in

Moždani udar se može spriječiti

Moždani udar se može spriječiti
Slatka-Tajna.Eu
Moždani udar se može spriječiti

Dan crvenih haljina

Foto: Cukrići Zadar / Radio Zadar

Jedna od pet žena će dobiti moždani udar, a svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, ali 80 posto moždanih udara može se spriječiti, istaknuto je u petak na obilježavanju akcije “Dan crvenih haljina”, koju su podržali predsjednik Milanović i gradonačelnik Tomašević.

Javnozdravstvena akcija “Dan crvenih haljina” u Hrvatskoj se obilježava petu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, upozorenja na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma te potrebi promjena načina života.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, pod čijim se pokroviteljstvom održava ovogodišnja akcija, na svečanom je obilježavanju istaknuo kako ni sam nije bio svjestan ovog problema u ženskoj populaciji do prošle godine te je jedan od onih do kojih je ta javnozdravstvena inicijativa doprla.

– Nešto novo sam naučio – svijest o važnosti prevencije i liječenja moždanog udara kod žena. Želim da što veći broj ljudi, u ovom slučaju žena, zna za ovo, da doprete do njih i da se borimo s faktorima rizika, poručio je organizatorima te akcije predsjednik Milanović, za kojega moždani udar ima i osobnu notu zbog majke.

I za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića akcija ima osobnu notu jer je u prikazanom filmu o iskustvima žena koje su preživjele moždani udar govorila i njegova prijateljica i bivša kolegica.

– Ono što me posebno dirnulo je hrabrost žena koje govore o tom iskustvu. Bitno je govoriti o simptomima i prevenciji. Nije lako govoriti o svojim zdravstvenim tegobama, ali to je ključno kako bi se javnost osvijestila o ovom problemu, rekao je Tomašević te poručio kako će uvijek podržavati ovu akciju.

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš navela je kako su žene oslonac društva te kako se moždani udar događa i mlađima pa je važno govoriti o njihovom zdravlju koje se može unaprijediti prevencijom.

Predsjednica Organizacijskog Odbora Dana crvenih haljina Arijana Lovrenčić-Huzjan istaknula je kako joj je drago što je akciju prihvatila cijela Hrvatska i što su žene shvatile koliko je važno njihovo zdravlje.

Zanemarivanje simptoma može biti pogubno

Moždani udar se može dogoditi svakome u svakoj životnoj dobi, no žene su nešto ranjivije. U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrtnosti s više od 6000 umrlih svake godine, od toga je čak 60 posto žena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Rizični čimbenici za moždani udar su prekomjerna tjelesna težina, pušenje, tjelesna neaktivnost i neadekvatna prehrana, dok žene imaju dodatne specifične rizike za moždani udar – uzimanje kontracepcijskih pilula i hormonske nadomjesne terapije, trudnoća, migrena te srčana aritmija.

Bolesti čijim se pravovremenim otkrivanjem i liječenjem može smanjiti rizik od moždanog udara su povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol i šećerna bolest.

Znakovi moždanog udara su tzv. G.R.O.M. – nesuvisao govor, slabost u ruci, oduzetost lica ili tijela, a ključne su minute i hitno zvanje hitne pomoći na 194 ili 112.

Program svečanosti vodili su Ivana Roščić, koja je i sama prošle godine preživjela moždani udar, i Joško Lokas, a glazbeni gosti bili su Nina Kraljić, Luka Nižetić te Barbara Suhodolčan i ansambl C’est la vie.

Nakon obraćanja uslijedila je revija hrvatskih dizajnera koju su nosile žene koje su preboljele moždani udar.

Javnozdravstvena kampanja Dan crvenih haljina pokrenuta je 2002. u SAD-u, do danas pridružilo joj se 50 zemalja diljem svijeta. Organizatori ovogodišnje akcije u Hrvatskoj su Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurologiji u suradnji s Gradom Zagrebom, Medicinskim fakultetom u Zagrebu i Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Trend,Lovee❤️😂😂😂 #shorts #viralshorts #trendingshorts #balkan #smiješno #subscribe #zabava #top

Trend,Lovee❤️😂😂😂 #shorts #viralshorts #trendingshorts #balkan #smiješno #subscribe #zabava #top

Sarajevski Thrash metal bend Lepra objavio single “Run Or R.I.P”

Sarajevski Thrash metal bend Lepra objavio single “Run Or R.I.P”