in

Olujni vjetar prouzročio štetu na zagrebačkom i osječkom području

Olujni vjetar prouzročio štetu na zagrebačkom i osječkom području
Slatka-Tajna.Eu
Olujni vjetar prouzročio štetu na zagrebačkom i osječkom području

Zagreb

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Snažan vjetar od jutra stvara probleme diljem Hrvatske. U Zagrebu vatrogasci primaju dojave o srušenim stablima i crepovima koji padaju s kuća u nekoliko gradskih četvrti. Prema prognozama, najgore će tijekom dana biti na Jadranu, gdje se očekuju udari bure i do 150 km/h, dok se u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji očekuju udari vjetra do 105 km/h.

Zbog jakog vjetra Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana da je na području Grada Zagreba došlo do pada stabala i grana na prometnice i parkirana vozila, opadanja dijelova fasade sa zgrada, oštećenja limova na krovovima, semafora i telefonskih stupova.

Zbog jakih udara vjetra, koji prelaze 80 kilometara na sat, obustavljen je rad žičare na Sljemenu. Za dolazak na Sljeme ili povratak prema Mihaljevcu, u prometu je autobusna linija 140 (Mihaljevac-Sljeme), no zbog velikog broja parkiranih vozila, autobus ne vozi do zgrade Snježne kraljice.

Na području Zagrebačke županije zaprimljeno nekoliko dojava kako je na području Prilipja, Pleševice i Zaprešića uslijed jakog vjetra došlo do prekida opskrbe električnom energijom.

Olujni vjetar čupao stabla

Zbog olujnog vjetra koji puše od jutra, osječki su vatrogasci u subotu prijepodne intervenirali 15-ak puta, nastale štete otklanjaju djelatnici komunalne tvrtke Unikom, a zbog nevremena otkazan je sajam antikviteta.

Za danas planirani sajam antikviteta je otkazan, a u tijeku su pripreme za uklanjanje štandova sa glavne osječke tržnice, izjavila je direktorica osječke “Tržnice” Ivana Davidović. Zbog jakog vjetra, na tržnici je pukao dio nadstrešnice, ali prema dosadašnjim informacijama nema ozlijeđenih.

Na novinarski upit zašto su odlučili organizirati sajam unatoč upozorenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda o dolasku nevremena, Davidović kaže kako su pratili prognoze, ali da nitko nije mogao predvidjeti ovakve orkanske udare vjetra.

U osječkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi izvijestili su kako su prijepodne imali 15-tak intervencija, najviše uklanjanja srušenih stabala, grana i dijelova limenih krovova.

 Na terenu su i djelatnici nekoliko radnih jedinica Unikoma, koji čine sve da se osigura prohodnost ulica, uklone otpale grana te očiste nogostupi i ulice.

Jak vjetar najavljen je tijekom cijelog dana, pa ćemo u pripravnosti biti cijeli vikend, istaknuo je direktor Unikoma Igor Pandžić.

– Skupljaju se grane, čiste nogostupi i ulice, te su na terenu dizalice koje osim srušenog drveća zarezuju grane koje su pale, rekao je Igor Pandžić, direktor Unikoma.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Tijekom dana se očekuje još intervencija u Osijeku i okolici, rekao je Zlatko Uvanović, JVP Osijek.

Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je više dojava o srušenim stablima i stupova od ulične električne mreže.

Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više dojava da je zbog jakog vjetra došlo do oštećenja dalekovoda te su bez opskrbe električnom energijom Gornja Stubica, dio Zlatara i naselje Petruševec.

U Koprivničko-križevačkoj županiji zaprimljeno je nekoliko poziva o srušenim stablima te eklektičnim i telekomunikacijskim stupovima.

Sve žurne službe upućene su na teren radi sanacije štete. 

Subota većinom suha i jako vjetrovita

U subotu hladan zrak ulazi na “velika vrata” s jakim, na udare i olujnim vjetrom, pogotovo sjevernim u Podravini, Slavoniji i Baranji, te burom na Jadranu. Od nedjelje će na kopnu vjetar slabjeti, ali uz više vedrine temperatura će se noću često spuštati ispod -5 °C, ponegdje i ispod -10 °C.

Hladni val idući tjedan zahvatit će i Jadran, što je na obali razmjerno rijetka pojava. Gotovo posvuda treba biti spreman na noćne i jutarnje temperature zraka oko 0 °C i u “minusu”, osobito u utorak kada će oslabjeti do tada jaka bura i tramontana. Iako se nastavlja prevladavajuće sunčano, sunce neće odveć grijati.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Najpopularnija zanimanja širom svijeta – Business Magazine

Najpopularnija zanimanja širom svijeta – Business Magazine

Olujni vjetar “divlja” širom regije, na “udaru” Zagreb, Beograd….

Olujni vjetar “divlja” širom regije, na “udaru” Zagreb, Beograd….