in

Otvoren niz pitanja ljudskih prava i diskriminacije

Otvoren niz pitanja ljudskih prava i diskriminacije
Slatka-Tajna.Eu
Otvoren niz pitanja ljudskih prava i diskriminacije

Pravobraniteljica reagirala na slučaj ‘Zambija’

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Reakcije javnosti na slučaj hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji otvorile su niz pitanja ljudskih prava i diskriminacije, upozorila je u petak pučka pravobraniteljica, a poručila je i kako se problemi u proceduri posvojenja ne mogu automatski smatrati trgovanjem ljudima.

U javnosti su prisutni i govor mržnje, rasizam i transfobija, a olako se poistovjećuju problemi u proceduri međudržavnog posvojenja s kaznenim djelom trgovanja ljudima, iako je razlika između njih velika. Takva atmosfera negativno utječe i na druge građane, posebno kada takvoj atmosferi pridonose i javne osobe čije poruke stižu do većeg broja ljudi, navodi u priopćenju pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Posebno, kaže, zabrinjavaju slučajevi u kojima građani ulažu dodatni napor kako bi zambijske institucije, javnost i medije upozorili da se među pritvorenicima nalazi transrodna osoba, čime ga potencijalno i dovode u opasnost, s obzirom na položaj transrodnih osoba u Zambiji na koje upozorava i nacionalna institucija za ljudska prava Zambije.

Strah, nesigurnost, stigmatizacija

U javnosti se uz informacije o sudskom postupku, već tjednima objavljuju i životne okolnosti tih osoba, brojni komentari na portalima i društvenim mrežama uključuju rasizam, ksenofobiju, homofobiju i transfobiju… Takve objave, osim na osobe uključene u ovaj slučaj, negativno utječu i na druge osobe koje žive u RH, uključujući već posvojenu djecu putem međudržavnog posvojenja i njihove posvojitelje, ali i druge hrvatske građane te mogu poticati na njihovu diskriminaciju.

Tomu svjedoče i roditelji odnosno obitelji u Hrvatskoj koje su već prošle proceduru međudržavnog posvojenja iz afričkih država, kod kojih ovakve poruke izazivaju strah i nesigurnost, a izloženi su i stigmatizaciji, čemu se treba suprotstaviti.

Mediji trebaju poštovati dostojanstvo svakog čovjeka

Pučka pravobraniteljica građane poziva da se suzdrže od takvih komentara koji mogu biti ponižavajući ili poticati stereotipe, diskriminaciju, mržnju i nasilje. Podsjeća kako mediji osim što su dužni prenositi vijesti na način koji poštuje dostojanstvo svakog čovjeka, imaju i obvezu prema Zakonu o elektroničkim medijima poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju.

U kontekstu ovog slučaja nije zanemarivo da se sam postupak međudržavnog posvojenja u slučajevima kada države nisu potpisnice Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, iz perspektive zaštite prava djeteta pokazao manjkavim.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Međutim, ističe pravobraniteljica Šimonović Einwalter, sami građani ne mogu snositi odgovornost za nejasnoće i manjkavosti procedura i propisa koje donosi država, a slijedom toga ni posvojitelji u pogledu procedura koje su bile na snazi dok su regulirali posvojenje. Apelira da se poštuju prava, privatnost i dostojanstvo i djece koja su prije posvojena i njihovih posvojitelja.

Pučka pravobraniteljica otvorila je više predmeta vezano za taj slučaj, u kojima prati postupanje nadležnih državnih tijela. Među ostalim, pisala je i Komisiji za ljudska prava Zambije, koja je nezavisna institucija za zaštitu i promicanje ljudskih prava, pozivajući se na njihova izvješća o stanju u zatvorskom sustavu, arbitrarno lišavanje slobode te ugroze za transrodne osobe te tražeći pomoć i zaštitu ljudskih prava naših građana, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kako da neutrališite miris bijelog luka na rukama

Kako da neutrališite miris bijelog luka na rukama

CUPRA zvanično stigla na tržište Bosne i Hercegovine

CUPRA zvanično stigla na tržište Bosne i Hercegovine