in

Subota većinom suha i jako vjetrovita

Subota većinom suha i jako vjetrovita
Slatka-Tajna.Eu
Subota većinom suha i jako vjetrovita

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“Nakon ne odveć hladnog početka veljače – idućih dana povratak zime.

U subotu hladan zrak ulazi na “velika vrata” s jakim, na udare i olujnim vjetrom, pogotovo sjevernim u Podravini, Slavoniji i Baranji, te burom na Jadranu. Od nedjelje će na kopnu vjetar slabjeti, ali uz više vedrine temperatura će se noću često spuštati ispod -5 °C, ponegdje i ispod -10 °C.

Hladni val idući tjedan zahvatit će i Jadran, što je na obali razmjerno rijetka pojava. Gotovo posvuda treba biti spreman na noćne i jutarnje temperature zraka oko 0 °C i u “minusu”, osobito u utorak kada će oslabjeti do tada jaka bura i tramontana. Iako se nastavlja prevladavajuće sunčano, sunce neće odveć grijati.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Subota većinom suha i jako vjetrovita

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “Bez obzira na promjenjivo oblačno vrijeme, pa i mjestimice malo kiše i susnježice u noći i ujutro, vrijeme će se u subotu u istočnoj Hrvatskoj pamtiti po vrlo jakom sjeverozapadnom i sjevernom vjetru. Sredinom dana udari ponegdje mogu dosegnuti oko 100 kilometara na sat i moguće su štete.

Vjetrovito i u središnjoj Hrvatskoj – prijepodne će zapuhati jak sjeverni vjetar s olujnim udarima. Danju uglavnom suho, poslijepodne i većinom sunčano, ponajprije na sjeverozapadu. Najviša dnevna temperatura od 6 do 10 °C, a poslijepodne uz jak vjetar u osjetnom padu.

U Gorskom kotaru i Liki te na sjevernom Jadranu većinom sunčano, sredinom dana ponegdje oblačnije. Vjetar u početku slab, a oko podne zapuhat će jak sjeveroistočnjak i bura koja lokalno može biti olujna s orkanskim udarima. More pritom u jačanju na valovito, na otvorenom i jače valovito. Temperatura zraka podjednaka kao u petak, a s jačanjem vjetra pritjecat će hladniji zrak.

U Damaciji u subotu pretežno sunčano povremeno s umjerenom naoblakom te uglavnom suho. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni, a poslijepodne bura i tramontana u jačanju na jaku i olujnu uz porast valovitosti mora. Najviša dnevna temperatura zraka od 9 do 14 °C, pri čemu će večer biti hladnija od jutra.

Podjednako će s temperaturom biti i na jugu Hrvatske, uz djelomice sunčano vrijeme.Iz promjenjive naoblake uglavnom u prvom dijelu dana lokalno može pasti malo kiše. Sredinom dana zapuhat će jaka i olujna tramontana i bura.

Slijede hladniji dani

Idućih dana na djelomice sunčanom kopnu nema upozorenja za sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ali ima za hladnoću koju će nam u nedjelju donijeti. U jutarnjim satima idući tjedan temperatura niža od -5 °C, u gorju i po kotlinama i niža od -10 °C.

Na Jadranu pretežno sunčano, ali sunce danju zubato. Noćna i jutarnja temperatura zraka bit će oko 0 °C ili niža, uz pojavu hladnog vala. Jaka bura i tramontana u utorak će slabjeti.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prihodi od indirektnih poreza u januaru veći za 92 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u januaru veći za 92 miliona KM

Muškarci otkrili šta misle kada kažu za ženu da je loša u seksu

Muškarci otkrili šta misle kada kažu za ženu da je loša u seksu