in

Imamo prave temelje na kojima ćemo graditi i ubrzati daljnji rast UniCredit bank

Imamo prave temelje na kojima ćemo graditi i ubrzati daljnji rast UniCredit bank
Slatka-Tajna.Eu
Imamo prave temelje na kojima ćemo graditi i ubrzati daljnji rast UniCredit bank

#OnePraveRazliku

Implementacija našeg „robota“ podržava finansijsku analizu, pružajući trogodišnje analize i trendove glavnih finansijskih parametara.

Najveću zaslugu za postizanje ovako važnih titula nose naši uposlenici, a posebnu zahvalnost osjećamo prema našim klijentima, kaže Amina Mahmutović

Prije kraja 2022. godine u UniCredit Bank Mostar stiglo je važno priznanje – međunarodni časopis The Banker proglasio je UniCredit Bank Mostar Bankom godine u Bosni i Hercegovini. Izbor vodeće finansijske publikacije u vlasništvu Financial Timesa, predstavlja značajno priznanje za rad i dostignuća finansisjkih institucija, te stoga ne čudi što vodeći ljudi UniCredit Banka Mostar, kao i sami uposlenici, ovu nagradu smatraju iznimno važnom. Sa predsjednicom Uprave UniCredit Bank Mostar Aminom Mahmutović razgovarali smo o značaju ovakvih nagrada, o poslovnim poduhvatima u prošloj godini, planovima, analizirali položaj i značaj banaka u postcovid vremenu, a razgovarali i o potrebi društveno korisnog rada u ovim turbulentnim vremenima. Jedan od razloga za ovaj razgovor je svakako i pokroviteljstvo UniCredit banke Mostar projektu ONE PRAVE RAZLIKU koji je u 2022. godini proveo Business magazine.

BM: Klijenti i tržište vas kontinuirano prepoznaju kao pouzdanog partnera. Nagrada The Banker magazina za Banku godine u BiH, potvrda je truda i rada Banke, a vjerujemo da ovakav vid priznanja ima poseban značaj za Vas.

MAHMUTOVIĆ: Priznanja i nagrade uvijek su podsticaj da budemo još bolji, a poseban značaj imaju kada dođu kao kruna na još jednu uspješnu, izuzetno zahtjevnu poslovnu godinu. Nama su naši klijenti uvijek najveći motiv za rad, cilj nam je osigurati najbolju uslugu za naše klijente, praćenu izvanrednim iskustvom i profesionalnom brigom. Počastvovana sam priznanjem The Banker magazina, koji izdvaja našu visokokvalitetnu uslugu, odlično korisničko iskustvo, predanost inovacijama, kao i podršku razvoju privrede, te vrijedne napore u osnaživanju razvoja lokalne zajednice.

Osim The Banker magazina, ponijeli smo i brojna priznanja magazina Euromoney i Global Finance, koja nas svake godine posebno obraduju, jer biti među najboljim globalnim igračima na ovom području još je jedan od primjera kako kvalitetno UniCredit može asistirati kompanijama u Bosni i Hercegovini u njihovom rastu i prosperitetu.

Najveću zaslugu za postizanje ovako važnih titula nose naši uposlenici, a posebnu zahvalnost osjećamo prema našim klijentima. Mi postojimo kako bismo im pružili podršku kroz sve izazove s kojima se suočavaju i bez obzira na izazove koji nam predstoje, čvrsto vjerujemo da kao vodeća bankarska institucija trebamo biti primjer podrške klijentima i ekonomiji.

BM: UniCredit Bank ima jasnu misiju koju komunicirate, a to je osnaživanje razvoja zajednica. Zajednice su i nakon pandemije trebale vašu podršku više nego ikada, zbog brojnih izazova s kojima se i dalje suočavaju. Kako ste ispunili svoju misiju? Na koje poduzete aktivnosti ste naročito ponosni?

MAHMUTOVIĆ: Dorasti takvom zadatku i ispuniti svoju misiju mogli smo postići samo doprinosom svakoga od nas. Naša bit postojanja jeste da podržavamo naše klijente i naše zajednice. Nastojali smo obezbijediti konkretna rješenja za klijente koji osjećaju posljedice pandemije na svoje poslovanje. Sarađivali smo s ministarstvima na realizaciji kreditnih linija potpisanih sa Kantonom Sarajevo, Kantonom Tuzla, te Unsko-sanskim kantonom, uz subvenciju troškova kamate za klijente s ciljem podsticaja razvoja male privrede.

Nadalje, nastavili smo s podrškom velikom broju malih i srednjih preduzeća u sektoru turizma te smo im, potpisivanjem Plana podrške s USAID Turizmom, pružili pristup nužno potrebnim sredstvima za održavanje poslovanja i očuvanje radnih mjesta. Istakla bih i partnerstvo s Njemačkom razvojnom bankom (KfW), koje će u značajnoj mjeri imati pozitivan efekat na mikro, mala i srednja preduzeća te im omogućiti da kroz finansijsku potporu, bez troškova kamate i naknade, saniraju negativne posljedice uzrokovane pandemijom, ojačaju svoju poziciju na tržištu te nastave put daljnjeg rasta i razvoja za dobrobit lokalnih zajednica u kojima posluju. Postali smo i partner projekta finansiranja digitalizacije malih i srednjih kompanija u okviru Go Digital in BiH, EBRD programa u Bosni i Hercegovini. Osim što će male i srednje kompanije poboljšati svoju produktivnost te smanjiti troškove i poboljšati energetsku efikasnost, ujedno će imati priliku ostvariti finansijski benefit koji se isplaćuje po uspješnoj verifikaciji projekta. Sigurna sam da će mnogobrojna preduzeća iskoristiti ovu priliku i ojačati konkurentnost kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, ulažući u inovativne tehnologije, vještine i usluge, kako bi rasli na održivim osnovama.

BM: Ističete da digitalizacija čini osnovu vaše strategije i svojim klijentima pružate najbolje proizvode i usluge u klasi. Možete li nam navesti neka od digitalnih rješenja koja ste lansirali tokom godine?

MAHMUTOVIĆ: Naš dugoročni rast i uspjeh izgrađen je na čvrstim temeljima UniCredit-a i ambicioznom planu digitalizacije. Preduzeli smo mjere za provođenje promjena na sljedeća tri stuba: pojednostavljenje, digitalizacija i usmjerenost na klijenta te sa zadovoljstvom mogu reći da naši rezultati doprinose unaprjeđenjima na više razina.

Digitalizacija nosi mnogo benefita i koristi, ali je pred nama još mnogo posla, kako u zakonskom okviru koji je velika kočnica digitalne transformacije, tako i u promjeni navika u smjeru pozitivnih promjena koje digitalizacija donosi. Paralelno, radimo intenzivno na simplifikaciji procesa i usluga kako bismo našim klijentima, kroz prednosti koje nudimo, obezbijedili najbolje korisničko iskustvo, a istovremeno našim zaposlenicima otvorili mogućnosti za snažno usavršavanje svojih kompetencija. Upravo stubovi koje sam ranije spomenula, pokazuju da imamo prave temelje na kojima možemo graditi i ubrzati naš daljnji rast.

Kontinuirano unapređujemo m-ba aplikaciju i to su prepoznali kako naši klijenti, tako i stručna javnost te već treću godinu zaredom nosimo titulu najbolje mobilne aplikacije prema izboru magazina Banke&Biznis u okviru godišnje dodjele nagrada Zlatni BAM. Mogućnost upravljanja budžetom i kategorizacija troškova, informacije na jednom mjestu o svim računima i drugim aktiviranim uslugama, podjela transakcija na rate, pregled PIN kodova kartica, podešavanje dnevnih limita, aktiviranje kartica kroz aplikaciju bez dolaska u poslovnicu, kao i obavijesti o provedenim transakcijama po računu, funkcionalnosti su kojima aplikacija omogućava klijentima jednostavnije korištenje digitalnih usluga.

U radu s velikim korporativnim klijentima smo simplificirali proces pripreme dokumentacije tako što smo kreirali RPA (Robotic Process Automation – robot), koji nam pomaže u generiranju dokumenata te osigurava bržu izradu kreditne dokumentacije, povećavajući naše ukupno vrijeme isporuke.

Titulu najpoželjnijeg poslodavca u finansijskom sektoru s ponosom nosimo posljednjih 13 godina

BM: Spomenuli ste robotizaciju. Šta robotizacija predstavlja u bankarskom svijetu i kako može olakšati svakodnevno poslovanje?

MAHMUTOVIĆ: Automatizacija poslovnih procesa nije ništa drugo nego sagledavanje procesa, snimanje tj. iscrtavanje istih te stavljanje tih procesa u “robotske ruke”, koji će umjesto zaposlenika raditi sve pozadinske radnje. Tako su kolegice i kolege u potpunosti orijentirani na klijenta, na savjetodavne usluge, jer su oslobođeni administrativnih procesa koji zahtijevaju vrijeme i podložni su greškama.

Zahvaljujući našim mladim IT stručnjacima, sada možemo pratiti efekat uživo koji dolazi od oko 90 posto automatiziranog unosa podataka na poslovnoj strani. Dodatno, implementacija našeg „robota“ podržava finansijsku analizu, pružajući trogodišnje analize i trendove glavnih finansijskih parametara. Konačno, robotikom smo postigli i bolji kvalitet podataka. Zahvaljujući pojednostavljenju prestigli smo, kako lokalne, tako i Grupne ciljeve. Radujemo se pokretanju više inicijativa za pojednostavljenje u budućnosti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










BM: Značaj društveno odgovornog poslovanja u posljednjih nekoliko godina prepoznat je u različitim sektorima, pa tako i u finansijskom. Društvena odgovornost banaka i drugih finansijskih institucija prepoznata je kao nužna. Kako je UniCredit ostvario svoj napredak na ovom polju i pokazao svoju odgovornost na Grupnom i lokalnom nivou?

MAHMUTOVIĆ: Napravili smo napredak na našem putu ka održivijoj budućnosti. Na Grupnom nivou nastavljamo da ostvarujemo napredak u smanjenju vlastitih emisija i ciljamo na to da u potpunosti izbacimo plastične predmete za jednokratnu upotrebu u našim zgradama do kraja ove godine. Pridružili smo se Net-Zero Banking Alliance-u, poboljšali smo našu politiku uglja, nafte i plina, podržavajući finansiranje zelenih aktivnosti za one kompanije koje su se aktivno uključile u fazu ukidanja uglja i potpisali smo Tobacco Free Finance Pledge i obavezali se na finansijsko zdravlje i inkluziju u okviru UNEP-FI inicijative.

Strategija UniCredit Unlocked strateškog plana, stavlja ESG u centar svih naših odluka i akcija: od životne sredine, preko upravljanja, pa do načina na koji podržavamo zajednice u kojima poslujemo. U sklopu procesa uništenja arhivske građe, recikliramo oko 50 tona papira, uz aktivnosti smanjenja i potpunog eliminiranja upotrebe papira. Našim ekološkim misijama podržavamo aktivnosti ronilačkih klubova pri čišćenju jezera i rijeka u Bosni i Hercegovini, gdje se i volonterski priključujemo kako bismo dali svoj doprinos čistoj i zdravoj budućnosti, a odgovornim djelovanjem sortiranja otpada u upravnim zgradama, dajemo doprinos smanjenju količine miješanog otpada na odlagalištima.

UniCredit Bank kontinuirano sprovodi i finansijske edukacije namijenjene našim sugrađanima, kako bi bili dobro informirani o finansijskim i ekonomskim temama te samostalno i promišljeno pristupati odlukama o finansijskim proizvodima. S ponosom bih istakala naš Mini MBA program namijenjen studentima završnih godina ekonomskih fakulteta u Bosni i Hercegovini, kojim smo pružili dodatnu nadogradnju znanja kroz praktično iskustvo naših stručnjaka kako iz Banke tako i iz Grupe UniCredit.

Neizmjerno sam ponosna na našu kampanju Moj krug podrške koju sprovodimo već četvrtu godinu za redom, s ciljem da probudimo svijest o važnosti prevencije i brige o ženskom zdravlju. Kako bismo proširili doprinos ovogodišnje pink misije, krenuli smo s finansijskim edukacijama i za članice Udruga iz mreže Think Pink širom Bosne i Hercegovine. Cilj nam je povećati nivo finansijske pismenosti svake žene uz proširenje dugoročnih programa edukacije i promocije zdravlja.

BM: Kao kompanija posvećujete dosta pozornosti na promociju dobrobiti Vaših zaposlenika. Možete li nam reći više o aktivnostima usmjerenim upravo na brigu o Vašim zaposlenicima?

MAHMUTOVIĆ: Naši ljudi će uvijek biti naše najveće bogatstvo, a osigurati dovoljno izazovno okruženje i podršku u njihovim karijerama, mjerilo je našeg poslovnog uspjeha. Titulu najpoželjnijeg poslodavca u finansijskom sektoru s ponosom nosimo posljednjih 13 godina, što je odraz opredjeljenja za dobrobit naših zaposlenika te za inovativno, inkluzivno radno mjesto koje nagrađuje, a koje smo zajedno izgradili. Ujedno je i jedan u nizu dokaza da, osim odličnih poslovnih rezultata, svojim zaposlenicima pružamo ugodno mjesto za rad, razvijajući kompetencije i omogućavajući stalni napredak, s posebnom pažnjom na zadovoljstvo radnika.

Opće je poznato da je kompanija dobra onoliko koliko su dobri njeni ljudi. S obzirom na to da su upravo ljudi naš najveći kapital, a briga jedna od temeljnih vrijednosti UniCredit Grupe, kreirali smo kartu benefita i mogućnosti koje naši uposlenici ostvaruju kao dio UniCredit tima.

Neki od tih benefita su fiksna i varijabilna naknada, prilike za učenje i razvoj kao što su Onboarding programi, specijalizirane edukacije za određena radna mjesta, kontinuirane edukacije, Up-skilling program, FitPath program, odnosno briga za fizičko i mentalno zdravlje, mogućnost za hibridni način rada kao i klizno radno vrijeme te mogućnost promocije, internih kretanja kao i internacionalna karijera u UniCredit Grupi. Osim toga, omogućavamo našim radnicima plaćeni dopust u skladu s Pravilnikom o radu za stupanje u brak, rođenje djeteta za očeve, prvi dan vrtića i škole za roditelje, selidbu, dobrovoljno darivanje krvi, pripremu i polaganje stručnog ispita, volontiranje u dobrovoljnim akcijama koje organiziramo, a koje sam prethodno spominjala, njegu teže bolesnog člana obitelji te novčanu pomoć kao podršku u teškim životnim trenucima.

Cilj je postati banka za europsku budućnost

BM: Koji su planovi UniCredita u godini koja je pred nama?

MAHMUTOVIĆ: Nema dileme da je pred nama još jedna izazovna poslovna godina za koju smo već počeli da se pripremamo. U nadolazećem razdoblju prilagodit ćemo se makro-ekonomskim prilikama, te nastaviti podržavati naše klijente i zajednice čiji smo dio, kako bismo osigurali održivost našeg poslovanja. Trudit ćemo se osigurati da transakcije koje obavljamo budu efikasne u korištenju našeg kapitala i naravno, pružati klijentima rješenja i usluge koje im pomažu da se suoče s izazovima koji nas čekaju.

Istovremeno, ostvarujemo našu ambiciju da postavimo nova mjerila za bankarstvo, neumorno radeći kako bismo služili svim našim partnerima. Znamo da je uspjeh naših klijenata, naših dioničara i naših ljudi neraskidivo povezan, a najbolja poslovna strategija za našu banku je upravo zadovoljstvo svih uključenih strana.

Na Grupnom nivou smo postavili cilj da postanemo banka za europsku budućnost. Naša sposobnost da ostvarimo ovaj cilj ne počiva izvan naše Banke – ona je unutar nas. Ostat ćemo predani toj misiji, za našu budućnost, za našu djecu i za budućnost Europe.

Za kraj, svim Vašim čitateljima i našim klijentima upućujemo najiskrenije želje za Novu 2023. godinu! Neka Vam Nova godina bude obilježena zadovoljstvom, uspjehom i novim dostignućima.

ONE PRAVE RAZLIKU su poslale pravu poruku

BM: Unicredit banka je proteklu godinu sponzorirala rubriku ONE PRAVE RAZLIKU u Business magazine kojom se željelo kontinuirano ukazivati na rodnu (ne)ravnopravnost u poslovnom svijetu i to na način predstavljanja žena koje su u svojim industrijama uspjele doći do vrha, te na taj način pokazati generacijama koje dolaze da su žene, sa svim svojim osobinama, izuzetno bitan resurs svakog društva. I razgovor sa Vama, kao predsjednicom Uprave Unicredit banke, dokaz je da biti žene ne znači pristajanje na unaprijed određenu ulogu. Da li smo uspjeli poslati poruke koje smo i mi i Vi željeli ovom rubrikom?

MAHMUTOVIĆ: Izuzetno mi je drago da smo podržali rubriku ONE PRAVE RAZLIKU. Na ovaj način, javnost se mogla upoznati sa ženama koje svojim radom i djelima pokazuju da zaista mogu sve. I da je sve to moguće u Bosni i Hercegovini, u svim sferama života – od nauke, kulture, pa do privrede i ekonomije. Vrlo je važno da govorimo o uspjesima i promoviramo uspješne priče, koje su motivirajuće i pružaju dodatni podsticaj ljudima koji kreiraju nove vrijednosti, tako potrebne Bosni i Hercegovini.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prednosti boravka u tišini

Prednosti boravka u tišini

Osmero Hrvata zaustavljeno u zračnoj luci u Zambiji i vraćeno u pritvor

Osmero Hrvata zaustavljeno u zračnoj luci u Zambiji i vraćeno u pritvor