitka malih heroja lakša / Bljesak.info

Roditeljska kuća i Udruženje “Srce za djecu”: Uz njih je bitka malih heroja lakša / Bljesak.info