in

Muškarci klečali na Trgu bana Jelačića, dočekao ih prosvjed ženskih udruga

Muškarci klečali na Trgu bana Jelačića, dočekao ih prosvjed ženskih udruga
Muškarci klečali na Trgu

Muškarci klečali na Trgu

Foto: HTV / HRT

Na glavnom zagrebačkom trgu i ove su subote muškarci okupljeni u sklopu projekta “Muževni budite” molili krunicu za, kako kažu, brojne nakane. U jednom trenutku prišli su im prosvjednici koji su uzvikivali “Pobačaj u Ustav” i pred njih stavili zastavu LGBT zajednice. Ipak, izgreda nije bilo.

Uz muškarce su bile i žene koje su molile sa strane.

– Devedesetih godina, kad je bio rat, žene su uzele krunicu jer su muški bili na bojištu, a ovo je sada duhovni rat, dužnost nas muških je uzeti krunicu i svjedočiti za onoga koji se bori za nas.

– Vidim kako je sve krenulo nizbrdo i mislim, moja unuka je dobra cura, ali to oblačenje danas, mladež općenito, mislim ne trebaju se one pokrivati, ali nekog reda treba biti. 

Ženske udruge: Prosvjed molitelja je trebao biti zabranjen

Sa subotnjeg protuprosvjeda, koji je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan u isto vrijeme kad su se na njemu okupili molitelji iz projekta “Muževni budite”, poručeno je da je prosvjed molitelja trebao biti zabranjen. Akciju je organizirala udruga Domino, a priključile su joj se razne druge organizacije, poput Ženske mreže Hrvatske.

To je prvi put da se na glavnom zagrebačkom trgu održava veće okupljanje protiv molitelja, koji se na njemu okupljaju prve subote u mjesecu i mole, među ostalim, za čednost u odijevanju i ponašanju žena, a koji su organizirani u sklopu projekta “Muževni budite” katoličke udruge “Hrvatska za život”.

– Zahtjev muškaraca za uspostavu njihova autoriteta u obitelji je retrogradan, protuustavan i anticivilizacijski, istaknuli su u izjavi za medije iz Ženske mreže Hrvatske. Smatraju da bi prosvjed sa zahtjevom za podčinjavanje, odnosno diskriminaciju žena trebao biti zabranjen i tumače kako je cilj njihove simbolične akcije bio pokazati da ne pristaju na zadiranje u odluke žena o njihovu seksualnom životu i odijevanju.

Istovremeno okupljanje molitelja i protuprosvjednika trajalo je jedan sat i prošlo je mirno.

“Bez Boga, bez gospodara”, ali i individualizirani transparent prosvjednice “Civilizacijska represija – nečija impotencija” još su neke od poruka. Dio prosvjednica nosio je crne marame, koje su demonstrativno odvezale s glave i bacile na pod.

U nekoliko navrata protuprosvjednici su došli do čela moliteljske skupine i tik do njih razvili LGBT zastavu, na što su reagirali redari moliteljske skupine okružujući ih i skrivajući zastavu svojim tijelima od molitelja.

Umjetnica Arijana Lekić-Fridrih s udrugom Domino paralelno je izvela performans “Tiha misa”, a u izjavi za medije istaknula je kako je bilo vrijeme da se prokaže tko zapravo organizira molitelje.

– Znate da iza ovih ljudi stoji udruga Vigilare, iza koje stoji poljska udruga Ordo Iuris, koja je odigrala ključnu ulogu u zabrani pobačaja u Poljskoj, ustvrdila je Lekić-Fridrih.

– Hrvatskoj se neće dogoditi Poljska i borit ćemo se za prava za koje su se naše majke i bake već izborile, poručila je umjetnica, dodavši kako se nada da će netko reagirati.

Podršku protuprosvjedu dao je i član Predsjedništva SDP-a i europarlamentarac Predrag Fred Matić.

– Pored tolikih žena koje se svakodnevno ubijaju i prebijaju, najveća briga u Hrvatskoj je kako se žene odijevaju i kako će biti drugotne, rekao je Matić.

To je prvi put da se na glavnom zagrebačkom trgu održava veće okupljanje protiv molitelja, koji se prve subote u mjesecu okupljaju na njemu i mole, među ostalim, za čednost u odijevanju i ponašanju žena, a koji su organizirani u sklopu projekta “Muževni budite” katoličke udruge “Hrvatska za život”.

Krunica se jutros molila i u Šibeniku. A u isto vrijeme, nedaleko od molitelja, okupili su se građani koji zagovaraju prava žena i koji smatraju da se iza molitve krije pokušaj ugrožavanja jednakopravnosti, slobode mišljenja i različitosti.

Okupljanje je pratila policija, koja je oduzela transparent neprimjerena sadržaja članovima inicijative građana. A mirno okupljanje organizirale su dvije šibenske udruge koje ističu: “Ovo nije vrijeme u kojem se ženama govori kako da misle, što da obuku i kako se trebaju ponašati.”

– Nažalost, pojavile su se inicijative u našoj državi koje nastoje putem vlastitih promidžbenih kanala poslati poruku da je ženama mjesto u kući i na neki način vratiti nas u tradicionalne rodne stereotipe i uloge. To ne da šteti ženama, to šteti kompletno društvu, a šteti i muškarcima jer i njih prikazuje kao hranitelje dok su žene isključivi inkubatori za djecu ili odgajateljice ili skrbiteljice za obitelj, rekla je Maja Šintić, suorganizatorica mirnog okupljanja iz Šibenske udruge mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Komentariši

Written by Redakcija

Brze, a efektne frizure bez mnogo muke i truda

Brze, a efektne frizure bez mnogo muke i truda

Posla oko nje ima, ali pred vama je vikend i vrijedi svakog truda / Bljesak.info

Posla oko nje ima, ali pred vama je vikend i vrijedi svakog truda / Bljesak.info