in

Brojne UNESCO lokacije u opasnosti nakon razornih potresa / Bljesak.info

Brojne UNESCO lokacije u opasnosti nakon razornih potresa / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Brojne UNESCO lokacije u opasnosti nakon razornih potresa / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:FENA / Brojne UNESCO lokacije u opasnosti nakon razornih potresa

Razorni potresi u Turskoj i Siriji oštetili su važna povijesna mjesta, uključujući drevni grad Alep na sjeverozapadu Sirije koji je već bio “u opasnosti” od građanskog rata, javlja CNN.

Grad, koji je 1986. upisan na Listu svjetske baštine Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), nalazi se na Listi svjetske baštine u opasnosti od 2013. zbog sukoba u Siriji, zajedno s pet drugih lokacija u zemlji.

UNESCO je u utorak priopćio da će pružiti pomoć oštećenim mjestima kulturne baštine u Siriji i Turskoj te izrazio sućut obiteljima žrtava katastrofe.

UN-ova kulturna organizacija bila je “posebno zabrinuta” zbog situacije u drevnom gradu Alepu.

”U citadeli su zabilježena značajna oštećenja. Zapadni toranj starog gradskog zida se srušio, a nekoliko zgrada u tržnicama je oslabljeno”, objavio je UNESCO u priopćenju za javnost.

Sirijska Glavna uprava za antikvitete i muzeje (DGAM) objavila je na Facebooku da je citadela iz 13. stoljeća “pretrpjela manju i umjerenu štetu u kojoj su pali dijelovi otomanskog mlina, postoji pucanje i padanje dijelova sjeveroistočne odbrambene ograde. Veliki dijelovi kupole svjetionika džamije Ayubi također su pali, ulazi u dvorac su oštećeni, kao i dijelovi kamena, uključujući ulaz u kraljevsku obrambenu kulu, te pročelje osmanskog skloništa”.

Poznati drevni grad Alepo ozbiljno je oštećen u ratu, ali je nakon radova na rekonstrukciji ponovno otvoren 2018. DGAM navodi da su artefakti unutar Nacionalnog muzeja u Alepu oštećeni u potresu u ponedjeljak.

U Turskoj se nekoliko zgrada srušilo na lokaciji UNESCO-ove tvrđave Diyarbakır i kulturno-povijesnog krajolika Hevsel Gardens, navodi UNESCO. To mjesto je važno središte rimskog, sasanidskog, bizantskog, islamskog i osmanskog razdoblja.

UNESCO je priopćio da s partnerima radi na početnom pregledu oštećenja na mjestima baštine i da je u procesu sastavljanja “preciznog popisa štete s ciljem brzog osiguranja i stabilizacije tih mjesta”.

Druga mjesta svjetske baštine u blizini epicentra potresa koja bi mogla biti pogođena uključuju Göbekli Tepe, Nemrut Dağ i Tell of Arslantepe u Turskoj, ustvrdio je UNESCO.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Da li srčani bolesnici trebaju da čiste snijeg

Da li srčani bolesnici trebaju da čiste snijeg

Šta treba znati o masakru na sarajevskoj pijaci Markale?

Šta treba znati o masakru na sarajevskoj pijaci Markale?