in

Prije 165 godina djevojčici u Lourdesu ukazala se Blažena Djevica Marija / Bljesak.info

Prije 165 godina djevojčici u Lourdesu ukazala se Blažena Djevica Marija / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Prije 165 godina djevojčici u Lourdesu ukazala se Blažena Djevica Marija / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Laudato / Gospa Lurdska

Na današnji dan prije 165 godina, 11. veljače 1858. ukazala se, prema vjerovanju, Blažena Djevica Marija 14-godišnjoj djevojčici Mariji-Bernardici Soubirous u Lourdesu u Francuskoj po prvi put.

Slijedilo je još 17 ukazanja istoj djevojčici. Lourdes je ubrzo postao cijenjeno mjesto hodočašća. Od tada pa do danas registrirano je 67 čudesnih izlječenja.

Svetica kojoj se Gospa ukazala u Lourdesu, sv. Bernardica Soubirous rođena je 7. siječnja u siromašnoj obitelji lokalnog mlinara. Lourdes je gradić na jugu Francuske, u podnožju Pireneja. Taj je dio Francuske poznat pod povijesnim nazivom Gaskonja.

Bila je najstarija od devetero djece, krštena u mjesnoj župnoj crkvi 9. siječnja 1844., na godišnjicu braka svojih roditelja. Kao dijete bila je vrlo krhkog zdravlja te je bolovala od astme.

Nakon što je 1855. preboljela koleru, počela je zaostajati rastom. Sa svojom obitelji živjela je u prizemlju kuće Sajous. Budući da je bila najstarije dijete u obitelji, nije išla u školu te je zbog toga bila nepismena.

Jednoga dana, dok je s drugom djecom išla skupljati drva za ogrjev u blizini rijeke Gave, kod špilje Massabielle 11. veljače 1858. ukazala joj se Djevica Marija. Bernardica o tome svjedoči:

“Jednog dana pođoh k obali rijeke Gave brati drva s dvije djevojčice, kadli začuh nekakav šum. Okrenuh se k livadi, ali ne vidjeh da bi se stabla iole micala. Nato podigoh glavu i ugledah pećinu. I opazih Gospođu odjevenu u bijele haljine: bila je obučena u bijelo i opasana plavim pojasom, a na svakoj je nozi imala žutu ružu, iste boje kao i njezina krunica.”

Video: MJESTO GDJE ČUDA NE PRESTAJU

Mjesto ukazanja u Lourdesu postalo je jedno od najslavnijih katoličkih hodočasničkih mjesta u cijelom svijetu. Godišnje Lourdes posjeti pet do šest milijuna vjernika. Papa sv. Ivan Pavao II. bio je u Lourdesu osobno dva puta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Katolička crkva smatra da se Isus Krist i Blažena Djevica Marija mogu ukazivati ljudima jer su na Nebo uzneseni ne samo dušom nego i tijelom, pa stoga mogu biti vidljivi ljudskim bićima.

U šesnaestom ukazanju, 25. ožujka, Marija se predstavila: “Ja sam Bezgrešno Začeće”.

Bio je to presudan podatak za priznavanje autentičnosti Bernardičinog viđenja. Naime, samo 4 godine ranije, 1854., papa Pio IX proglasio je dogmu o Marijinom bezgrešnom začeću (bulom “Ineffabilis Deus”).

U ono vrijeme rijetko tko je znao da se u Rimu raspravlja o pitanju bezgrešnog začeća. Svim crkvenim istražiteljima bilo je potpuno jasno da neuka i nepismena pastirica nije sama mogla izmisliti niti razumjeti važnost imena koje joj je “draga Gospođa” rekla u viđenju.

Bernardica je pretrpjela mnoga sumnjičenja, ispitivanja i prezir. Kada je smatrala da je izvršila svoju zadaću, stupila je u samostan u Neversu, gdje je umrla 16. travnja 1879. godine. Njezino neraspadnuto tijelo počiva u samostanskoj crkvi.

Papa Pio XI proglasio ju je 1925. blaženom, a 1933., na blagdan Bezgrešnog Začeća, svetom. Zaštitnica je bolesnika, siromaha, pastirica i pastira, Lourdesa, te mnogih župa i crkava diljem svijeta.

Na današnji dan Katolička crkva slavi blagdan Gospe Lurdske, u spomen na prvo ukazanje.

OPŠIRNIJE


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Proizvodnja veganske čokolade u unutrašnjosti Dalmacije

Proizvodnja veganske čokolade u unutrašnjosti Dalmacije

Sakrio se ispod stola u hotelskoj sobi i preživio ispod ruševina sa 12 maslina

Sakrio se ispod stola u hotelskoj sobi i preživio ispod ruševina sa 12 maslina