in

Među pet prijavljenih s Platka nije ozlijeđeni pripadnik HGSS-a

Među pet prijavljenih s Platka nije ozlijeđeni pripadnik HGSS-a
Slatka-Tajna.Eu
Među pet prijavljenih s Platka nije ozlijeđeni pripadnik HGSS-a
Policija o događaju na Platku

Policija o događaju na Platku

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Petoricu sudionika tučnjave na Platku policija će prekršajno prijaviti, ali među njima nije ozlijeđeni pripadnik HGSS-a, objavila je u četvrtak navečer primorsko-goranska policija.

“Obavještavamo javnost da između pet osoba za koje je utvrđeno počinjenje prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, nije riječ o ozlijeđenom pripadniku HGSS-a, kao što je netočno navedeno u objavama pojedinih medija”, stoji u priopćenju.

Također, policija je izvijestila kako je danas Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci dostavila opće posebno izvješće s kompletnom dokumentacijom vezano za događaj od 29. siječnja na skijalištu na Platku, a radi donošenja meritorne državno odvjetničke odluke.

Inače, na konferenciji za novinare, koja je održana ranije danas policija je kazala da je prijavljeno pet osoba koje su sudjelovale u događaju, te da je među prijavljenima ozlijeđeni HGSS-ovac.

Hoće li se slučajem baviti DORH? 

Policijska uprava primorsko-goranska, stoji u priopćenju, nije izvijestila ni Općinsko niti Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci o događaju na Platku. Obzirom da je prve informacije Državno odvjetništvo saznalo iz medija, pisanim je putem 1. veljače 2023. zatražena od policije dostava pisanog izvješća o svemu do tada utvrđenom, javila je za Dnevnik novinarka HTV-a Ivana Perić.

Kada prime izvješće, tek tada će moći navode, poduzeti sve potrebne radnje kako bi ocijenili je li riječ o kaznenom djelu.

– Razgovarali smo danas i s pravnim stručnjakom koji nam je rekao kako je u cijeloj priči dosta nelogičnosti – policija nije izvjestila Općinsko odvjetništvo što je trebala, a i samo odvjetništvo je reagiralo s odmakom od tri dana. Zašto je tome tako, za sada odgovore nemamo, a i samo priopćenje Općinskog državnog odvjetništva koje smo čekali cijelo jutro poslano je tek iza 15 sati i to u vrlo kratkoj formi, javila je Perić.

Priopćenjem se oglasio i Goranski sportski centar koji skrbi o skijalištu Platak u kojem navode kako bez obzira o kome je riječ i na okolnosti pod kojima se incident dogodio, najoštrije osuđuju svaki vid nasilja, posebno na skijalištu kakvo je Platak gdje se okupljaju obitelji s djecom i ljudi željni uživanja u skijanju i zabavi. Radi dodatne sigurnosti postavit će se barijere i rampe gdje je to moguće, no ipak treba istaknuti kako je ovdje riječ o izoliranom incidentu kakav se do sada nije, a nadamo se ni neće više nikad ponoviti.

Oporba od Božinovića traži očitovanje o nasilju na Platku

Saborska oporba oštro je osudila napad MMA borca na pripadnika HGSS-a na Platku i kritizirala šutnju policije o tom slučaju, a od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića zatražila je očitovanje o slučaju jer smatraju da je policija propustila postupiti prema zakonu.

Peđa Grbin (SDP) najavio je da je, zbog činjenice da policija o napadu na HGSS-ovce na Platku nije obavijestila DORH, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić zatražio da mu se dostavi izvješće o postupanju policije u tom predmetu.

– Napad na pripadnika HGSS-a je skandalozno nasilje, a o tome se ni ne obavijesti DORH. Očekujem da će sada, nakon što su sve informacije postale javne, DORH pokrenuti radnje kako bi se utvrdilo ima li u tom slučaju elemenata kaznenog djela, pogotovo onog koje se goni po službenoj dužnosti, smatra Grbin.

Fabijanić: Događaj od nedjelje otkriven u srijedu

Njegova stranačka kolegica Mirela Ahmetović, koja dolazi iz te izborne jedinice, poručila je da za primitivce i nasilnike imaju nultu stopu tolerancije.

– Da je policija postupila po članku 323. Kaznenog zakona, morala bi podnijeti kaznenu prijavu, počinitelje privesti pritvorskom nadzorniku, a nakon toga i državnom odvjetniku. Zašto to nije učinjeno, mora odgovoriti ministar Božinović i interna kontrola u MUP-u, poručila je Ahmetović.

Erik Fabijanić
(Socijaldemokrati), koji također dolazi iz 8. izborne jedinice, duboko je zabrinut zbog nemilih događaja na Platku, osobito jer je događaj od nedjelje, zahvaljujući medijima, otkriven tek u srijedu. 

– To baca opravdanu sumnju na rad onih koji bi trebali provoditi zakon, dodao je, iako napominje da je kao Riječanin bio vrlo ponosan na riječku policiju, za što se nada da će tako i ostati.

Još jedan zastupnik iz te izborne jedinice, Marin Miletić (Most), ocijenio je da je užasavajuća scena s Platka još jedan pokazatelj da imamo dvije Hrvatske.

– U jednoj Hrvatskoj, ako imate političke veze i zaleđe HDZ-a, možete premlaćivati ljude, a ruke i noge MMA boraca doslovno su oružje, istaknuo je.

Marko Milanović Litre
(Klub Hrvatskih suverenista) neprihvatljivim je ocijenio to što su napadači dobili samo prekršajne prijave, kao i to što je prekršajno prijavljen i pripadnik HGSS-a.

 – Nakon ovakvog slučaja pitanje je rade li državne službe u korist hrvatskog naroda ili je njihova primarna zadaća osiguravanje mirnog sna sinovima HDZ-ovaca. Prema postupanju državnih službi može se zaključiti kako su nepotizam, korupcija i prikrivanje zlodjela vladajuće većine primat u njihovu poslu, dodao je i zaključio da građani ne zaslužuju takvu vlast.

Policija prekršajno prijavila pet osoba

Na konferenciji za novinare zamjenik načelnika Policijske uprave Hari Brnad i načelnik 2. policijske postaje u Rijeci Tihomir Poje potvrdili su da su među pet osoba koje se prekršajno prijavljuje trojica iz automobila BMW, ali i pripadnik HGSS-a te još jedna osoba, koji su u tučnjavi ozlijeđeni.

– Svi su bili pod utjecajem alkohola, a prisutnost droga u organizmu se ne utvrđuje u ovakvim slučajevima, naveo je Poje. 

– Neki od petorice se prijavljuju za tučnjavu, a drugi za naročito drsko ponašanje, što se smatra težim prekršajem, dodao je, ne preciziravši tko se za što tereti.

Za te prekršaje može se izreći zatvorska kazna do 30 dana ili novčana od 20 do 170 eura. Predstavnici Policijske uprave istaknuli su da policija ne utvrđuje tko je započeo incident jer to nije relevantno za ocjenu je li riječ o prekršaju.

– Policija je, nakon dobivenih medicinskih nalaza i mišljenja, nedvojbeno utvrdila da se u ovom slučaju radi o prekršajima, a ne o kažnjivom djelu, naglasio je Hari Brnad. 

– Odlučujuće su bile kvalifikacije ozljeda. Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, nakon što mu je policija dostavila cjelokupnu medicinsku dokumentaciju, utvrdio je da su sve tri osobe zadobile lakše ozljede, rekao je Brnad.

Policija šalje dokumentaciju državnom odvjetništvu i prekršajnom sudu

Sva dokumentacija o ovom slučaju danas se upućuje Općinskom državnom odvjetništvu i Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Rijeci. Općinsko državno odvjetništvo u srijedu je izvijestilo da je od policije zatražilo pisano izvješće vezano za događaj na Platku te da će “poduzeti sve potrebne radnje kako bi ocijenilo jesu li se u postupanju sudionika ovog događaja ostvarila obilježja kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti”. 

Na upit zašto počinitelji iz BMW-a nisu prijavljeni za obijesnu vožnju, policija je rekla kako obijesna vožnja mora biti na javnoj prometnici, a da ta površina to nije. Za to je nadležan komunalni redar, koji će to precesuirati. 

U policiji su odbacili tvrdnje da su ovaj slučaj pokušali zataškati, navodeći da je jedini utjecaj bio putem medijskog prostora.

– Nije bilo utjecaja na naš rad. Mi se vodimo činjenicama i dokazima. Policija ne kažnjava, ona podnosi dokaze nadležnim tijelima. Je li riječ o prekršaju, to smo utvrdili nedvojbeno i o tome će biti izviješten Općinski sud u Rijeci, rekli su iz policije. 

Upitan zbog čega je policija o ovome objavila priopćenje tek u srijedu, Brnad je rekao da njihova policijska uprava ima na godišnjoj razini više od 1100 prekršaja protiv javnog reda i mira, a ovakve vrste 99. 
– Nismo ni šutjeli ni prikrivali, na medijske upite smo odgovarali i potvrdili događaj, a o prekršajima ovakve vrste inače ne izvješćujemo, istaknuo je Brnad.

Opovrgnuo je da u PU dolazi unutarnja kontrola. 

– Uključili su se specijalizirani službenici Ravnateljstva policije i primorsko-goranske policije i to zbog sprečavanja da mnogo kalkulacija u javnosti da policija ne radi svoj posao ili zataškava slučaj ne ostavi dojam istinitosti, naveo je.

Je li policija mogla i trebala postupiti drukčije?

Pravni stručnjak Igor Martinović s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci objašnjava da, kada god postoje osnove za sumnju, policija mora ići prema državnom odvjetništvu.

Onaj koji treba dati definitivni sud da nije riječ o kaznenom djelu je državni odvjetnik koji prijavu može odbaciti ili će nastaviti dalje ići u kazneni postupak, rekao je odgovarajući na pitanje je li policija mogla i trebala postupiti drukčije, s obzirom na činjenicu da Kazneni zakon poznaje termine “nasilničko ponašanje i pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda”.

Pročelnik riječkog HGSS-a nije očekivao prijavu protiv pripadnika te službe

Pročelnik Stanice Rijeka Gorske službe spašavanja Marko Andrić, komentirajući za Hinu prekršajnu prijavu za tučnjavu na Platku i protiv pripadnika HGSS-a, istaknuo je da takvo što nije očekivao.

– No prihvaćam ako je to sastavni dio postupka da pravda dođe na svoje. Neka svatko odgovara za svoje postupke, zaključio je Andrić.

Grad Rijeka za nasilnike traži najoštrije kazne

Ne prestaju reakcije na brutalan napad MMA boraca na dvojicu HGSS-ovca i djevojku u nedjelju navečer na Platku. Oglasio se i Grad Rijeka, koji za nasilnike traži najoštrije kazne. “Događaj je ukazao na nedostatke u upravljanju Platkom, uključujući izostanak bilo kakve zaštite gostiju, a znakovito je da se o svemu još nije oglasila niti incident osudila Primorsko-goranska županija”, kažu u Možemo Rijeka. 

“Najoštrije osuđujemo neobjašnjivo divljanje i nasilje koje se ove nedjelje dogodilo na Platku. Istinski suosjećamo s ozlijeđenima, članovima HGSS-a i osobama koje su pritekle u pomoć pa također bile izložene divljačkom nasilju i ozbiljnim ozljedama.

Očekujemo da policija nasilnike najstrože kazni i time pošalje poruku o nedopustivom ponašanju kojim su ugroženi ljudski životi. Ovo nije samo pitanje remećenja reda i mira niti pitanje tuče, radi se, sudeći prema medijskim izvještajima, o neopisivom divljaštvu koje je izvan svih civilizacijskih normi.

Na ovakve pojave ne možemo i ne smijemo se oglušiti. Nasilje koje se dogodilo na Platku ugrozilo je sve posjetitelje izletišta, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da su s teškim ozljedama završili oni koji su pritjecali u pomoć i pokušali spriječiti divljanje.

Biti osjetljiv na nasilje i društveno odgovoran, reagirati i biti građanin koji se nasilju suprotstavlja u ovom se slučaju pokazalo poraznim. Stoga očekujemo najstrože kazne za počinitelje jer jedino tako će se u ovom specifičnom slučaju pokazati da kao društvo ne želimo zakazati”, priopćilo je vodstvo Grada Rijeke.

– Doista mislim da policija treba poduzeti sve korake da se ovaj čin oštro kazni zato što je tako nešto neprihvatljivo, vidljivo je da je u Hrvatskoj velik porast nasilja, i fizičkog i verbalnog. Podsjetit ću da je samo u prošloj godini u Hrvatskoj ubijeno 13 žena, znači da odgovor Hrvatske ne može biti da nasilju, već ne i svi zajedno kao društvo, svi kao zajednica moramo to oštro osuditi i reagirati na to, rekla je Sandra Krpan, zamjenica riječkog gradonačelnika.

Možemo Rijeka: Zgroženi smo činom nasilja i izostankom adekvatnog djelovanja policije

“Zgroženi smo činom nasilja i izostankom adekvatnog djelovanja i reakcije policije, koja je napad gotovo posprdno okarakterizirala kao drsko i nepristojno ponašanje, pritom namjerno zanemarujući činjenice da se radi o MMA borcima i da se jedna žrtva napada morala oživljavati. Policija je napadače, naravno, pustila kući jer kako i ne bi, kad je tata jednoga u HDZ-u, a u to policija ipak ne smije dirati, osim ako AP ne dopusti”, priopćeno je iz Možemo Rijeka.

“Događaj je ukazao na nedostatke u upravljanju Platkom, uključujući izostanak bilo kakve zaštite gostiju, a znakovito je da se”, kažu u Možemo Rijeka, “o svemu još nije oglasila niti incident osudila Primorsko-goranska županija.”

Reakcija MMA Unije

Budući da je jedan od nasilnih mladića bio aktivni amaterski MMA borac, iz Hrvatske MMA Unije najoštrije su osudili svaki oblik nasilja izvan granica sporta te istaknuli da ne podržavaju i ne odobravaju bilo kakvo nasilno ponašanje.

– Upoznati smo s incidentom u kojem je sudjelovao jedan aktivni amaterski MMA borac, sad već bivši član Kick boxing kluba Dynamite iz Rijeke, navodi MMA Unija.

– U ime svih naših članova želimo iskazati zgražanje nad svakim činom nasilja, kao i našu predanost u promicanju sportskog fair playa i pozitivnih vrijednosti, navedeno je.

Divljaštvo na Platku

Podsjetimo, nakon sumanute vožnje po skijaškoj stazi, automobil u kojem su bila tri mladića zaglavio se u snijegu.

Od pripadnika HGSS-a koji je bio u službi tražili su da im izvuče automobil. Kada je rekao da ne može, napali su ga verbalno, a onda i fizički.

Muškarac koji je priskočio u pomoć zadobio je prijelom ruke, a nekoliko udaraca primila je i djevojka koja je pokušala smiriti situaciju. Svima, pa i HGSS-ovcu koji je dobio nekoliko udaraca u glavu, u riječkom KBC-u utvrđene su lakše ozljede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Nesanica: 4 savjeta za miran san

Nesanica: 4 savjeta za miran san

U Čapljini osvanuli zastrašujući i uvredljivi grafiti prema muslimanima / Bljesak.info

U Čapljini osvanuli zastrašujući i uvredljivi grafiti prema muslimanima / Bljesak.info