in

Novo partnerstvo za unapređenje stambenih mikrofinansijskih rješenja za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini

Novo partnerstvo za unapređenje stambenih mikrofinansijskih rješenja za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini
Slatka-Tajna.Eu
Novo partnerstvo za unapređenje stambenih mikrofinansijskih rješenja za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini

Ovaj sporazum između dvije neprofitne organizacije je prvi koji se fokusira na domaćinstva, kao ključne učesnike u postizanju Zelene agende za zapadni Balkan i mikrofinansijske institucije kao njihove primarne pružatelje finansijskih usluga.

Bosna i Hercegovina se obavezala da će se pridružiti Evropskoj uniji u nastojanjima za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine, ali zemlja i dalje većinu svojih zaliha energije crpi iz uglja i nafte. Iako se interes za obnovljive izvore energije povećao posljednjih godina, većina rješenja na industrijskom nivou je još uvijek u ranim fazama razvoja, a rješenja za domaćinstva su uglavnom zanemarena. Pristup domaćinstava finansijama i informacijama o njihovoj ulozi u energetskoj tranziciji ostaje prepreka za uspješnu i pravovremenu implementaciju Zelene agende.

Ovo partnerstvo će se fokusirati na izgradnju internih kapaciteta i uticaj na članice AMFI BiH – vodećih pružatelja mikrofinansijskih usluga – da unaprijede pristupačna rješenja za finansiranje stanovanja i edukaciju potrošača kako bi podržali prilagođavanje i ublažavanje klimatskih promjena. To će omogućiti pristup finansiranju za više od 80.000 domaćinstava sa niskim primanjima u naredne tri godine i podstaknuti domaćinstva da postanu aktivni učesnici u energetskoj tranziciji zemlje.

„Ovaj projekat će okupiti mikrofinansijski sektor u zemlji kako bi istražio mogućnosti koje unapređuju finansijska rješenja za podršku ublažavanju klimatskih promjena i prilagođavanju, kroz fokus pristupačnog stanovanja. Nadamo se da ćemo kroz ovo premostiti jaz u znanju i informacijama između domaćinstava, finansijskih institucija i regulatora kako bismo do 2050. godine omogućili veći angažman i napredak u nastojanjima zemlje za klimatsku neutralnost. Projekti energetske efikasnosti za domaćinstva sa niskim primanjima – iskustvo koje ćemo nadograđivati ​​kroz ovo novo partnerstvo. Željni smo partnerstva sa institucijama istomišljenika, kao što je Habitat for Humanity, kako bismo dodali vrijednost u ovako strateški važnom procesu koji je pred nama”, rekla je Elma Zukić, izvršna direktorica AMFI BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Habitat for Humanity International će podržati AMFI BiH u organizaciji radionica kako bi se okupile ključne interesne grupe i uključio mikrofinansijski sektor stanovanja u tekuće klimatske aktivnosti. Osim toga, partneri će razviti edukativne materijale koji podižu svijest domaćinstava o energetskoj tranziciji i podučavati ih koracima koje mogu poduzeti kako bi poboljšali otpornost svojih domova na klimatske promjene.

„Habitat for Humanity International osnažuje pojedince i zajednice da prevladaju hronični nedostatak uslovnog stanovanja kroz rješenja koja čine adekvatno stanovanje dostupnim i pristupačnim. Potpisivanje ovog Memoranduma o razumijevanju označava značajnu prekretnicu u našoj težnji ka uslovnom i pristupačnom stanovanju za sve. Zajedno sa AMFI BiH, posvećeni smo poboljšanju kvaliteta stanovanja u regiji, ohrabrivanju porodica sa niskim primanjima da preuzmu aktivnu ulogu u energetskoj tranziciji i podržavanju finansijskog sektora u kreiranju pristupačnih finansijskih rješenja“, rekao je Rick Hathaway, potpredsjednik Evropa i Bliski istok u Habitat for Humanity International.

Trenutna potrošnja energije u Bosni i Hercegovini ostavlja mnogo prostora za poboljšanje, posebno u stambenom sektoru, koji troši najveći udio ukupne finalne potrošnje energije u zemlji. Bosna i Hercegovina trenutno troši pet puta više energije po jedinici bruto domaćeg proizvoda od zemalja Evropske unije, a dva i po puta više od svjetskog prosjeka. Samoproizvodnja i korištenje obnovljive energije na nivou domaćinstava ograničeni su zbog nekoliko faktora, uključujući nedostatak odgovarajućih propisa i tehničkih rješenja, preduslova za aktivno učešće domaćinstava u energetskoj tranziciji.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dnevnik u 19: Govor mržnje neprihvatljiv

Dnevnik u 19: Govor mržnje neprihvatljiv

Da li je bolje umivati se toplom ili hladnom vodom?

Da li je bolje umivati se toplom ili hladnom vodom?