in

I u ponedjeljak gdjegod vjetrovito, te barem djelomice sunčano, ali i hladnije

I u ponedjeljak gdjegod vjetrovito, te barem djelomice sunčano, ali i hladnije
Slatka-Tajna.Eu
I u ponedjeljak gdjegod vjetrovito, te barem djelomice sunčano, ali i hladnije

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

“Novi tjedan obilježit će hladno i suho vrijeme. Sunca neće nedostajati, ali će ono biti zubato.

Jutarnja temperatura zraka u nizinama unutrašnjosti često ispod -5 °C, u gorju ponegdje i ispod -10 °C, a jutarnji temperaturni “minusi” bit će česti i na obali. Stoga je na snazi ove zime u većini Hrvatske prvo upozorenje za hladni val koji može djelovati na zdravlje.

I dnevna temperatura bit će ispod prosjeka za doba godine – najviša dnevna na kopnu će jedva porasti na 1, 2 °C, osobito do sredine tjedna. Osjet hladnoće još će dodatno naglašavati i povremeno umjeren sjeveroistočnjak, a na Jadranu bura, koja će do srijede mjestimice biti jaka uz olujne udare.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Zanimljiva i korisna nekima može biti i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a:

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u ponedjeljak barem djelomice sunčano, ali i osjetno hladnije, ponegdje još vjetrovito

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “U ponedjeljak na istoku Hrvatske ujutro osjetno hladnije nego u nedjelju, uz temperaturu između -7 i -5 °C. Danju barem djelomice sunčano, no temperatura će porasti tek na 1 °C uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Sjevernjak i sjeveroistočnjak će mjestimice puhati i u središnjoj Hrvatskoj. Bit će prilično hladno – najniža temperatura -5 ili -6 °C, a najviša od 0 do 2 °C. Prijepodne će prevladavati sunčano, od sredine dana pak oblačnije.

Povremeno više oblaka i u gorju i na sjevernom Jadranu, no zadržat će se uglavnom suho. Najhladnije će biti u gorju gdje će se temperatura lokalno spustiti i do -10 °C, a jutarnjih temperaturnih minusa bit će i na obali. I dalje će puhati umjerena do jaka bura, ponaprije podno Velebita s olujnim udarima.

I u Dalmaciji na snazi će biti upozorenje na jutarnju hladnoću, ali i jaku te olujnu buru koja će je još više naglašavati. Pritom će more biti valovito, prema otvorenome ponegdje i jače valovito. U južnijim predjelima većinom sunčano, a sjevernije ipak povremeno oblačnije.

Na jugu Hrvatske sunce također zubato, ponegdje uz jutarnje temperaturne minuse, a i dnevna temperatura zraka ispod prosjeka za doba godine. Puhat će mjestimice jaka i olujna bura zbog čega će se doimati još hladnije”.

Iduće dane na Jadranu obilježit će prvi hladni val ove zime – ujutro će temperatura često biti i ispod 0 °C, a osjet hladnoće dodatno će pojačavati bura koja će do srijede mjestimice biti jaka s olujnim udarima.

I na kopnu vrlo hladno – najniža temperatura ispod -5 °C, u gorju i – 10 °C, a danju će porasti samo malo iznad 0 °C. Izmjenjivat će se sunčana i oblačnija razdoblja te će se nastaviti uglavnom suho vrijeme.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Znate li koje su to pjesme koje su nastale prevarom / Bljesak.info

Znate li koje su to pjesme koje su nastale prevarom / Bljesak.info

Bosanska tulumba odličan izbor za nedjeljnju poslasticu

Bosanska tulumba odličan izbor za nedjeljnju poslasticu